Paleis krijgt geheime rapporten van Staatsveiligheid

Alain Winants, sinds 2006 administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, liet zaterdag op zijn persconferentie weten wie het geheime rapport in zijn bezit heeft.

In de eerste plaats gaat het om een aantal federale toppolitici: premier Elio Di Rupo (PS), de vicepremiers Johan Vande Lanotte (sp.a), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH), toenmalig minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS), minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn collega bevoegd voor Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn Brusselse tegenhanger Charles Picqué (PS) kregen het in handen.

Daarnaast ging het rapport naar “een aantal correspondenten van onze dienst, met name de federale procureur, Buitenlandse Zaken, en het koninklijk paleis.” Vooral de aanwezigheid van het paleis roept vragen op. Zeker als politici in die documenten figureren.

Bruno Nève de Mevergnies, de woordvoerder van het paleis, erkent dat de diensten van de koning het omstreden rapport ontvangen hebben. “Het paleis ontvangt de rapporten van de Staatsveiligheid. De analyses worden gelezen om te zien of er implicaties zijn voor de koning en de leden van de koninklijke familie. Als uit een rapport blijkt dat aanpassingen moeten worden gedaan voor de veiligheid, dan doen we dat.”

Bron » De Morgen