Vermassen geeft zoektocht naar Bende van Nijvel niet op: “Net nog nieuwe elementen doorgestuurd naar speurders”

“Ik heb gisteren een brief gestuurd naar de speurders met nieuwe, nuttige elementen. Ik ga zeker door.” Jef Vermassen klinkt nog steeds strijdvaardig in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Zijn cliënt David Van de Steen lijkt het echter op te geven.

Advocaat Jef Vermassen lanceert een oproep. “We merken dat enkele gepensioneerde rijkswachters uit Aalst nu beginnen te spreken. Zo hebben we vernomen dat zij voor de raid in Aalst van hogerhand de opdracht zouden hebben gekregen om hun werkplaats niet te verlaten. Ze mochten niet optreden. Wie heeft hen dat verboden? En van wie kreeg die persoon instructies? Op die vragen willen wij antwoorden. Dus ex-rijkswachters die iets meer weten hierover: doe a.u.b. uw mond open.”

Het Laatste Nieuws schrijft vandaag dat Vermassens cliënt David Van de Steen de strijd staakt. Van de Steen was jarenlang nochtans de meest onverzettelijke voorvechter in het dossier, ook wanneer de rest van het land de opheldering al lang had opgegeven. Hij verloor zijn beide ouders en zijn zusje toen de Bende toesloeg op 9 november 1985 in de Delhaize in Aalst. Het was de bloedigste aanslag van de Bende: acht winkelende mensen verloren het leven. Er vielen verschillende gewonden, ook David Van de Steen raakte zwaargewond. Hij is blijvend gehandicapt.

“Ik denk niet dat David het echt opgeeft”, zegt Vermassen. “Maar die man is moe, doodmoe. Al dertig jaar vecht hij voor gerechtigheid. Elke minuut van de dag denkt hij aan die gruwel.”

Heropleving

Eind vorig jaar leek het dossier aan een stevige heropleving bezig. Voormalig rijkswachter Chris Bonkoffsky zou op zijn sterfbed bekentenissen hebben afgelegd en kwam in beeld als de Reus van de Bende. Er stroomden meer dan 500 nieuwe tips binnen, het speurdersteam werd uitgebreid tot een 30-tal mensen die zich volop met het Bende-onderzoek bezighouden. Nieuwe DNA-technieken zouden geheimen na decennia kunnen onthullen.

Van de Steen vreest dat het onderzoek vandaag alweer in het slop zit. “Het is intussen 3 à 4 maanden geleden dat de nabestaanden nog iets van het gerecht hoorden”, vertelt Vermassen. “En dat terwijl minister van Justitie Geens in april dit jaar nog beloofde dat er binnen de drie jaar een strafproces zou volgen. Wie ga je voor assisen zetten als er geen verdachten zijn? David is het beu dat het gerecht hem altijd maar in slaap probeert te wiegen met loze beloftes en valse hoop.”

Vandaag brengt Van de Steen zijn tweede boek uit over zijn ervaringen met de Bende, de slachtoffers en de speurders. Stijn Coninx stelt over enkele dagen ook zijn film “Niet Schieten” voor, een verfilming van Van de Steens eerste boek.

Bron » Het Nieuwsblad

Zelfs de laatste voorvechter in het Bende-dossier geeft het op: “Ik ben uitgeput”

Nadat de Bende van Nijvel meer dan dertig jaar zijn leven beheerste, staakt David Van de Steen “zijn dagelijkse gevecht om de waarheid”, net op het moment dat zowel zijn tweede boek als een film over de gruwel uit de jaren tachtig uitkomt. “Ik besef dat ik niet veel meer moet hopen. Ik ben uitgeput.”

Morgen stelt Van de Steen zijn tweede Bende van Nijvel-boek voor in zijn thuisstad Aalst. Anderhalve week later verschijnt de film Niet schieten van Stijn Coninx, over de aanslag op de Delhaize in 1985 waar Van de Steen zwaargewond raakte en zijn ouders en zus verloor. Twee belangrijke momenten voor de man die na de ogenschijnlijke doorbraak rond de Reus in oktober vorig jaar het onderzoek een tweede adem zag krijgen en de hoop koesterde dat de waarheid eindelijk zou bovenkomen. “Maar na het boek en de film is het voor mij gedaan”, zegt de Aalstenaar.

“Al meer dan 30 jaar beheerst die avond vrijwel elke seconde van mijn leven, maar dat kan ik niet meer. Ik ben uitgeput door elke dag weer te vechten voor de waarheid. Net als heel België, geloof ook ik niet meer dat Justitie nog iets concreets zal ophelderen. Als ik zie dat je voor het kapotmaken van een politieagent slechts 10 jaar moet zitten, zoals bij Kitty Van Nieuwenhuysen, dan besef ik dat ik niet te veel moet hopen op gerechtigheid of een proces zoals justitieminister Geens beloofde.”

Non-stop tips

Van de Steen laakt het gebrek aan communicatie vanuit het vernieuwde speurdersteam dat onder leiding van het federaal parket al meer dan een halfjaar het dossier in handen heeft. “Het blijft inderdaad al heel lang weer stil. Als er door het nieuwe boek of de film nog tips of getuigenissen naar boven komen, zullen we die ook aan Brussel bezorgen. Maar zelf steek ik er mijn tijd niet meer in om zaken uit te pluizen. Ze mogen het nu zelf uitzoeken”, klinkt het gelaten.

Samen met strafpleiter Jef Vermassen gaf Van de Steen het afgelopen jaar al heel wat info door. “Sinds de Reus zijn we eigenlijk non-stop benaderd door mensen die politie en Justitie niet meer vertrouwden”, vertelt Vermassen. “We proberen nog altijd een aantal mogelijke puzzelstukjes aan te brengen die het onderzoek misschien kunnen helpen.”

Altijd de rijkswacht

“Telkens was er één constante”, zegt Van de Steen. “Op de één of andere manier was er altijd een link met de rijkswacht. Meer bepaald, een groep rijkswachters en officieren met een bepaalde agenda die bepaalde dingen lijken te hebben toegedekt.”

Zo zou een ex-rijkswachter aan de nieuwe speurderscel willen bevestigen dat een hogere officier hem en zijn collega’s voorafgaand aan de aanslagen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse opgedragen had “niet in te grijpen bij een incident of iemand te achtervolgen”, net als eerder al verklaard werd over de raid in Aalst. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden getuigenissen opgedoken over afgelegen garageboxen in Ninove die na de raid in Aalst afgeschermd werden door een hoge rijkswachtofficier met chauffeur. En eentje over bijeenkomsten van rijkswachters bij een “beschermde” pedofiele priester uit de Denderstreek waar “luidop gediscussieerd werd over hoe een staatsgreep georganiseerd kon worden”.

Boek en filmpremière

Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over de stand van het onderzoek. “Natuurlijk is de vraag van de slachtoffers en het brede publiek om vaker te communiceren begrijpelijk”, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt. “Zeker nu deze zaak opnieuw aandacht krijgt door het boek en de film. Maar wij zullen pas info vrijgeven als de speurderscel dat opportuun vindt en niet naar aanleiding van bijvoorbeeld een première.”

“Ik verzeker wel dat elk teamlid zijn uiterste best doet om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. Alle pistes – oude en nieuwe – worden herbekeken met behulp van de modernste technieken rond bijvoorbeeld de analyse van DNA en vingerafdrukken.”

Bron » De Morgen