“We zijn ons geheugen en ons aanspreekpunt kwijt”

Het opstappen van Eddy De Vos, de topspeurder in het dossier rond de Bende Van Nijvel, lokt ontgoochelde reacties uit bij de slachtoffers. Niet het minst bij David Van de Steen uit Aalst, de enige overlevende uit het gezin Van de Steen tijdens de raid op de Delhaize in Aalst in 1985. David Van de Steen (35) zal zijn hele leven het trauma van de overval op het warenhuis in Aalst meedragen. “Ik was toen maar 9 jaar maar het staat in mijn geheugen gegrift alsof het gisteren was”, zegt hij.

“Ik was gaan winkelen met mijn moeder en vader en met mijn 14-jarige zus Rebecca. We stapten net de parking weer op toen de hel losbrak. Mijn moeder en ik stapten voorop, daarachter kwamen mijn zus en mijn vader. Toen de eerste schoten vielen en ik mijn vader en zus in elkaar zag zakken, riep mijn moeder nog: Weglopen David! Ik vluchtte het warenhuis weer in maar keek daar een paar minuten later in de loop van het afgezaagde geweer van De Reus van de Bende van Nijvel.” De gangster vuurde. David ondervindt tot vandaag zware fysieke gevolgen van dat schot. Zijn ouders en zus overleefden de aanslag niet.

David Van de Steen werd verder opgevoed bij zijn grootvader en volgde het onderzoeksdossier op de voet. In 2010 schreef hij een boek over zijn ervaringen. “De pijn om wat er is gebeurd zal nooit overgaan”, zegt hij “maar ik had gehoopt dat het onderzoek van Eddy De Vos nog voor de verjaring van het dossier verduidelijking zou brengen. Helaas is de kans nu kleiner geworden. Wat vooral erg is voor de slachtoffers en hun familie: zij zijn hun aanspreekpunt en het levende geheugen kwijt. Niemand kent meer details uit het dossier dan Eddy.”

“Ik had nooit gedacht dat hij het dossier zou doorschuiven, tot hij het me een tijdje geleden stilletjes had toevertrouwd. Ik ben er zeker van dat De Vos zijn moed kwijtraakte nadat hij zoveel tegenwind en manipulatie in het dossier moest ervaren. De overheveling van het dossier van Dendermonde naar Charleroi in de jaren negentig is de meest ingrijpende. Hoe moesten wij slachtoffers nog wijs raken uit de juridische taal in het Frans waarvan het dossier nu bol staat?”

“De Vos kent de daders en de opdrachtgevers ongetwijfeld maar hij kan geen concrete bewijzen aanreiken die tot een proces kunnen leiden. Hoe erg het dossier werd gemanipuleerd, bleek nog niet zo lang geleden toen er wat fout liep in het onderzoek van het DNA van een van de daders. Dat had nochtans een sluitend bewijs kunnen leveren. De 28 overvallen met bruut geweld en belachelijk kleine buit waren georkestreerd. Zoveel is duidelijk. Welke criminelen schieten in koelen bloede anders kleine kinderen neer?”

Bron » Het Nieuwsblad