Topmagistraat Cassatie is klassejustitie beu

Rijke financiële criminelen worden in België te vaak niet bestraft of krijgen de mogelijkheid hun proces af te kopen. Een praktijk die volgens Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, moet herbekeken worden. Dat staat in De Tijd. “In de gevangenis belanden is vaak een realiteit voor de minstbedeelden, terwijl het eerder een theoretische mogelijkheid is voor de rijken”, zo hekelt Vandermeersch de klassenjustitie.

Dat rijke witteboordencriminelen wegkomen met geen of een lage straf heeft volgens Vandermeersch verschillende oorzaken. België heeft wel een goede antiwitwaswet, maar onderzoeken en processen over financiële criminaliteit zijn vaak zo complex dat magistraten door de bomen het bos niet meer zien. “Al te vaak eindigt de procedure met een eenvoudige schuldigverklaring”, zegt Vandermeersch. “En als er al een gevangenisstraf wordt uitgesproken is het een straf met uitstel”.

Vandermeersch vindt het ook allerminst kunnen dat financiële criminelen vaak ontsnappen aan een beduidende financiële straf. Ook de verruimde minnelijke schikking, waarbij vervolgingen kunnen worden afgekocht, is volgens hem een terecht bekritiseerd middel voor de rijken om uit de greep van justitie te blijven.

Volgens Vandermeersch wordt ook verdacht geld gebruikt om die schikkingen te betalen. “Het is echt wel de meest verregaande vorm van witwassen”, aldus Vandermeersch. Vandermeersch pleit dan ook voor middelen en een beleid dat witteboordencriminelen passend kan straffen. Ook op financieel vlak.

Bron » De Morgen