Eric Lammers, het beest. Extreemrechts complot?

De speurders van de cel Waals-Brabant zijn in hun onderzoek op zoek naar een vermeend extreemrechts complot om de staat te destabiliseren. Dat is al een tijdje duidelijk. Een hoofdrol in hun onderzoek wordt volgens insiders gespeeld door de voormalige extreemrechtse militant Eric Lammers, bijgenaamd Het Beest. De speurders zouden vermoeden dat hij aan de basis ligt van de vermeende tip aan de Delta-cel om te gaan duiken naar wapens in het kanaal nabij Ronquières. Op het moment van de duikwerken in Ronquières op 6 november 1986 zat Lammers in de gevangenis voor andere feiten.

Hij werd toen al gezien als een mogelijk lid van de Bende van Nijvel. De dag voor de duikwerken in 1986 werd hij door speurders die vanuit Nijvel aan het onderzoek naar de Bende werkten – en dus niet door de cel-Delta – uit de gevangenis gehaald. Hij moest in een nabijgelegen bos verdachte plaatsen aan duiden. De nieuwe speurdersploeg van de Cel Waals-Brabant zou vermoeden dat Lammers ‘en passant’ en stiekem ook de dumpingplaats van de wapens aan de cel-Delta heeft aangewezen.

Eric Lammers was in het begin van de jaren 80 lid van de extreemrechtse groeperingen Front de la Jeunesse en Westland New Post (WNP). Hij heeft een bijzonder rijkgevuld misdaadpalmares. Hij stond in 1987 een eerste keer terecht voor het Brusselse hof van assisen voor een dubbele moord in de Herdersliedstraat in Anderlecht. Lammers en zijn WNP-kompaan Marcel Barbier werden ervan beschuldigd dat ze een echtpaar hadden vermoord van wie ze vermoedden ‘dat het KGB-agenten waren’.

Barbier werd veroordeeld, maar Lammers ontsprong de dans. Voor even, want een jaar na zijn vrijspraak vermoordde Lammers de Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons. Vader en zoon Moons werden op 13 april 1988 in hun kantoor in de Antwerpse diamantwijk vermoord met een kogel in het hoofd en beroofd van een partij diamanten. Lammers werd veroordeeld tot de doodstraf. In 2003 kwam Lammers vrij. In 2007 werd hij in Hasselt veroordeeld voor een illegale trafiek in geneesmiddelen. Hij sloeg op de vlucht naar Servië. In 2009 werd hij uitgeleverd aan ons land.

Bron » De Standaard

Bende-speurders worden nu plots verdacht van sabotage

Het is oorlog tussen de nieuwe speurders naar de Bende van Nijvel en hun voorgangers. De nieuwe garde meent dat vooral de cel Delta rond onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek in de jaren 1980 hopeloos verknoeid heeft. Of erger: gemanipuleerd. De gewezen onderzoekers zijn urenlang op de rooster gelegd.

Nieuwe Bende-speurders die oude Bende-speurders met een schriftelijk bevel van de onderzoeksrechter thuis voor verhoor gaan ophalen. Zoals men dat met verdachten doet. Het klinkt onvoorstelbaar. Toch is het precies wat speurders van de gewezen cel Delta overkomen is. En het was menens. Op het medebrengingsbevel staat dat ’tegen de betrokkene ernstige aanwijzingen van schuld bestaan betreffende feiten van diefstallen met geweld en doodslag’.

De feiten waarvan sprake is, zijn niets minder dan de overvallen van de Bende van Nijvel die tussen 1982 en 1985 aan 28 mensen het leven gekost hebben. De toon van de verhoren was volgens de Delta-speurders soms zo agressief dat zij nadien opgelucht waren dat ze terug naar huis mochten. Weliswaar met de overtuiging dat ze maar nipt ontsnapt waren aan de gevangenis. Als medeplichtigen van de Bende van Nijvel.

Hoe is dit kunnen gebeuren? Toen de nieuwe Bende-speurders het lijvige dossier bestudeerden, struikelden zij over twee belangrijke mijlpalen in het onderzoek: de vermeende betrokkenheid van Philippe De Staerke bij de laatste Bende-overval in Aalst en de twee zoekoperaties naar bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières.

Philippe De Staerke was de opvliegende leider van een bende dieven, inbrekers en overvallers die het vaak gemunt hadden op warenhuizen. Op basis van de getuigenis van zijn vriendin werd De Staerke door Troch en zijn mannen beschouwd als de man die op 9 november 1985 voor rekening van de Bende van Nijvel op verkenning trok naar de Delhaize van Aalst. Enkele uren voordat daar een bloedbad werd aangericht. Maar de verdenking werd nooit hardgemaakt. De ­Staerke werd zelfs buiten vervolging gesteld.

“Geen wonder”, stellen de nieuwe Bende-speurders. “Er zijn geen materiële aanwijzingen gevonden dat De Staerke betrokken was bij de overval. De verhoren van zijn vriendin en haar dochter bulken van de ingefluisterde antwoorden. De Staerke had alleen het ideale profiel om een verdachte te zijn. In werkelijkheid werd hij ingeschakeld als lokaas om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. Hoe is Delta in deze val kunnen trappen?”

Bron » Het Nieuwsblad