Met 200 per uur Bende van Nijvel achterna

Op maandag 9 november zal het 30 jaar geleden zijn dat de bende van Nijvel negen mensen doodschoot in de Delhaize in Aalst. Enkele mensen uit Gooik zagen die avond hoe een zwarte Golf GTI als een razende door Gooik reed. Een man, die de wagen zag voorbijkomen, scheurde er zelfs enkele kilometers achteraan met 200 kilometer per uur, maar kon hen niet klemrijden. Gelukkig maar, want later zou blijken dat het leden van de Bende van Nijvel waren.

De nu 82-jarige Jan Anthoons – toen nog gedeputeerde voor de provincie Brabant – reed die avond met zijn vrouw, zijn zoon Herman en zijn vriendin naar zijn bal in Kester. Iets na 20 uur reed hij ter hoogte van de Ninoofsesteenweg in Leerbeek, toen hij plots met hoge snelheid werd ingehaald door een zwarte Golf GTI. “Ik zag dadelijk dat het een Golf was, want wij hadden ons er ook juist zo eentje aangeschaft. Ik kon niet begrijpen dat iemand op zo’n gevaarlijke weg – met twee erg scherpe bochten – zo hard kon rijden”, vertelt Jan.

Even later schrok de gedeputeerde nog harder, want seconden nadat de zwarte GTI hem voorbijzoefde, vlamde er een rode BMW hem voorbij, eveneens met een hallucinante snelheid. “Ik herkende de bestuurder; het was de zoon van iemand uit de gemeenteraad van Gooik. Het was inderdaad die jongeman – die vandaag nog steeds zijn naam niet volledig in de krant wil – die de GTI achtervolgde.

“Ik was op weg naar mijn vriendin, had nog maar pas een BMW gekocht en deed daar dingen mee die ik vandaag nooit meer zou doen. Enkele kilometers voor Leerbeek reed ik achter een tractor. Die wou ik net inhalen toen die donkere Golf GTI me voorbijstak. Met een vlugge reflex kon ik voorkomen dat hij me in de gracht reed. Maar ja, je bent jong en wat doe je dan? Je duwt natuurlijk op het gaspedaal.”

Als gekken door de bocht

De man wou die gasten even duidelijk maken wat hij van hun rijgedrag vond, dus raasde hij achter hen aan. “Ik zag mijn kilometerteller klimmen tot 200 per uur. In Leerbeek zijn we als gekken door de bochten gevlogen en zoals achteraf bleek, reed ik ook Jan Anthoons voorbij. De man achter het stuur van de GTI moet een heel goede bestuurder geweest zijn, want het was extreem riskant wat hij allemaal uithaalde.”

Door rood licht

De hele tijd dat de jonge kerel achter de GTI reed, knipperde hij met zijn grote lichten om uiting te geven aan zijn woede, maar er kwam geen reactie uit de andere wagen. “Misschien was dit maar goed ook, want als het toch de Bende van Nijvel was, konden ze even goed op mij geschoten hebben.”

Aan de verkeerslichten in Leerbeek reed de Golf door het rode licht. De jonge achtervolger stopte, want zomaar door het rode licht rijden deed hij niet. Pas later op de avond vernam hij wat er gebeurd was in Aalst en legde hij de link met de zwarte Golf GTI.

Anthoons nam na het voorval contact op met de BOB van Halle en werd pas maanden later verhoord. “Volgens mij zijn hier kostbare maanden in het onderzoek verloren gegaan. En ook de jonge achtervolger werd pas een jaar later grondig verhoord”, vertelt Anthoons. Vandaag staat het voorval nog steeds in hun geheugen gebrand en hopen ze dat de schuldigen gevonden worden.

Bron » Het Laatste Nieuws