FN-voorman kan twee jaar krijgen

De openbaar aanklager heeft gisteren voor het hof van beroep van Brussel twee jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd voor Daniel Féret, de voorzitter van het extreem rechtse Front National (FN). Hij wordt beschuldigd van aansporing tot rassenhaat door de verspreiding van pamfletten of verkiezingsprogramma’s.

Bij de opening van de zitting zei FN-senator Michel Delacroix, de advocaat van Féret, dat zijn cliënt sinds zijn verkiezing voor het Brussels Parlement op 13 juni parlementair onschendbaar is.

Férets onschendbaarheid werd destijds door het federale parlement opgeheven. Nu moet het Brussels Parlement zich over het dossier buigen, zei de advocaat. Procureur-generaal Jean-François Godbille repliceerde dat Féret nog geen ontslag genomen heeft uit het federale parlement en dus nog als een federaal parlementslid moet worden beschouwd.

Over de grond van de zaak gaf de procureur een bloemlezing van documenten van de hand van de FN-voorzitter waarin allochtonen gelijkgesteld worden met dieven, delinquenten, misdadigers en terroristen. Voorts worden Afrikanen als wilden in de brousse gekarikaturiseerd. De aanklager was verontwaardigd over ‘dit klimaat van rassenhaat en politiek geweld, dat aan een bepaalde periode herinnert (…)’.

Voorwaardelijk

Godbille eiste de ontbinding van de VZW Front National en de veroordeling van Georges Tonnelier, de vroegere medewerker van Frénet in het parlement, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Voor Frénet kan een voorwaardelijke straf niet meer, gezien de arts in 1986 al tot een jaar voorwaardelijk veroordeeld werd voor het afleveren van een vals doktersattest dat een alibi verschafte aan een delinquente die vervolgd werd voor een hold-up. Het proces wordt op 30 juni voortgezet.

Het Front National haalde op 13 juni bij de verkiezingen voor het Brussels Parlement 5,42 procent van de stemmen. Voor het Waals Parlement ging het FN met 8,12 procent van de stemmen lopen. Dat is meer dan dubbel zoveel als bij de regionale verkiezingen van 1999 en ruim 2,5 procentpunt meer dan bij de kamerverkiezingen van vorig jaar.

Bron » De Tijd

Tot 62.000 euro per slachtoffer

Het hof van assisen in Aarlen heeft gisteren, als laatste proceshandeling, de schadevergoedingen vastgelegd voor de slachtoffers van Marc Dutroux. Sabine Dardenne krijgt 500.000 euro toegekend, Laetitia Delhez 300.000 euro. Maar de kans dat ze dat bedrag integraal ontvangen, is onbestaande. Via een hulpfonds kunnen ze tot 62.000 euro krijgen. 

Het Fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke geweldmisdrijven zag het levenslicht in 1986, na de moordaanslagen van de Bende van Nijvel. Slachtoffers van een gewelddaad of hun nabestaanden kunnen vandaag tot 62.000 euro uit dat fonds ontvangen, als de rechter de daders tot betaling van een evenwaardige of grotere schadevergoeding heeft veroordeeld. Het wordt gestijfd met een deel van de boetes die rechters aan plegers van gewelddelicten opleggen. 

Enkel de familieleden tot de tweede graad kunnen op een tegemoetkoming aanspraak maken. In de zaak-Dutroux gaat het om de broers en zussen van de slachtoffers, hun ouders en grootouders. Alleen de drie veroordeelden die schuldig zijn bevonden aan de ontvoeringen van de meisjes – Dutroux, zijn ex-vrouw Michelle Martin en zijn handlanger Michel Lelièvre – moeten de slachtoffers vergoeden. 

Maar de families blijven realistisch. De kans dat de veroordeelden veel van de schadevergoedingen kunnen betalen, is bijzonder klein. Toch heeft Lelièvre, de enige die over enkele jaren kans maakt op vervroegde vrijlating, via zijn advocaat verklaard dat hij bereid is om zijn deel te betalen. 

Sabine krijgt de hoogste schadevergoeding, een half miljoen euro, omdat ze 81 dagen zat opgesloten in de kooi van Dutroux. “Dat kan een gigantisch bedrag lijken”, verklaarde Sabines advocate. “Maar gezien haar levensverwachting is dat slechts twintig euro per dag. En niets, ook geen geld, kan de schade herstellen die ze heeft geleden.” 

De ouders van Sabine en Laetitia kunnen elk aanspraak maken op 50.000 euro. De ouders van de overleden slachtoffers, de Marchals en de ouders van Eefje Lambrecks, krijgen elk 100.000 euro toegekend; hun broers en zussen elk 25.000 euro. De familie Lambrecks heeft daarnaast schade gevorderd van de Belgische staat. Ze neemt het de justitie kwalijk dat ze Dutroux in 1992 vervroegd vrijliet.

“Als Dutroux niet voorwaardelijk was vrijgelaten, kon hij nooit actief geweest zijn in de periode 1995-1996”, zegt de advocaat van de familie Lambrecks, Luc Savelkoul. De burgerlijke rechter doet later uitspraak over die schade-eis. 

Gisteravond liet advocaat Xavier Magnée weten dat Marc Dutroux, zoals verwacht, cassatieberoep aangetekend heeft tegen zijn veroordeling. Volgens Magnée is het niet uitgesloten dat er tijdens het proces procedurefouten gemaakt zijn.

Bron » De Standaard