Politie schiet beter als er echt gevaar dreigt

Als politieagenten trainen met een realistische dreiging, gaan ze nauwkeuriger schieten. Angst heeft na een dergelijke training niet meer zo’n negatieve invloed op de precisie van de schietende agent, ontdekte Arne Nieuwenhuys, die aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert op dit onderwerp.

Nieuwenhuys ontwikkelde een training waarbij agenten worden beschoten met verfpatronen, waardoor de realiteit van een dreigende situatie zo goed mogelijk wordt nagebootst. In zijn onderzoek liet Nieuwenhuys politiemensen drie tot vier keer trainen onder dreiging van een tegenstander met een ‘vuurwapen’.

Hoewel de nauwkeurigheid hierdoor verbeterde, bleek de afweging om te schieten veel moeilijker te trainen. Angstige agenten bleken eerder te schieten dan niet-bange collega’s, en ze schoten ook vaker per ongeluk op een ongewapende verdachte.

Volgens de promovendus verwachtten de angstige agenten meer dreiging en besloten ze op basis van die verwachting te schieten. Ondanks het feit dat is geprobeerd politiemensen ook op dit punt te trainen, bleven ze evenveel foute schietbeslissingen nemen.

Bron » De Morgen

Afkoopwet bracht al tientallen miljoenen op

In Vlaanderen en Brussel hebben parket en verdachte al in minstens veertien zaken een regeling getroffen volgens de “verruimde minnelijke schikking”. Volgens cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft de Belgische staat al ruim 66,5 miljoen euro in het laatje gekregen, schrijft De Standaard.

De wet op de verruimde minnelijke schikking bepaalt dat criminelen een deal kunnen maken bij misdrijven waar tot twintig jaar cel op staat. De voorwaarde is wel dat er geen slachtoffers zijn, zoals bij een moord of aanranding. Bedoeling is vooral ingewikkelde fraudedossiers af te handelen zonder te verzanden in een jarenlang proces of een procedurestrijd.

Volgens de cijfers van Turtelboom sloot het Antwerpse parket in één zaak een deal van maar liefst 39,2 miljoen euro. Het gaat om een zaak van belastingfraude uit de jaren negentig, georganiseerd door een Belgisch filiaal van de Franse bank Société Générale.

Daarnaast waren er nog drie kleinere zaken van een paar duizend tot honderdduizenden euro’s. Ook in het rechtsgebied Brussel is er één zaak van 22,2 miljoen euro, rond de miljardair Patokh Chodiev. In Oost-en West-Vlaanderen ten slotte ging het om 193.000 euro. Specialisten plaatsen volgens de krant wel kanttekeningen bij de bedragen. Zo zou bijvoorbeeld zeker de helft van het bedrag dat Société Générale terugbetaalde niet het gevolg zijn van die schikking.

Bron » De Morgen