Zware straffen voor overval op technische keuring Vorst en homejacking

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag zware celstraffen uitgesproken tegen de drie mannen die in oktober 2012 betrokken waren bij de overval op de technische keuring in Vorst. Eric Bottemanne (48) en Houssain Mouani (43) kregen 4 jaar cel en de 75-jarige Léon De Staerke 3 jaar.

Mouani en Bottemanne probeerden op 12 oktober 2012, samen met Pascal Fain (48), de autokeuring in de Luitenant Lotinstraat in Vorst te overvallen, maar politie en gerecht hadden lucht gekregen van hun plannen. De speciale eenheden van de federale politie (CGSU) stonden het drietal dan ook op te wachten.

Toen de overvallers de politie zagen, reden ze op de agenten in, waarop die het vuur openden. Fain kwam daarbij om, Bottemanne raakte zwaargewond en Mouani lichtgewond. Na de schietpartij konden de agenten van de CGSU ook nog Léon De Staerke oppakken. De bekende beroepscrimineel en broer van de al even beruchte Philippe De Staerke, stond op de uitkijk.

Zowel Bottemane als De Staerke stonden samen met vijf anderen ook terecht voor een gewelddadige homejacking in Dilbeek in 2009. Die homejacking mislukte omdat de politie tussenbeide kwam, maar er ontstond een achtervolging waarbij de politie verschillende keren onder vuur werd genomen. Daarvoor sprak de rechtbank straffen uit die schommelden tussen 250 uur werkstraf en 8 jaar cel.

Bron » De Standaard

Milquet wil grote schoonmaak in politiedatabank

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil dat gegevens in de Algemene Nationale Gegevensbank, de grote databank van de politie, na een bepaalde periode automatisch gewist worden. Nu zitten alle namen van personen en bedrijven daarin die ooit in een proces-verbaal gelinkt zijn aan een mogelijk misdrijf, schrijft De Tijd.

“Pas bij overlijden of wanneer ze op eigen initiatief naar de privacycommissie stappen, kunnen de gegevens uit de databank worden geschrapt”, verduidelijkt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie in de krant. “Maar het gebeurt dus niet automatisch. En dat druist in tegen alle Europese regels op dat vlak.”

Maar ook de kwaliteit van de gegevens in de ANG moet omhoog, aangezien eenzelfde voorval nu bijvoorbeeld op teveel manieren – met verschillende gradaties – kan worden ingevoerd.

Voorts wil Milquet ook de structuur van de databank verbeteren, zodat makkelijker specifieke databases kunnen worden aangemaakt voor bepaalde doeleinden of verschijnselen. Zoals bijvoorbeeld een databank voor gestolen kunstwerken.

Tot slot wil de cdH-vicepremier de ANG ook openstellen voor de Staatsveiligheid. De politie kan nu al gegevens delen met de inlichtingendienst, maar die zou in de toekomst rechtstreeks toegang krijgen. Over de specifieke modaliteiten voor die toegang wordt echter nog gediscussieerd in de regering, verduidelijkt Milquets woordvoerster nog in de krant.

Bron » De Morgen