Justitie gaat volledig digitaal

Het Belgische rechtsapparaat zegt het papieren tijdperk vaarwel. Vonnissen, arresten en andere gerechtelijke gegevens zullen voortaan digitaal te vinden zijn in één grote databank. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Het Antwerpse hof van beroep kreeg vorige week als eerste toegang tot de databank. Zowel de magistraten als de griffiers kunnen al volledig digitaal uitspraken raadplegen. Vanaf de zomer van volgend jaar zullen alle andere hoven van beroep en de arbeidshoven hetzelfde kunnen doen. Na deze eerste stap volgen ook de rechtbanken van eerste aanleg en andere spelers in de gerechtelijke wereld en overheid.

De databank zorg voor een ontlasting van de griffiers, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid. Het gebeurt wel vaker dat documenten verdwijnen of dat per ongeluk verkeerde stukken in een dosier belanden. Voor de realisatie moest minister van Justitie Annemie Turtelboom eerst werk maken van de vervanging van 17.500 oude computers. Dat is ver gevorderd en zou eind volgend jaar klaar moeten zijn.

Bron » De Morgen