FOD Justitie betaalt nog maar 36 procent van de facturen op tijd

Heel wat federale overheidsdiensten zijn in het tweede kwartaal van dit jaar beter gaan betalen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. Wel valt op dat het belabberde betaalgedrag van de FOD Justitie tijdens het tweede kwartaal nog verder achteruit gegaan is, tot nog slechts 36 procent van de facturen die op tijd betaald worden.

In het eerste kwartaal betaalde de FOD Justitie nog 44 procent van de facturen op tijd. Ook het aantal wanbetalingen door de FOD Justitie is toegenomen: bijna 40 procent van de facturen werd meer dan 90 dagen te laat betaald.

Betere cijfers zijn er voor andere federale overheidsdiensten. Zo steeg bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg het percentage tijdig betaalde facturen van 78 procent tijdens het eerste kwartaal tot 97 procent. Bij de diensten van de premier, die in het eerste kwartaal 2015 nog 75 procent van de door het Belgische bedrijfsleven toegestuurde facturen binnen de afgesproken termijnen betaalden, evolueerde dit naar 86 procent.

In het Belgische bedrijfsleven werd in het tweede kwartaal 66,9 procent van de facturen op tijd betaald. Dit percentage is het hoogste cijfer voor een tweede kwartaal sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Toch wordt ook nog een factuur op de tien later dan 90 dagen of helemaal niet betaald.

Bron » De Morgen

Justitie zoekt 444 nieuwe werkkrachten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zet een grote aanwervingsactie in gang. In één beweging worden 444 griffiers, dossierbeheerders en ander gerechtspersoneel gezocht voor alle mogelijke rechtbanken, parketten en hoven in ons land. Dat schrijft De Tijd woensdag. Met de aanwervingen geeft de minister gehoor aan de klaagzang over de nijpende onderbezetting bij Justitie.

Het voorbije half jaar publiceerde het departement geen enkele vacature voor aanwervingen, enkel nog voor mutaties en promoties. Het niet-vervangen van afgevloeid gerechtspersoneel leidde de voorbije maanden al tot grote achterstanden, afschaffing van zittingen, sluitingen van rechtbanken en een ongeziene nationale actiedag van magistraten en gerechtspersoneel.

De 444 vacatures moeten nu de nood lenigen in alle geledingen van justitie. Het effect zou volgens de krant duidelijk voelbaar moeten zijn: voor bepaalde griffiersfuncties worden ineens 16 tot 18 plaatsen opengesteld, zoals in de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en in de Franstalige rechtbank in Brussel.

Het moet snel gaan; wie zich kandidaat wil stellen voor een van de vacante jobs, moet dat binnen een maand melden. Veel selectieprocedures zullen elektronisch worden gevoerd.

Bron » De Standaard