Rechtszaken en vonnissen in 2017 eindelijk digitaal

Alle vonnissen, arresten en conclusies van advocaten in rechtszaken gaan eind 2017 eindelijk digitaal. Dat kondigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan in zijn beleidsnota, die De Tijd kon inkijken.

Zo kunnen alle afschriften van vonnissen en arresten elektronisch aangemaakt, getekend en verzonden worden naar de partijen. Ook zullen de notarissen volgend jaar naast de oprichtingsakten van vennootschappen alle wijzigingsakten digitaal kunnen indienen bij de handelsrechtbanken, en belooft minister Geens in strafonderzoeken de papiermolen weg te werken door politie, gerecht, gevangenen en advocaten elektronisch processen-verbaal te laten uitwisselen en inkijken.

Daarnaast wil Geens de raadkamer afschaffen om zo de strafprocedure te versnellen, en zal niet meer een onderzoeksrechter een onderzoek leiden, maar een openbaar aanklager. Slachtoffers zullen dan weer geen onderzoek meer kunnen afdwingen via een “burgerlijke partijstelling”.

Regiomanagers

Ook zullen de gerechtsgebouwen niet meer worden beheerd door de magistraten, maar zullen “regiomanagers” met hun team instaan voor dat beheer. Er komen bovendien meer magistraten: Geens zet in op de aanwerving van 338 medewerkers, onder wie 62 magistraten. Geens wil daarenboven garanderen dat alle straffen worden uitgevoerd, terwijl in de gevangenissen 1.432 plaatsen worden bijgebouwd of vernieuwd.

Tot slot wil de minister de rol van Staatsveiligheid vergroten door ze ondersteuning te laten geven aan de regering en de overheidsdiensten wanneer die beslissingen nemen die de nationale veiligheid beïnvloeden.

Bron » De Morgen