Minister Verwilghen geeft Bende-speurders tien jaar extra tijd

Het onverjaarbaar maken van misdrijven zoals deze van de Bende van Nijvel was een belofte die de minister van Justitie op 30 mei maakte aan de nabestaanden van de Bende-slachtoffers. Die dag kregen de familieleden tijdens een vergadering met de Bende-speurders te horen dat het onderzoek na meer dan 18 jaar speurwerk, honderden DNA-analyses en tientallen verhoren met leugendetectoren geen enkel spoor naar de moordenaars en opdrachtgevers had opgeleverd. De enige in verdenking gebrachte man werd die dag trouwens buiten vervolging gesteld.

De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 ten minste 28 doden. In 1985 beëindigden de overvallers hun terreuracties met drie bloedige overvallen op de Delhaize-warenhuizen van Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Daarbij vielen 16 doden. Deze drie overvallen leverden amper enkele honderdduizenden franken buit op. Onder meer daarom denken de onderzoekers vandaag dat de oplossing voor het Bende-raadsel in politiek-terroristische kringen gezocht moet worden.

Het kabinet van de minister van Justitie werkte de afgelopen maanden aan een wetsontwerp dat de aangekondigde onverjaarbaarheid moest benaderen. Het ontwerp is klaar en wordt de komende weken op de interkabinettenwerkgroep besproken. De tekst voorziet in het optrekken van de verjaringstermijn voor alle misdaden die niet correctionaliseerbaar zijn van tien tot vijftien jaar.

Wanneer na vijftien jaar het onderzoek nog niet tot een rechtszaak heeft geleid, zou het gerecht, net als nu, de verjaringstermijn stuiten. De stuitingsdatum is de datum van de laatste onderzoeksdaad die voor de verjaringstermijn is gesteld. Na de stuiting zou het onderzoek nog eens maximaal vijftien jaar mogen doorgaan vooraleer de verjaringstermijn bereikt is.

De nieuwe regeling zou ook voor lopende dossiers zoals het Bende-dossier gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat de verjaring voor de Bende-feiten uiterlijk op 2015 zou liggen, maar of dit werkelijk zo is, hangt af van de meest recente onderzoeksdaad die de speurders stelden voor het ogenblik dat de verjaringstermijn van vijftien jaar afliep.

Bron » De Tijd