Slachtoffers Bende van Nijvel: “Wie de opdrachtgevers zijn, is veel belangrijker”

Met de nieuwe ontwikkelingen in het dossier rond de Bende van Nijvel komen voor veel nabestaanden weer nare herinneringen naar boven. VRT NWS sprak met enkele van hen. “Ik heb de meeste interesse in het ‘waarom’. Wie de daders zijn, is minder belangrijk.”

Diederik Palsterman was 11 jaar toen hij samen met zijn vader Jan op zaterdagavond 9 november 1985 naar de Delhaize in Aalst ging: “We wilden eigenlijk al in de namiddag naar het warenhuis gaan, maar het was te gezellig thuis. Rond half acht zijn we dan toch vertrokken. Mijn vader is de parking opgereden en ging tanken, wij zijn binnengegaan. Daarna hebben we hem nooit meer gezien.”

“Meer interesse in de motieven”

Nathalie, de zus van Diederik, was die bewuste avond thuis. In een gesprek met Terzake benadrukt ze dat de mogelijke doorbraak in het dossier goed nieuws is, maar ze hoopt vooral dat er nu eindelijk ook gezocht wordt naar de opdrachtgevers achter de Bende van Nijvel. “De opdrachtgevers zijn veel belangrijker, de mensen die al 32 jaar het potje dichthouden en die er alles aan doen om de waarheid niet naar boven te laten komen. Dat is veel erger.”

Ook Jan Rosseel, die zijn vader verloor bij de aanslag op de Delhaize in Eigenbrakel, hoopt dat er ooit opheldering komt over de motieven en het groter geheel achter de Bende van Nijvel. Dat zei hij in De wereld vandaag op Radio 1: “Ik heb meer interesse in het “waarom”, de daders vind ik minder belangrijk. Maar je hebt natuurlijk wel de daders nodig om het kleed te ontrafelen.”

Na meer dan 30 jaar gerechtelijk onderzoek en vaak gebrekkige aandacht voor de slachtoffers heeft Nathalie Palsterman het geloof in het Belgische justitieapparaat verloren: “Je kan als minister van Justitie alles verwezenlijken, maar de funderingen zijn rot. Daarop kan je geen geloofwaardige justitie bouwen.”

Jan Rosseel heeft iets meer vertrouwen in het gerecht, al blijft ook hij kritisch voor het onderzoek: “Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat iets beter onderzocht moest worden. Maar er zijn toch enkele vreemde dingen gebeurd. Ik blijf sceptisch, het onderzoek komt misschien in een stroomversnelling, maar in het verleden is dat al vaak geëindigd op een sisser. We moeten voorzichtig zijn, misschien is er volgende week iets compleet anders.”

Bron » VRT Nieuws