Oud-speurders Bende van Nijvel met elkaar geconfronteerd

De twee oud-speurders die de afgelopen twee weken aangehouden werden voor manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, worden vandaag met elkaar geconfronteerd. Philippe V. (62) en François A. (70) werden intussen verschillende keren ondervraagd over hun rol in het onderzoek en hun verstandhouding met de bende-De Staerke, een groep misdadigers die al in de jaren 80 aan de Bende gelinkt werd.

Duidelijke antwoorden, voor eens en voor altijd. Die hoopt de speurderscel naar de Bende van Nijvel vandaag te rapen tijdens de confrontatie van oud-speurders Philippe V. en François A., beiden in de cel op verdenking van manipulatie van het Bende-onderzoek in 1986. Het nieuwe speurdersteam verdenkt V. en/of A. ervan een tipgever te hebben gehad.

Die zou er via één van beide speurders voor gezorgd hebben dat de toenmalige Deltacel een jaar na de laatste Bende-overval in Aalst opnieuw een duik in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de zwaaikom van Ronquières organiseerde. Tijdens die tweede duik werden een hele resem wapens en voorwerpen bovengehaald, terwijl er een jaar eerder niets ontdekt werd. Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen duidelijk gemaakt dat de zakken met wapens maximaal een week, maar vermoedelijk amper 24 à 48 uur voor de duik in het kanaal gedropt werden.

Zigeuners

Een verdachte vondst dus, waarover V. en A. – die in het verleden al meermaals ondervraagd werden en in 2015 al eens geconfronteerd werden – vandaag samen duidelijkheid moeten scheppen. Bovendien wil het nieuwe speurdersteam ook uitvissen hoe de verstandhouding van beide oud-speurders was met leden van de bende-De Staerke, een groep misdadigers rond een Brusselse zigeunerfamilie die in de jaren 80 al gelinkt werd aan de Bende van Nijvel.

De speurders vermoeden dat een lid van die clan de bewuste tipgever kan zijn. Normaliter verschijnt zowel V. als A. morgen voor de raadkamer in Charleroi, maar die zou door de confrontatie verplaatst kunnen worden naar later deze week.

Bron » Het Laatste Nieuws

Gepensioneerd speurder van Bende Van Nijvel overleden

Roger Romelart (78), een gepensioneerd speurder van de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel, werd zondag dood aangetroffen in zijn woning in Erpe-Mere.

Rond de woning van de gewezen speurder waren er zondag tal van politiemensen in de weer. De man zou op een niet natuurlijke manier zijn overleden. Omdat hij een verleden had als speurder van de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel, werd de doodsoorzaak nauwkeurig onderzocht.

De politie was karig met commentaar. Onze redactie kwam te weten dat het niet om een natuurlijk overlijden ging, maar er is geen sprake van een criminele daad. Volgens de eerste vaststellingen zou hij zelf uit het leven zijn gestapt.

Vanaf 1985 maakte Roger Romelart deel uit van de Delta-cel, die onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch onderzoek verrichtte naar de Bende van Nijvel. Toen het onderzoek in 1987 werd overgeheveld naar de onderzoekscel in Charleroi onder leiding van Jean-Claude Lacroix, was Romelart een van de weinige Vlaamse speurders die een tijd dagelijks naar Charleroi spoorde om het onderzoek vooruit te helpen. Later liet hij zich in de pers vrij minachtend uit over de wijze van werken in Wallonië.

De speurder was al verscheidene jaren met pensioen, maar een paar jaar geleden werd hij nog ondervraagd door het huidig onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel.

Bekend figuur

Roger was een bekend figuur in Erpe-Mere. Hij integreerde er zich de voorbije jaren sterk in het sociale leven. Wanneer in 2017 de toenmalige uitbaatster van de Vlekkemse herberg De Herleving er met het geld van de caféspaarders vandoor ging, verzamelde hij de gedupeerden en diende hij een gerechtelijke klacht in. Hij was ook medebestuurder van een petanqueploeg in Bambrugge.

“De voorbije maanden sukkelde hij met zijn gezondheid”, zegt een van zijn vrienden. “Hij ging minder vaak op stap met ons.”

Info

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron » Het Nieuwsblad