Geens wil burgerinfiltranten inzetten in strijd tegen terreur

Justitieminister Koen Geens (CD&V) werkt aan een wetsontwerp dat burgerinfiltranten mogelijk maakt in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Dat zegt hij vandaag in Knack, nadat Brussels procureur-generaal Johan Delmulle daar vorig najaar een lans voor had gebroken.

Vandaag mogen enkel politiemensen infiltreren, burgers niet. Maar de politie geraakt niet in alle milieus binnen. “Bij pakweg de Albanese of Chinese maffia of in terroristische cellen stoot je dan op limieten, bijvoorbeeld omdat politieambtenaren een bepaald dialect niet machtig zijn of omdat derden in het gesloten milieu erg gewantrouwd worden”, verduidelijkt Geens.

Burgerinfiltranten zouden “minder belangrijke misdrijven” mogen plegen, om te vermijden dat ze door de mand vallen. Nu mag dat niet, en dat is vooral in terreurdossiers een probleem omdat voorbereidende handelingen er ook al een misdrijf zijn. Denk aan chauffeur spelen voor criminelen of een flat voor hen huren.

Kleine misdrijven plegen zou wel enkel mogen na voorafgaandelijke goedkeuring van het openbaar ministerie en onder doorlopende controle van de politie en de rechtbank. Minderjarigen mogen geen burgerinfiltrant worden.

Een dergelijke regeling is in verschillende landen al nuttig gebleken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme, aldus Geens. Het gebrek aan deze mogelijkheid is in ons land al vaker als een handicap ervaren, niet alleen in terreurdossiers, maar ook bij onderzoeken naar drugs en georganiseerde bendes.

Spijtoptanten

De minister werkt daarnaast ook aan een regeling voor spijtoptanten. In ruil voor bewijsmateriaal zouden zij recht krijgen op een “strafverminderende verschoningsgrond”.

“Dat gebeurt onder strikte voorwaarden, zoals rechterlijke controle, en is enkel mogelijk bij zeer ernstige vormen van criminaliteit zoals georganiseerde misdaad en terrorisme. Bovendien krijgt de betrokkene nooit carte blanche, en dus altijd een of andere straf”, zo citeert Knack nog uit een voorbereidende nota van Geens.

Een akkoord binnen de meerderheid is er nog niet. Het wetsontwerp zou nog voor de zomer klaar zijn.

Bron » De Morgen