Bende van Nijvel-special van podcast de volksjury vanaf donderdag online: “Van luisteraars kregen we te horen dat we hun vriendinnen in de lockdown zijn, dat doet echt deugd”

Luisteraars van de podcast de volksjury – met kleine letters – hebben komende donderdag met stip aangeduid in hun agenda. De eerste aflevering van hun langverwachte bende van Nijvel-special is dan te luisteren via de podcastkanalen. Op vier jaar tijd is “de uit de hand gelopen interesse in true-crime” van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck een van de grootste Vlaamse podcasts geworden. Elke aflevering bereiken ze meer dan 25.000 luisteraars waarvan een aanzienlijk deel uit Nederland.

In hun meer dan zestig afleveringen tellende podcastreeks brengen de twee VUB-vriendinnen een Belgisch of internationaal waargebeurd misdrijf onder de aandacht. Het gaat om heel uiteenlopende zaken als de parachutemoord (2006), de dood van het zesjarige Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBénet Ramsay (1996) of de zaak-Jespers (1977).

Komende vier donderdagen staat de bende van Nijvel centraal. Bij hold-ups op warenhuizen en andere toegeschreven feiten vielen tussen 1982 en 1985 minstens 28 doden, wat de overvallenreeks de grootste na-oorlogse geweldsspiraal in ons land maakt. Zowel Silke (29) als Laura (28) waren toen nog niet geboren. De special dient vooral om jongere luisteraars vertrouwd te maken met de materie, die anno 2021 nog steeds brandend actueel is. Tot op heden is niemand gepakt, laat staan veroordeeld. We zaten samen voor een Zoom-interview.

Een special maken rond een enorm dossier als de bende van Nijvel, daar kruipt veel tijd in neem ik aan?

Silke: “We zijn er al twee maanden ‘vollen bak’ mee bezig. We hebben boeken gelezen en heel veel krantenartikels uitgespit. Maar je ziet soms door de bomen haast het bos niet meer. We moesten ons echt aan de basis houden, anders wordt het voor de luisteraars nogal gecompliceerd.”

Laura:”Bij mij was het soms nachtwerk. Ik heb het geluk dat ik in deze coronatijden nog een fulltime job heb. Terug van het werk sloot ik me telkens op mijn zolderkamer op en begon ik eraan. Dat werd soms laat, ja. Het leek wel alsof ik terug aan de unief zat en daags nadien examen moest doen (lacht).”

“In onze eerste aflevering focussen we onze op de feiten zelf, terwijl de tweede episode de verschillende onderzoekspistes en gewezen verdachten behandelt. We hebben ook al een derde aflevering ingeblikt waar we het onderzoek belichten vanaf de parlementaire onderzoekscommissie tot op de dag van vandaag. De vierde aflevering staat nog open. Die maken we met input van de luisteraars. Misschien hebben sommigen destijds een Golf GTI zien voorbijscheuren op de autosnelweg, of kennen ze de nabestaanden van een slachtoffer persoonlijk. We zijn ook benieuwd naar hun eigen theorieën over de zaak.”

Alle Bendefeiten bundelen in één aflevering, dan duurt die podcast al snel vier uur, of niet?

Silke: “De drie opgenomen afleveringen duren ofwel twee uur, iets langer of iets korter. Alle drie afleveringen hebben we op een dag aan een stuk ingeblikt. We waren helemaal kapot. Lang geleden dat ik zo lang aan een stuk heb liggen babbelen.”

Laura: “We zijn elkaars knuffelcontact. Samen opnemen moest wel”.

Op onlinefora zijn geïnteresseerden sinds jaren gepassioneerd bezig met de bende van Nijvel. Geen schrik dat ze jullie gaan betrappen op eventuele fouten?

Silke: “Zeker, maar we zijn geen experts in de zaak, dat zeggen we ook telkens in al onze podcasts. We hebben alleen ons best gedaan.”

Laura: “The happy few op het forum zullen zeker meer weten, maar ik denk dat we met onze special van meer dan zes uur een goeie start bieden voor de gemiddelde Belg of Nederlander. Veel van onze luisteraars zijn tieners, twintigers of dertigers. Zij hebben de jaren tachtig nooit meegemaakt. Stel dat er alsnog een doorbraak in het onderzoek volgt, dan zijn ze mee.”

Silke: “Echt alle onderzoekspistes en theorieën uitspitten, gaat gewoon niet. Da’s te uitgebreid. We hebben voorrang gegeven aan de belangrijkste.”

Wie naar de volksjury luistert, krijgt elke keer ook een aantal ‘losse flodders’ te horen, waar jullie het uitvoerig hebben over jullie dagelijkse leven in de lockdown. Zijn die er nu ook?

Laura: “We hebben die nu weten te beperken tot twee minuten (lacht)”.

Silke:”Ik skip soms ook de eerste 20 minuten van buitenlandse podcasts om meteen naar het verhaal te gaan. Kijk, je hebt voor- en tegenstanders. We krijgen in de lockdown reacties binnen van mensen die zich echt eenzaam voelen. ‘Laura en Silke zijn echt vriendinnen geworden’, kregen we al te horen, wat ons heel veel deugd doet. Het sterkt ons te weten dat de losse flodders echt bijdragen aan het creëren van een band met ons luisterpubliek. Het toont hoe ons leven is. We zijn niet gewoon twee stemmen die een verhaaltje komen aframmelen. Ook wij zitten er corona-gewijs soms door, of hebben de handen vol met een verhuis of een verbouwing.”

Ik ben benieuwd naar het resultaat. Hartelijk dank voor het gesprek.

De bende van Nijvel-special van de volksjury verschijnt elke donderdagvoormiddag via Spotify, Soundcloud, of Apple Podcasts. De volksjury is ook te vinden op Facebook en Instagram.

Bron » Het Laatste Nieuws

Speurders willen DNA van ex-Kamerlid. ‘Schandalig. De politie leidt het onderzoek steeds naar de nationalisten’

Verschillende leden van de begin jaren 80 buiten de wet gestelde extreemrechtse groep Front de la Jeunesse zijn opgeroepen voor een DNA-afname in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een van hen is gewezen Kamerlid Patrick Cocriamont.

“Vandaag ontving ik een oproep van de federale politie met het verzoek om naar hun lokalen te komen”, zo schreef Patrick Cocriamont gistermiddag op zijn Facebook-pagina. “Aangezien ook enkele vrienden en voormalige kameraden van het Front de la Jeunesse zijn opgeroepen, veronderstel ik dat dit in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel is.” En dat klopt, bevestigt het federaal parket.

De Bende van Nijvel vermoordde tussen 1982 en 1985 bij een lange reeks raids 28 mensen, de meesten bij overvallen op supermarkten. Het federaal parket voert een onderzoek van de laatste kans, want in 2025 zijn de feiten onherroepelijk verjaard. In december werd het lijk opgegraven van stuntpiloot Alain Vincx en werden ook DNA-stalen genomen bij drie ex-leiders van het Front de la Jeunesse (FdJ).

Negationist

Het FdJ was een extreemrechtse terreurgroep die in 1983 als privémilitie buiten de wet werd gesteld nadat een twintigtal leden was veroordeeld voor een lange reeks misdrijven. Het ging onder meer om de moord op een Algerijnse man in 1981, diverse aanslagen en de brand bij het weekblad Pour. Het blad had kort daarvoor foto’s gepubliceerd van paramilitaire trainingskampen van het FdJ in de Ardennen. Dat had via leider Francis Dossogne en de latere Vlaams Belang-politicus Johan Demol nauwe banden met de toenmalige groep Diane van de rijkswacht.

Het FdJ en aanverwante groepen zoals Westland New Post (WNP) kwamen eerder al in de belangstelling van de speurders. Leden van dit soort knokploegen leefden in die jaren in de waan dat ze financieel ondersteund werden vanuit politieke hoek, of zelfs door de Staatsveiligheid. Wat in het geval van WNP ook zo was. Heel wat experts en publicisten zagen de afgelopen 35 jaar in de Bende van Nijvel een uit de hand gelopen uitloper van de vele gewapende cellen die ten tijde van de Koude Oorlog min of meer werden gedoogd. FdJ-leider Francis Dossogne was tegelijkertijd leider van de Groep G, een geheime extreemrechtse groep binnen de rijkswacht.

Patrick Cocriamont (68) werd mee veroordeeld op de processen rond FdJ. Hij zetelde van 2004 tot 2010 in de Kamer voor het Front National (FN). In 2008 kwam hij in het nieuws toen een ULB-student een jaar lang het Front National infiltreerde en bandopnames vrijgaf waarin Cocriamont negationistische praat verkocht over de holocaust. Het Belgische FN bestaat niet meer. De Franse politica Martine Le Pen dwong vanwege figuren als Cocriamont via een rechter een verbod af op het gebruik van de partijnaam FN in België.

Achthonderd DNA-stalen

Op Facebook schreef Cocriamont gisteren: “Ik beschouw deze oproeping als schandalig. Hoewel alle aanwijzingen en onderzoeken in Italië de verdenking richten op maffiakringen die banden hebben met vrijmetselaars, leidt de politie het onderzoek steeds naar de nationalisten.”

Cocriamont zegt dat hij twintig jaar geleden al zijn DNA afstond aan Bende-onderzoekers. Eerder moesten ook ex-FdJ-leden Tony Dossogne, Jean-Luc Campenhout en Jean-Marie Claus dat doen. In december raakte bekend dat het federaal parket van achthonderd mensen, dood of nog levend, DNA wil vergelijken met de weinige DNA-sporen op door de Bende van Nijvel achtergelaten spullen. Vierhonderd afnames waren toen al gedaan.

Volgens Eric Van Duyse van het federaal parket is het niet onlogisch dat mensen na twintig jaar om een nieuw DNA-staal wordt gevraagd. “De wetenschap is enorm geëvolueerd”, zegt hij. “Zowel in de manier waarop stalen worden bewaard als in wat er uit kan worden afgeleid. De techniek is nu veel verfijnder dan toen. Het coronavirus heeft een tijdelijke stop veroorzaakt in de convocaties van mensen van wie we DNA willen, maar nu zijn we opnieuw gestart. We willen de hele lijst van achthonderd afwerken.”

Bron » De Morgen

Voor het eerst zijn Britse en Belgische DNA-databank gelinkt: mogelijke doorbraak in 4 onopgeloste moorden

De koppeling van de Belgische en Britse DNA-databank heeft voor een mogelijke doorbraak gezorgd in 312 strafdossiers, waaronder 4 moorden. Enkele weken geleden werden de databanken voor het eerst met elkaar vergeleken. “De Britse databank is enorm”, zegt Bieke Vanhooydonck van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Er zitten wel 5 miljoen gekende DNA-stalen in.”

In de Belgische DNA-databank zitten zo’n 61.000 stalen. Die stalen werden de afgelopen jaren ergens in ons land aangetroffen op een plaats delict. “Denk aan speeksel of sperma dat werd aangetroffen in een kamer waar iemand is aangerand. Of bloed dat werd aangetroffen bij een moord. Al die stalen worden verzameld en opgeslagen”, zegt Bieke Vanhooydonck. Zij is gerechtelijk deskundige bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) dat de databank beheert.

“Maar ongeveer 30.000 van die 61.000 stalen zijn totaal onbekend”, gaat Vanhooydonck verder. “We weten niet van wie het staal is. Zo kunnen dossiers waar dat DNA een hoofdrol in speelt vaak ook niet worden opgelost.” De andere 30.000 stalen konden wel al gelinkt worden, bijvoorbeeld aan Belgen die al eens veroordeeld werden.

Enkele weken geleden, net voor Kerstmis, werd voor het eerst de Belgische DNA-databank met de Britse vergeleken. “De bij ons onbekende stalen werden dus door de Britse lijsten van gekend DNA gehaald, en vice versa. Dat leverde voor België 312 matches op”, merkt Vanhooydonck op. Die matches zijn in hoofdzaak terug te leiden naar (soms gedeeltelijk) onopgeloste dossiers van woninginbraken. 223 van de identificaties hebben met zulke dossiers te maken. Maar er werden ook namen geplakt op onbekende DNA-stalen uit 4 moordzaken. Er zijn ook nog identificaties in dossiers van aanrandingen (12), diefstallen met geweld (18), criminele netwerken (14), drugsdossiers (12) en nog tientallen andere soorten dossiers.

Voor alle duidelijkheid: in 312 zaken is er nu een nieuw spoor, maar het is niet zo dat al die geïdentificeerde DNA-stalen ook automatisch tot absolute doorbraken in de dossiers zullen leiden. “Het Belgisch gerecht kan nu de namen opvragen van de mensen wier DNA is gematcht, en dan kijken of ze ze willen ondervragen. Want het is niet omdat iemands DNA gevonden is in de ruimte waar een aanranding heeft plaatsgevonden, dat die er ook daadwerkelijk iets mee te maken heeft en ook een verdachte wordt”, onderstreept Vanhooydonck. Al kunnen die mensen misschien wel extra context aanbrengen en zo het onderzoek een nieuwe wending geven.

Grootste database

De Belgische database wordt al op regelmatige basis vergeleken met die van zo’n 20 andere Europese lidstaten. “Naar de koppeling met de Britse databank keken we al extra lang uit”, onderstreept Vanhooydonck. “Want ze is echt enorm, er zitten maar liefst 5 miljoen gekende stalen in. Je moet in het Verenigd Koninkrijk al DNA afstaan als je wordt gearresteerd. En dat komt dus allemaal in de database terecht”, verduidelijkt de gerechtelijk deskundige. De Belgische database is volgens haar dan weer relatief klein, vanwege de strenge wetgeving in ons land. “In België moet je in principe pas DNA afstaan als je effectief veroordeeld wordt voor zware feiten. Dus de drempel om DNA te mogen afnemen is hier veel hoger, en dus is onze database ook veel kleiner.”

Door de koppeling van de databanken konden ook de Britse speurders enkele tientallen onbekende DNA-stalen uit Britse dossiers nu aan een naam linken. De koppeling tussen de twee databanken gebeurt vanaf nu elke dag, automatisch. Vandaag wordt ook voor het eerst een link gemaakt met de database van Hongarije. “Ze hebben veel gekend DNA, dus hopelijk levert het wat op. We zouden ook graag willen vergelijken met de Italiaanse databank, maar die staat nog niet op punt”, besluit Vanhooydonck.

Bron » VRT Nieuws