Staatsveiligheid richt speciale sectie gevangenissen op

De Staatsveiligheid wil meer zicht krijgen op wat zich afspeelt binnen de Belgische gevangenismuren. Ze heeft een aparte sectie opgericht om de gevangenisbevolking te volgen, schrijft De Tijd.

De sectie zal tegen het einde van dit jaar een eerste analyse maken over hoe erg het is gesteld met de radicalisering van gedetineerden in België. Er zijn zelfs vermoedens dat buitenlandse groepen mee schuilgaan achter de radicalisering in de Belgische gevangenissen. De provinciekantoren van de Staatsveiligheid werken voor de onderzoeken ook nauw samen met de plaatselijke gevangenisdirecteurs.

Foltering

De Tijd kon ook een rapport inkijken van het Comité I waaruit blijkt hoe mensen onterecht op terroristenlijsten kunnen belanden, met grote gevolgen: van visumproblemen, over vliegverbod en ondervragingen tot foltering. Het Comité I waarschuwt voor een gebrek aan extern toezicht.

Bron » De Morgen