“Ik wil een laatste keer mijn onschuld bewijzen”

“Ik ben bereid een staaltje bloed af te staan voor een DNA-onderzoek. Ik ben zelfs bereid hiervoor naar België te komen. Er is één voorwaarde, namelijk een ministeriële garantie dat ik na een eventuele confrontatie weer het vliegtuig op kan om naar Zuid-Afrika terug te keren.” Dat zegt Jean Bultot na een jarenlange afwezigheid uit de Belgische media in een gesprek met Gazet van Antwerpen.

Bultot, die in de buurt van Johannesburg een praktijk als medicijnman uitoefent, blijft voor velen de spin in het web van de Bende van Nijvel. De Bende terroriseerde in het midden van de jaren tachtig ons land met een reeks van 28 bloedige en ogenschijnlijk zinloze moorden. Op 14 april van dit jaar kondigde onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix, die sinds 1997 een doorbraak in het onderzoek naar de Bende probeert te forceren, aan dat hij met een ultiem DNA-onderzoek de “deur van het onderzoek wil sluiten”. Lacroix hoopt door het afnemen van een DNA-test op een honderdtal verdachten, onschuldigen uit te sluiten.

Bultot, voormalig adjunct-directeur van de gevangenis van Sint-Gillis, is inmiddels getrouwd met een Zoeloe-vrouw, met wie hij een kind van vijftien maanden heeft. Bultot zat voor een hele reeks vergrijpen in de doos, maar hij verliet België vier jaar geleden als een vrij man. Tegen hem loopt geen verzoek tot uitlevering. “Uiteraard zit er altijd de mogelijkheid in dat België de uitlevering van iemand als Bultot vraagt”, luidt het in gerechtelijke kringen. “Maar dan zou het alleen zijn om hem voor een assisen te slepen. Alleen als er nieuwe elementen in het onderzoek opduiken, zal het gerecht een dergelijke stap ondernemen. De kans dat we onze onderzoekshypothese echt aan de praktijk kunnen toetsen, is klein. Na vijftien jaar is het bijzonder moeilijk nog materiële bewijzen te vinden.”

Kooi

“Ik ben het beu dat ik als brein achter de Bende van Nijvel gebrandmerkt word”, aldus Bultot. “Ik ben in december 1990 vanuit Paraguay teruggekeerd, opgesloten als aap in een ijzeren kooi die in het ruim van een C130 was opgesteld. Ze hebben me 270 uren ondervraagd. Ik heb alle vragen beantwoord. Ik ben bereid nog een keer terug te keren, maar dan moeten ze mij de reis betalen, zoveel geld heb ik niet. In België blijven? Non, non, non. Ik ga nog liever naar Congo, want daar weet je tenminste waar de kogels vandaan komen.”

De echte reden voor Bultot om nu naar buiten te treden, ligt in het boek ‘Memoires van een ex-gangster’ van de voormalige gangster en Bultot-kompaan Leopold van Esbroeck. In dit boek beschuldigt Van Esbroeck Bultot van een hele reeks misdrijven: van de heling van videotoestellen die van een vrachtwagen gevallen waren en het ‘bestellen’ van gestolen auto’s tot betrokkenheid bij de Bende van Nijvel.

“Allemaal onzin”, zegt Bultot. “Eerst wilde ik niet reageren, maar een dag of tien geleden heb ik de Franse vertaling van het boek van Van Esbroeck in handen gekregen.”

Zijn geschreven verklaring, die hij ons enkele dagen geleden bezorgde, is gelardeerd met citaten uit de verhoren die Van Esbroeck in 1986 bij de BOB in Dendermonde aflegde. “Dikke Leopold weet niet dat ik die pv’s heb”, grinnikt hij aan de telefoon.

Berooid

Van Esbroeck zegt in zijn boek onder meer dat hij Bultot in 1980 leerde kennen in de gevangenis van Sint-Gillis, waar “Jean Bultot toen al directeur was en druk in de weer was met zijn zakken vullen.”

Volgens Van Esbroeck, die moest brommen voor ‘uitgifte van gestolen cheques’, stak Bultot – in feite de adjunct-directeur – geld op zak van bedrijven die werk aan gevangenen uitbesteedden. Die aantijging is een echte leugen, aldus Bultot.

“Er klopt niets van dat verhaal. Ik heb er altijd voor geprobeerd te zorgen dat mijn gevangenen zoveel mogelijk werk hadden om hun families te kunnen steunen, om hun advocaten te betalen of om in de cafetaria te kopen. Als je navraag doet bij de regie die instaat voor werkverschaffing aan gevangenen, zal je te horen krijgen dat ik daarvoor nooit iets op zak gestoken heb, dat daar nooit bewijzen voor zijn gevonden. De regie heeft nooit een klacht tegen mij ontvangen.”

Nieuwe orde

De kern van het betoog van Van Esbroeck én het verweer van Bultot hebben te maken met de Bende van Nijvel. De Bende van Nijvel was volgens sommigen een groots opgezette poging van extreem-rechts om België te destabiliseren en de macht over te nemen. Bultot zou in die nieuwe orde een mooie functie krijgen.

Op 24 januari 1985 ontmoette Van Esbroeck Bultot om hem een partij gestolen video’s te overhandigen. Blutst merkte op dat Van Esbroeck niet te beroerd was om naast gestolen cheques te helen ook in te breken in warenhuizen. “Dat vond Bultot heel interessant. ‘Misschien heb ik nog wel iets voor jou’, zei hij. ‘Het gaat om een zaak die een beetje politiek is: simulacres de braquages, schijnovervallen op warenhuizen. Een soort attentats, aanslagen”, schrijft Van Esbroeck in zijn boek.

Op 8 april 1986, in zijn verklaring bij de BOB van Dendermonde, klinkt het verhaal van Van Esbroeck veel prozaïscher. Van Esbroeck veronderstelde toen dat “een gedeelte van de gelden (…) door hem ook werden afgestaan aan de kassa van politieke groeperingen van uiterst rechts..”

Later zou Bultot Van Esbroeck hebben voorgesteld om deel te nemen aan “trainingskampen met militaire inslag” waarvoor hij maandelijks 200.000 frank op zijn rekening zou krijgen.

Pampa’s

De medicijnman in Zuid-Afrika spreekt deze beschuldiging met klem tegen. “De beschuldigingen van Van Esbroeck staan bol van leugens en halve waarheden. Hij heeft het voortdurend over ik ben overtuigd dat, ik denk dat of ik weet zeker dat, zonder dat hij ook maar één echt bewijs levert. Als je niet beter weet te vertellen, hou dan je muil.”

“Dikke insinueert dat ik de doders van Waals-Brabant (de Bende van Nijvel, red.) probeerde te rekruteren om hen in de pampa’s van Latijns-Amerika een opleiding te geven… Waarom zou de pampa zich lenen voor een opleiding waar les canailles (het uitschot) op een parking van een warenhuis het vuur op een massa openen?”

Bultot vermoedt dat Van Esbroeck er enkel op uit is de vette premie van tien miljoen, die de warenhuizen Colruyt en Delhaize voor serieuze tipgevers in verband met de Bende hebben uitgeloofd, op te strijken. Tijdens zijn verhoor op 23 april 1986 in Dendermonde geeft Van Esbroeck dit ook toe. Dikke Léopold wil daarnaast een aantal verdachten die toen achter de tralies zaten, vrijpleiten. Het gaat om jongens als Papadopoulos, Salesse, Robert en Philippe De Staercke en andere zware jongens die in de jaren tachtig het nieuws beheersten.

Leopold Van Esbroeck nam woensdag de verklaringen van Jean Bultot met een korreltje zout. “Er staan in mijn boek inderdaad dingen die ik niet kan bewijzen, maar het is een feit dat Bultot in verschillende dossiers – onder meer de kasbons in Wieze en de gestolen video’s – tegen de lamp is gelopen. Daar is alles bewezen. Verder staat het vast dat hij meer dan nauwe banden had met notoire gangsters als oud-BOB’er Madani Bouhouche of Robert Beijer. In mijn tweede boek ga ik trouwens dieper in op de Bende van Nijvel.”

Bron » Gazet van Antwerpen | Roger Huisman

‘Soepelheid’ voor nabestaanden Bende-slachtoffers

De slachtoffers van de aanslagen van de Bende van Nijvel klagen over de stroeve bureaucratische molen die ze door moeten bij het aanvragen van een vergoeding. Minister van Justitie, Tony Van Parys (CVP), dringt aan op meer soepelheid bij de behandeling van de dossiers. Dat zei hij in de kamercommissie Justitie op een vraag van CVP-kamerlid Luc Willems.

Begin juni van dit jaar werd de wet over fiscale en andere bepalingen gewijzigd, wat de vergoeding van slachtoffers van opzettelijke gewelddaden betreft. Gevolg van de wetswijziging is dat nu ook feiten die zich voordeden voor augustus ’85 vergoed kunnen worden. De regeling wou vooral tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de slachtoffers van de bloederige overvallen van de Bende van Nijvel.

In februari ’97 werden voorts de procedure en de werking aangepast van de Commissie voor Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden. Daar kunnen belanghebbenden inlichtingen krijgen over de stand van zaken in hun dossier. Het secretariaat van de commissie werd fors uitgebreid.

CVP-er Luc Willems wil dat het secretariaat meer begrip opbrengt voor de problemen die slachtoffers ondervinden bij het opvragen van oude belastingaangiften of andere gegevens. De slachtoffers klagen over stroeve contacten met de administratie en de bureaucratische molen. Justitieminister Van Parys beloofde bij het secretariaat te zullen aandringen om de dossiers van de slachtoffers met meer soepelheid te behandelen. Eerst wil hij wel over concretere gegevens beschikken.

Bron » De Morgen

“Commissie voor hulp aan slachtoffers maakt er een overdreven, formalistische procedureslag van”

De achterblijvende familieleden van de slachtoffers van de Bende-aanslagen uit het begin van de jaren tachtig zullen gemiddeld nog twee jaar moeten wachten op een schadevergoeding. Oorzaak is de administratieve romslomp bij het Slachtofferfonds. Het leek eindelijk allemaal geregeld, in juni 1998, toen in het parlement een wetswijziging werd goedgekeurd omtrent de toegang tot het fonds voor de nabestaanden van slachtoffers opzettelijke gewelddaden.

Tot zes maanden geleden konden enkel de nabestaanden van slachtoffers van nà het jaar 1985 aanspraak maken op een schadevergoeding. Wie een familielid had dat was neergeschoten voor die datum, had pech. Dat was het geval voor de nabestaanden van de doden die vielen tijdens de eerste golf van aanslagen van de Bende Van Nijvel, in het begin van de jaren tachtig, toen ze onder meer in de Colruyt in Halle en de Delhaize van Aalst en Nijvel een bloedbad aanrichtte. Precies voor hen werd in juni 1998 de wet gewijzigd, waardoor ook zij recht kregen op een schadevergoeding.

“We dachten: nu zal alles vlug geregeld zijn,” zegt advocaat Peter Callebaut, raadsman van enkele families van Bende-slachtoffers. Hij diende enkele maanden geleden de verzoekschriften in bij de Commissie voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. “Wat bleek? Die commissie maakt er een overdreven, formalistische procedureslag van”, zegt Callebaut.

“Om hun dossier te stofferen moeten de slachtoffers nu gaan graven naar vijftien jaar oude documenten, die ze soms niet eens meer hebben. Facturen van medische kosten, gerechtskosten, verplaatsingskosten… van de onbenulligste details moeten ze een papier hebben. We dachten dat men soepel zou zijn voor de schrijnendste gevallen. Sommigen zijn voor het leven gehandicapt. Als ze verkeersslachtoffer waren geweest, dan hadden ze al lang een schadevergoeding gekregen. De commissie zegt nu dat elk dossier nog anderhalf tot twee jaar in beslag zal nemen.”

Linda Van Nuffel verloor op 10 september 1983 haar echtgenoot tijdens een bloedige aanval op het bedrijf Wittock-Van Landeghem. Linda zelf raakte zwaar gewond en is sindsdien voor tachtig procent invalide. Ze kan de touwtjes maar moeilijk aan elkaar knopen. Vijftien jaar later heeft ze nog steeds geen frank schadevergoeding gekregen.

“Toen die wetswijziging erdoor kwam, kreeg ik weer wat hoop. Maar toen begon het: de ene aanvraag na de andere van die commissie. Kunt u een belastingaangifte van 1983 sturen? Kan u op medisch onderzoek gaan om te zien hoe het vandaag met u gesteld is? Dat duurt nu al maanden. Mijn oudste dochtertje was op de nacht van de aanslag tweeëneenhalf jaar oud. Vandaag gaat ze naar de universiteit. Het begint toch wel erg lang te duren.”

CVP-parlementslid Luc Willems legde gisteren in de kamercommissie Justitie het probleem voor aan minister van justitie Tony Van Parys (CVP). “Sommige nabestaanden zijn de wanhoop nabij”, aldus Willems. “Het lijkt mij tamelijk absurd dat ze zelf moeten gaan graven naar al die oude informatie waarover de overheid zelf al beschikt.” Minister Van Parys beloofde dat er speciaal zou worden toegezien op snelle afhandeling van de dossiers. De schadevergoedingen aan de nabestaanden van latere Bende-aanslagen (na 1985) zijn inmiddels (gedeeltelijk) uitbetaald, aldus de minister. Zij kregen gemiddeld bedragen uitbetaald tussen de 200.000 frank en 2 miljoen.

Bron » De Morgen | 15 december 1998

Regering wil geheimhouding wettelijk regelen

In het parlement wordt de laatste hand gelegd aan een wetsontwerp waardoor voor het eerst sommige overheidsdocumenten kunnen worden bestempeld als vertrouwelijk, geheim of zeer geheim. De regering wil zelf bepalen welke criteria de veiligheidsdiensten hiervoor zullen hanteren. ‘Zo’n doofpotbepaling heeft in ons land nooit eerder bestaan’, reageert Agalev-senator Eddy Boutmans. ‘Allerlei staatscriminaliteit dreigt zo aan ieder gerechtelijk onderzoek te worden onttrokken.’

Het wetsontwerp ‘betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen’ werd op 3 juni jl. goedgekeurd in de Kamer en wordt momenteel behandeld in de Senaat. De tekst voorziet in de invoering van een gradueel oplopende graad van bescherming van informatie, documenten of gegevens waarvan de “niet-geëigende aanwending” schade kan toebrengen aan de fundamentele belangen van de staat, zoals de verdediging van het grondgebied en de militaire defensieplannen, de opdrachten van het leger, de interne en externe veiligheid van de staat, met inbegrip van het domein van de kernenergie, het voortbestaan van de democratische en grondwettelijke orde, de veiligheid van Belgische onderdanen in het buitenland en “het wetenschappelijk en economisch potentieel” van België.

Enkel wie in het bezit is van een overeenstemmende veiligheidsmachtiging krijgt voortaan toegang tot dergelijke informatie. Het wetsontwerp bepaalt hoe en door wie deze veiligheidsattesten zullen worden uitgereikt. Dit kan enkel na een veiligheidsonderzoek door de Staatsveiligheid of de militaire veiligheidsdienst. In principe moet de betrokkene hiermee vooraf instemmen, omdat zo’n onderzoek een inbreuk is op zijn privacy en die van de mensen in zijn directe omgeving.

Met dit onderzoek willen de inlichtingendiensten nagaan of iemand voldoende waarborgen biedt inzake loyauteit, integriteit en discretie. Wie niet akkoord is met het resultaat van het veiligheidsonderzoek en bijvoorbeeld geweigerd wordt, kan hiertegen beroep aantekenen bij het Comité I.

Senator Boutmans is niet te spreken over het plan van de regering. “Je ziet zo dat pakweg de wapenhandel al snel in de sfeer van geheime documenten zal terechtkomen”, meent Boutmans. “Parlementsleden die hierover moeilijke vragen willen stellen, zullen het dus niet gemakkelijk krijgen. Personen die geheime documenten in hun bezit hebben, worden ook strafbaar als ze die bekend maken. Hoe een onderzoeksrechter die geheim verklaarde documenten in beslag kan nemen, wordt nergens vermeld.”

“Blijkbaar krijgt de regering nu de mogelijkheid om gegevens aan gerechtelijk onderzoek te onttrekken. Deze wet zal leiden tot het geheim verklaren van vervelende documenten, met als enige bedoeling gerechtelijk onderzoek tegen te houden. In de toekomst zal inbeslagneming in corruptiezaken genre Agusta/Dassault niet simpel zijn: het gaat immers over defensie en dus zullen heel wat documenten voortaan als geheim geclassificeerd worden.”

Bron » De Morgen

Hoed u voor de gepiegeerde wagen

Het spectaculairst was het op vijf verschillende plaatsen opblazen van NAVO-pijplijnen in december 1984. Vijf bommen is minstens één teveel voor een organisatie die uit vier personen bestaat, merkten critici later op. De hypothese dat de CCC, zonder het te beseffen, vanuit een duistere hoek logistiek werd gesteund bij het creëren van een landelijke psychose en de daaruit volgende roep om een sterker politieapparaat, bestaat nog steeds.

Al veertien jaar zitten ze in een compleet isolement weg te kwijnen in vier verschillende gevangenissen. De Muur viel. Hun ideologie is dood. Een van de vier capituleerde, de drie anderen blijven met een onwankelbaar zelfvertrouwen geloven in hun zaak. Maar wie geloofde ooit echt in de CCC?

Symboliek komt met de jaren. De plek waar Pierre Carette, Bertrand Sassoye, Pascale Vandegeerde en Didier Chevolet op 16 december 1985 op hun hamburgers zaten te kauwen, behoort veertien jaar later tot de doelwitten van de bommenleggers van de nieuwe generatie. Toen werd er gestreden voor de bevrijding van de arbeider, nu doet het Animal Liberation Front dat voor koeien en kalkoenen.

De klanten in de Quick in Namen hadden niks in de gaten. In De Nieuwe Maand sprak Lode Van Outrive in maart 1986 van een “rendez-vous-achtige aanhouding”. De vier meest gezochte personen van het land pleegden niet de minste vorm van verzet. De CCC wou nog een bom doen ontploffen voor het ministerie van Tewerkstelling, een opslagplaats van de NAVO in brand steken en BBL-baas Albert Frère vermoorden.

Uit de huiszoekingen die volgden, kon worden opgemaakt dat al deze acties gepland werden vanop rotanstoeltjes in half verlichte studentenkamers, bij het drinken van thee uit gebarsten kopjes. Eten deden ze dus bij Quick. Dat vonden ze cool en conform de richtlijnen voor een ascetisch-proletarisch bestaan.

Zevenentwintig aanslagen hadden ze gepleegd. Tegen het studiecentrum van de PVV in Elsene, tegen de CVP in Gent, tegen Belgische poten van het militair-industrieel complex, tegen banken en patronale organisaties … Het droevigst was de aanslag tegen de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. De CCC wou niet doden en had de straat bezaaid met pamfletten: “Danger! Gevaar! Gepiegeerde wagen”.

Twee brandweerlui kwamen om het leven, niet omdat ze niet hadden begrepen wat een ‘gepiegeerde wagen’ (poging tot vertaling van voiture piégée) mocht wezen, maar omdat de rijkswacht de pamfletten had opgeveegd en verzuimd had te melden dat het hier een bomauto van de CCC betrof. Alsof de duivel ermee gemoeid was, gebeurde het op 1 mei, de Dag van de Arbeid. De CCC excuseerde zich, legde een bom voor een rijkswachtkazerne in Woluwe, maar was haar Robin Hood-imago voorgoed kwijt.

De CCC wordt ook verantwoordelijk geacht voor een wapendiefstal in de kazerne van de Ardense Jagers in Vielsalm, in de nacht van 12 op 13 mei 1984. Dat was vijf maanden voor de eerste aanslag. De organisatie werd ervan verdacht de hand te hebben in de diefstal van 816 kilogram dynamiet en F15-explosieven in een steengroeve in Ecausinnes, in juni 1984.

Dit spul dook later op bij het Franse Action Directe. Destijds waren er aanwijzingen dat die roof niet het werk was van extreem-links, maar van extreem-rechts. Door de jaren heen bleef de hypothese overeind. Daarbij heet het dat de CCC’ers, zonder het te beseffen, vanuit een duistere hoek logistiek werden gesteund bij het creëren van een landelijke psychose en de daaruit volgende roep om een sterker politieapparaat.

Het spectaculairst was het op vijf verschillende plaatsen in België opblazen van NAVO-pijplijnen in december 1984. Vijf bommen is minstens één teveel voor een organisatie die uit vier personen bestaat, merkten critici later op. Eens de rechter gesproken heeft, mag er in België niet meer worden gediscussieerd. Hij orakelde dat de CCC bestond uit vier studentikoze doordrammers en dat de hele groep opgerold was – een indruk die bevestigd werd door het feit dat er na 16 december 1985 geen enkele aanslag meer volgde.

In april van vorig jaar stootte Justitie in een garagebox in Ukkel per toeval op vijf FAL-geweren van de Ardense Jagers en 40 kilogram dynamiet uit Ecaussines. Al sinds 1985 werd de box gehuurd door twee onbekenden die maandelijks het huurgeld in een envelopje in een brievenbus stopten. Die twee personen zijn nooit geïdentificeerd.

“Eergisteren, 7 mei 1986, zijn enkele agenten van de bourgeoisie in de gevangenis bij elkaar gekomen om hun hart op te halen over onze gevangenschap. Deze betaalde agenten uit verschillende delen van de Staat – rechters, onderzoeksrechters, procureurs alsmede enkele gewapenden – noemen hun complotje ‘verschijning voor de raadkamer’ en zij stellen ons voor eraan mee te doen, om hun intriges te legitimeren, opdat wij borg zouden staan voor hun laaghartige kruiperijen. Wij, revolutionairen van de Cellules Communistes Combattantes, zullen niet voor deze ‘raadkamer’ verschijnen, want wij hebben daar niks te zoeken. Wij kennen de bourgeoisie geen enkel recht toe om over ons te oordelen. Integendeel zelfs, wij zijn het die haar veroordelen als een parasietenklasse waarvan het bestaan zelf een misdaad is tegen de mensheid.”

De tekst is ondertekend door Vandegeerde, Sassoye, Chevolet en Carette. De eerste twee zitten op dat ogenblik in voorarrest in Vorst, de andere twee in Sint-Gillis. Ze gedragen zich als geallieerde helden in de verhoorkamers van de Gestapo. “Ze deden ons denken aan een sekte”, zegt een speurder van toen. “We probeerden het op de vriendelijke manier, op de agressieve … Niks hoor. Geen woord. ‘Wij zijn politieke gevangenen en zullen niet meewerken aan uw complot.’ Meer zeiden ze niet.”

De vier gaan twee keer in hongerstaking uit protest tegen hun isolement in de gevangenis. Het assisenproces, dat een maand duurt, maakt de goegemeente niets wijzer. Na enkele dagen vertikken de vier het om hun cellen te verlaten. Ze zeggen het resultaat al te kennen. Hun prognose klopt: viermaal levenslange dwangarbeid.

In de commissie Bende-bis is vorig jaar gebleken dat de Staatsveiligheid Pierre Carette al sinds de jaren zeventig in de gaten hield en perfect wist wat hij aan het bekokstoven was. Kort na de eerste aanslag stelde de Staatsveiligheid een verslag op voor de Brusselse onderzoeksrechter Eloy, eerste substituut Peytier en de baas van gerechtelijke politie. Later zou blijken dat men zelfs wist waar Carette zich ophield. Zoals het altijd een mysterie zal blijven hoe de rijkswacht het in 1995 presteerde om Dutroux niét te snappen, kan het voorrecht dat Carette tien jaar eerder genoot evengoed worden verklaard door vermoedens van protectie als door de Belgische ziekte.

Vanaf zijn achttiende is Carette een vertrouwd gezicht op elke linkse manifestatie. Hij is in 1976 mede-oprichter van een steuncomité voor de in Duitsland gevangen gezette kopstukken van de RAF en wordt twee jaar later in Zürich gearresteerd in het bezit van een partij munitie die kennelijk voor de RAF bestemd is. In 1981 opent hij een drukkerij in Sint-Gillis. De uiterst linkse Partij van de Arbeid vertrouwt hem dan al voor geen cent. Het door Carette uitgegeven blad Subversion oogt veel te luxueus om authentiek te zijn, vindt men daar.

Carette werkt aan discountprijzen en heeft binnen de kortste keren een monopolie op het drukken van alles van wat links is. Een efficiëntere methode om informatie te vergaren, bestaat niet, redeneert de PVDA. Verdacht wordt het pas echt wanneer blijkt dat Carette via een postbus gegevens inzamelt over al wie ter linkerzijde tot gewapende strijd bereid is. Een nooit uitgeklaard gerucht wil dat politiemensen die deze postbus wilden observeren daarvoor een verbod kregen opgelegd. Daar komt bij dat de vader van Carette een voormalig ambtenaar van de Staatsveiligheid is. Zijn broer was actief bij extreem-rechts en stond in en rond de Brusselse universiteit ULB, waar de CCC haar wortels heeft, bekend als een onhandige infiltrant op linkse bijeenkomsten. Voor de PVDA is er geen twijfel mogelijk: Carette is een pion van de CIA …

“We moeten de schuld door bloedverwantschap overlaten aan de klassieke tragedies en aan de media-leugenaars van de PVDA”, reageert Carette zovele jaren later. Hij is nu 46 jaar oud en vertoeft al een decennium in de meest smerige van alle Belgische gevangenissen, die van Bergen. Hij werkt er hard aan z’n conditie en schaakt regelmatig in z’n eentje tegen een dozijn opponenten tegelijk. Als een Messias geeft hij zijn lotgenoten les in politiek. Want ooit komt die revolutie er toch.

Levenslang veroordeelden kunnen na tien jaar aanspraak maken op een eerste penitentiair verlof. “De bourgeois en hun handlangers zien de zaken anders”, zegt Carette in april 1997 in een interview met de krant La Meuse. “Op het ministerie van Justitie komt om de twee maanden een occult clubje bijeen om de repressie tegen ons te sturen.” Carette verwondert zich erover dat de strijd van de CCC destijds door niemand is voortgezet: “Ik blijf ervan overtuigd dat de revolutionaire activiteit vroeg of laat zal hernemen en dan sterker zal zijn omdat ze kan steunen op een kritische balans van onze strijd.” Je hoeft niet naar Justitie te bellen om te begrijpen waarom ze daar niet staan te springen om Carette een dag vrijheid te gunnen.

“Ik hoop dat u in de gevangenis tot inkeer zult komen”, spreekt advocaat-generaal Jaspar in oktober ’88 de vier CCC’ers toe. Ze kijken hem minachtend aan. Veel kans om tot nieuwe inzichten te komen, hebben ze nooit gekregen. Ze zitten jarenlang in eenpersoonscellen en mogen tot vandaag alleen bezoek ontvangen van familieleden. Hun post wordt gecensureerd. Alle contacten met de buitenwereld lopen via de APAPC, de vereniging van familieleden en vrienden van wat respectvol het Collectief van Communistische Gevangenen wordt genoemd. Wie een van hen een brief schrijft, ontvangt in het beste geval per kerende een epistel vol beschouwingen over de klassenstrijd, Lenin en “de verraders van de PVDA”.

Stuwende kracht bij de APAPC is Louis Sassoye. “Of je de CCC nu steunt of niet, dat maakt niets uit”, zegt hij. “Er zijn in dit land wetten die blijkbaar niet gelden voor mijn zoon en zijn kameraden. Normaal hadden ze allang verlof moeten gekregen hebben. Men blijft hen maar pesten.” Tijdens het proces werd Louis’ zoon “het feitelijke brein” genoemd. Dat is veel eer voor iemand die pas 21 was toen de CCC voor het eerst toesloeg. Bertrand Sassoye nam ze dankbaar in ontvangst.

Al op de middelbare school staat hij bij elke vorm van links protest op de eerste rij. Zo komt hij aan het eind van de jaren zeventig in contact met Carette. Sassoye heeft geld noch zin om verder te studeren en begint op zijn achttiende aan zijn legerdienst, bij de Ardense Jagers in Vielsalm. Hij deserteert en staat vanaf 12 maart ’82 bij alle politiediensten geseind. Dag op dag twee jaar later wordt in Vielsalm de grote wapenroof gepleegd. De kazerne wordt die dag vanwege alleen door ingewijden gekende NAVO-oefeningen vrijwel onbewaakt achtergelaten. De daders, professionals, schieten een soldaat neer. Geen van de vier beantwoordt aan dat profiel. Van Chevolet en Vandegeerde mag worden betwijfeld of ze voor 1985 ooit een bom van dichtbij hadden gezien.

Bertrand Sassoye zit in de gevangenis van Lantin, hoorde daar over de val van de Berlijnse Muur, zag Etienne Mangé en Johan Delanghe binnenkomen en vernam hoe het land in opstand kwam tegen zijn justitie. Maar de actualiteit interesseert de CCC’ers niet. “Onze gevangenschap verwijdert ons van de strijd en van de specifieke realiteiten”, klinkt het. “Dat is een serieuze beperking van ons vermogen om een creatieve en originele bijdrage te leveren.” Anderen dromen in de cel van een drankgelach, voetbal of een prostituee. Het eerste wat Sassoye, 36 inmiddels, na zijn vrijlating wil doen, is vergaderen.

Eind november 1984 gaat Pascale Vandegeerde naar een debatavond aan de ULB. Ze neemt vooraan in de zaal plaats, goed zichtbaar op de tweede rij. Het debat gaat over ‘racisme en fascisme’, maar glijdt algauw af naar de actualiteit genaamd CCC. Vandegeerde heeft een vriendje meegebracht. Hij staat op en houdt een wild pleidooi voor steun aan ‘de kameraden op het terrein’. De kopstukken van de CCC, heet het, leven ondergedoken. Pascale Vandegeerde duidelijk niet.

“De dood van die brandweermannen was een drama dat onze organisatie diep heeft geschrokt”, zegt ze tijdens het proces. Wat ze er niet bijvertelt, is dat ze toen, in mei 1985, nog geen deel uitmaakte van de CCC. Al veertien jaar lang is Vandegeerde de laatste om haar eigen aandeel tot zijn reële proporties te herleiden. Ze is liever de heldin van door anderen gepleegde aanslagen dan zichzelf bloot te geven aan de “bourgeois”. Begin vorig jaar zag het er naar uit dat ze als eerste van de vier penitentiair verlof zou krijgen. Alle adviezen waren positief. Ze had pech. In Namen kwam een nieuwe gevangenisdirecteur. Hij verzette zich in persoon tegen haar vrijlating.

In de jaren zeventig is de Etterbeekse een niet weg te denken querulante in het milieu van linkse cafés en debatavonden rond de ULB. Ze is actief bij het blad Ligne Rouge, dat tot op het laatst zal instaan voor het drukken van de CCC-pamfletten. Wellicht was dit ook haar echte rol: typiste.

Het publiek kon over de enige vrouw bij de CCC slechts oordelen op basis van foto’s. Die toonden een tenger meisje, een meter zestig groot, zachtmoedig lachende blauwe ogen. Ze vertellen je net zoveel als de theorie die zegt dat vrouwelijke terroristen medogenlozer zijn dan mannelijke. Aan dat imago is Vandegeerde, veertig inmiddels, niet ontsnapt. Op 18 december 1985 doorzoekt het gerecht haar flat in Elsene. Men vindt er een geknevelde etalagepop. Met vette koppen meldt de pers dat de CCC op het punt stond om politici te ontvoeren en dat Vandegeerde de gevaarlijkste van de vier moet zijn geweest. Later blijkt dat de pop behoort tot het oeuvre van haar broer. Hij is beeldend kunstenaar.

In een via de APAPC tot stand gekomen interview blikte ze onlangs terug op haar loopbaan als terroriste: “Ik wil wel verduidelijken dat ik niet heb deelgenomen aan de constructie van de Cellen. In feite heb ik de Cellen en hun structuren pas in de herfst van 1985 vervoegd.” Als de herfst ook in 1985 op 21 september begon, gaat het er sterk op lijken dat Pascale Vandegeerde de zwaarst gestrafte vrouw van België is.

In de zomer van 1995 brak Didier Chevolet met zijn drie kameraden. Hij blijft een overtuigde communist, maar met de CCC wil hij niks meer te maken hebben. Chevolet zit in de gevangenis van Hoei, waar het er gemoedelijker aan toegaat dan in Lantin, Namen of Bergen. Hij wordt er eerst, tot zijn eigen verrassing, benoemd tot bibliothecaris. Chevolet trekt zich er het lot van de andere gevangenen aan en besluit voortaan te gaan strijden tegen het analfabetisme. Hij werkt het project Equilibre uit, een educatief programma voor gedetineerden. Hij doceert taal, informatica en boekhouding en brengt tientallen boefjes en junkies op het rechte pad. Het levert hem de Pierre Simons-prijs op. Vorig jaar organiseerde Chevolet in de gevangenis een marathon om geld in te zamelen voor kankerbestrijding.

“We hebben een kameraad verloren en, met het verlies van onze eenheid, veel meer dan een kameraad”, stellen de drie anderen in een op de website van het Anarchist Black Cross weergegeven interview. “We hebben vruchteloos geprobeerd om hem te doen inzien dat zijn stap individualistisch is en in strijd met het gemeenschappelijke belang, dat het ‘apolitieke’ karakter van zijn positie een illusie was, want voortspruitend uit een objectieve politieke situatie.”

Chevolet is nu 42 en heeft het in Hoei best naar zijn zin. De breuk gaat net niet ver genoeg opdat hij zou gaan praten over hoe de CCC aan wapens kwam, en aan geld om anderhalf jaar lang in de clandestiniteit te leven. Wellicht weten ze zelf amper hoe het komt dat het allemaal zo makkelijk ging, waarom justitie hen zo lang liet doen. Wat zou het? België telt al zoveel andere prangende mysteries.

In Duitsland en Italië heeft de overheid gratie verleend aan het gros van de extreem-linkse terroristen van de jaren zeventig en tachtig. De dochter van de vermoorde Aldo Moro sloot zich in 1991 aan bij de woorden die president Cossiga bij de vrijlating van de Rode Brigades uitsprak: “De staat heeft zowel op militair als op politiek vlak het terrorisme verslagen. De staat mag geen wraakgevoelens cultiveren. Dit hoofdstuk is afgesloten.” De Rode Brigades vermoordden 55 mensen, de CCC twee. Per ongeluk dan nog.

Bron » De Morgen