Belliraj rekruteerde voor Al Qaida

De Belgisch-Marokkaanse terreurleider Abdelkader Belliraj, die de voorbije twintig jaar fungeerde als informant van de Belgische Staatsveiligheid, hield zich ook bezig met de rekrutering van terroristen voor Al Qaida.

‘Belliraj kreeg van Al Qaida opdrachten om bepaalde mensen met bepaalde specialiteiten te rekruteren’, zegt een hoge politiebron.

“Al Qaida geeft niet zomaar iemand het vertrouwen. Belliraj heeft daar jarenlang voor moeten werken, onder andere via zijn contacten in Libanon en elders”, preciseert de politieman. Vorige week onthulde deze krant al dat Belliraj onder bevel stond van Al Qaida, terwijl hij als geregistreerde informant van de Staatsveiligheid werkte.

Op uitnodiging van de terreurorganisatie van Osama bin Laden maakte Belliraj in 2001 een reis naar Afghanistan, waar hij ontvangen werd door Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al Qaida. Daar kreeg hij een aantal opdrachten, onder meer “het rekruteren van bepaalde mensen met bepaalde specialiteiten”, zegt een hooggeplaatste politieman. “In de groepering die geleid werd door Belliraj had iedereen zijn welbepaalde specialiteit.”

Behalve Belliraj hield ook zijn rechterhand Abdellatif Bekhti, eveneens een Belg van Marokkaanse afkomst, zich bezig met de rekrutering van nieuwe leden voor de terreurgroep. “Belliraj was de generaal, de chef van de clandestiene militaire vleugel van het netwerk”, preciseert de politiebron. “Bekhti was de kolonel, de nummer twee van de bende en de belangrijkste medeplichtige van Belliraj.”

Met de arrestatie van 35 leden van de groep-Belliraj is volgens de politieman het uitgebreide netwerk vrijwel volledig opgerold. “De top van de organisatie zit achter de tralies, het netwerk is volledig onthoofd. Er zijn misschien nog een paar sergeanten die vrij loslopen, maar die kunnen op zich weinig uitrichten.”

Volgens sommige media heeft Belliraj tijdens zijn ondervragingen door de Marokkaanse politie de namen van niet minder dan twintig medeplichtigen genoemd. Zij hielpen hem bij het plegen van zes moorden en hold-ups in de jaren tachtig in ons land. “Het gaat enkel om personen met wie Belliraj contacten had”, relativeert de hoge politiebron.

“Het is niet zo dat er twintig terroristen in België zouden rondlopen. Van de personen die hij genoemd heeft, wonen de meesten trouwens in Marokko. Dat ook zijn contacten in België, zoals bijvoorbeeld zijn huisbaas in Evergem, worden verhoord is niet meer dan normaal.”

Marcel Bille

De zes moorden die Belliraj in de jaren tachtig in ons land eigenhandig heeft gepleegd of door medeplichtigen liet uitvoeren zijn intussen in kaart gebracht. Het zesde vermoedelijke slachtoffer was Marcel Bille, een man uit Koekelberg die werd neergeschoten met een 7,65 mm-pistool, hetzelfde wapen dat werd gebruikt voor de vijf andere moorden.

Het lijk van Bille, een 53-jarige homo, werd op 16 augustus 1988 gevonden in een bos in het Waals-Brabantse Kasteelbrakel. Bille werd afgemaakt met één kogel door het hoofd, net als de andere slachtoffers van Belliraj. De speurders hebben altijd gedacht dat Bille vermoord werd na een contact met een homoprostitué. Het gerecht heeft nooit een spoor gevonden van de daders.

Belliraj zelf herinnerde zich tijdens zijn verhoor door de Marokkaanse politie enkel nog dat hij een homoseksueel uit het Brusselse had gedood. Het parket van Brussel vond de voorbije dagen geen spoor van de zesde moord. Omdat het lichaam van Bille in Kasteelbrakel werd gevonden, zat het dossier bij het parket van Nijvel.

Bron » De Morgen | Georges Timmerman