“Tijd om omerta te doorbreken”

Burgemeester Christophe D’Haese van Aalst vindt dat het tijd is om het stilzwijgen rond het onderzoek naar de Bende van Nijvel te doorbreken. Hij zegt dat na de nieuwe piste die het parket onderzoekt naar de bende die in de jaren tachtig terreur zaaide met bloedige overvallen op warenhuizen.

Een voormalig rijkswachter uit Aalst zou in 2015 bekend hebben dat hij ‘de reus’ is van de Bende van Nijvel. ‘De politie van Aalst heeft de voorbije dagen meegewerkt aan het onderzoek om na te gaan met wie de verdachte destijds allemaal contact had. Of dat iets heeft opgeleverd, kan ik helaas niet meedelen want dat maakt deel uit van het onderzoek.’

De verdachte is een tijdje rijkswachter geweest in de politiezone Aalst. ‘Alles wordt nagetrokken om te kijken of we dienstige gegevens kunnen overmaken aan het gerecht. Het frappeert me dat dit allemaal zo lang moet duren’, zegt de burgemeester, die ‘elkeen, welke positie in het justitiële of politieke landschap hij ook bekleedt’ oproept om de waarheid aan het licht te brengen.

D’Haese hoopt dat het onderzoek in een stroomversnelling kan komen. ‘Ik kan niet bevestigen of deze piste daarvoor zal zorgen. Er zijn inderdaad al heel wat opflakkeringen geweest in het onderzoek de voorbije 35 jaar’, aldus de Aalsterse burgemeester. ‘Maar men kan dit niet onder de mat vegen of in de doofpot steken, dat voelt iedereen aan. De omerta moet doorbroken worden.’

‘Ik hoop echt dat ik dit jaar op 9 november, de traditionele herdenking van de terreur van de Bende van Nijvel in Aalst, een andere toespraak mag houden’, besluit D’Haese.

Bron » De Standaard

‘Geen bewijzen, wel hoop’

Was de ‘Reus’ van de Bende van Nijvel een rijkswachter uit Aalst? Of gaat het om een zoveelste dwaalspoor? “We hebben geen bewijzen dat C.B bij de overvallen bij was. Maar we weten wel zeker dat de mensen die ons verteld hebben over zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel ter goeder trouw zijn.”

Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is hoopvol over de nieuwe onderzoekspiste naar de doders die vanochtend uitlekte in Het Laatste Nieuws en De Morgen, maar hij blijft voorzichtig.

Bij de verschillende overvallen die de Bende van Nijvel begin jaren 80 van de vorige eeuw pleegde, onder anderen in warenhuizen van Delhaize en Colruyt, vielen begin 28 doden.

Groep-Diane

De speurders onderzoeken nu of de zogenaamde ‘Reus’ van de Bende van Nijvel de Aalsterse ex-rijkswachter C.B is. Die man was 61 toen hij in mei 2015 overleed. Op het moment van zijn overlijden was hij vereenzaamd en aan lager wal.

Hij had een carrière achter de rug bij de rijkswacht van Aalst en Dendermonde en de lokale politie van Aalst. Aan het begin zijn carrière, midden jaren 70 werkte C.B. bij de groep-Diane, de toenmalige interventie-eenheid van de rijkswacht.

Aan zijn broer had hij een paar weken voor zijn dood verteld dat hij betrokken was geweest bij de ‘Bende van Nijvel.

Voor de rest gaf hij geen details. Het duurde tot januari van dit jaar eer de speurders de informatie kregen. ‘Ik kan u niet precies vertellen hoe de info ons heeft bereikt. Laat ons zeggen dat het traject van de informatie ingewikkeld is geweest’, zegt De Valkeneer.

Maar De Standaard vernam dat David Van de Steen (41), die in november ‘85 zijn ouders en zus verloor bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst, in januari met het verhaal naar Charleroi is getrokken. Een tipgever was eerst naar hem gestapt.

De broer en de ex-vrouw van de rijkswachter werden ondertussen verschillende keren ondervraagd.

‘We zijn er zeker van dat die mensen geloofwaardig zijn. Zij verzinnen niets’, aldus De Valkeneer. Alleen vertelde C.B dus geen details aan zijn broer en dat maakt het onderzoek moeilijk.

Intrigerende details

Er kwamen ondertussen tijdens het onderzoek wel een aantal intrigerende details aan het licht die er zouden kunnen op wijzen dat de piste C.B geen dwaalspoor is.

Zo bleek dat C.B niet aan het werk was als rijkswachter op het moment dat de meest bloedige overvallen plaats vonden. Hij heeft dus geen alibi.

Bovendien beschreven getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst van november 1985 hoe ‘De Reus’ hinkte. Net op dat moment, zo blijkt uit zijn medisch dossier bij de rijkswacht, zou C.B een voetblessure hebben gehad. ‘En omdat hij bij de groep-Diane had gezeten, kende hij natuurlijk ook de technieken die nodig waren voor het plegen van dat soort overvallen’, aldus De Valkeneer. ‘Hij heeft dus zeker een interessant profiel.’

Of er links zijn tussen C.B en andere ex-rijkswachters die ooit in het dossier genoemd werden zoals Madani Bouhouche, Robert Beijer en anderen staat niet vast. ‘Maar de rijkswacht was in die tijd een grote familie’, zo zegt De Valkeneer.

Bron » De Standaard

Eerste beelden van de ‘Reus’ duiken op

De eerste beelden zijn opgedoken van C.B., de rijkswachter uit Aalst die De Reus van de Bende van Nijvel zou zijn. Links de legendarische foto nummer 19 van ‘De Reus’, gemaakt op basis van getuigen van de overvallen. Rechts, een oude foto van C.B. als carnavalist uit Dendermonde. C.B groeide op in Dendermonde en was er actief in het carnavalsmilieu. Hij was er onder meer ondervoorzitter van een carnavalsvereniging. Toeval of niet, de gelijkenissen zijn frappant.

C.B. had een carrière achter de rug bij de rijkswacht van Aalst en Dendermonde en de lokale politie van Aalst. Aan het begin zijn carrière, half jaren ‘70 werkte C.B. bij de groep-Diane, de toenmalige interventie-eenheid van de rijkswacht.

Aan zijn broer had hij een paar weken voor zijn dood verteld dat hij betrokken was geweest bij de Bende van Nijvel. Die broer herhaalde die bekentenis van C.B. vanavond anoniem in VTM Nieuws. ‘Ik kon dat moeilijk bevatten. Ik heb dat in het begin ook een stuk genegeerd, dat kon mijn broer niet zijn. Maar vandaag ben ik formeel: dat is mijn broer’, verklaarde de man, die ook meewerkte aan het onderzoek en alle informatie deelde met de speurders.

Tijdens dat onderzoek kwam intussen wel een aantal intrigerende details aan het licht over de piste-C.B. Zo bleek dat hij niet aan het werk was als rijkswachter op het moment dat de meest bloedige overvallen plaats vonden. Hij heeft dus geen alibi. Bovendien beschreven getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst van november 1985 hoe de ‘Reus’ hinkte. Net op dat moment, zo blijkt uit zijn medisch dossier bij de rijkswacht, zou C.B een voetblessure hebben gehad.

Wetenschappelijke bewijzen dat C.B bij de overvallen van de Bende van Nijvel betrokken is, zijn er niet. Die zullen er ook nooit meer komen. Het lichaam van de man werd na zijn dood gecremeerd. Zijn dna vergelijken met de sporen die in in het dossier zitten, is onmogelijk.

Bron » De Standaard

Onderzoek Bende van Nijvel in stroomversnelling: “Vaak uitgelachen, maar nu krijgen we toch gelijk”

Aalstenaar David Van de Steen (41) was amper negen toen hij zijn ouders en zusje doodgeschoten zag worden door de Bende van Nijvel. Vorig jaar in november kreeg hij via een informant te horen dat de identiteit van ‘de Reus’ bekend was. “Ik ging zelf op onderzoek en gaf mijn informatie door aan het parket”, vertelt hij nu aan VTM Nieuws.

‘De Reus’, C.B, biechtte zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel vlak voor zijn dood op aan een familielid. Die informatie kwam bij de Aalstenaar terecht. Aan VTM Nieuws vertelt hij: “Iemand uit het Dendermondse contacteerde me nu goed een jaar geleden. Die man wilde me dringend spreken. Ik krijg elke maand wel zes à zeven tips binnen, dus ik was op mijn hoede.” De tipgever vertelt David dat hij nog contact heeft gehad met ‘de Reus’, een man die naarmate de jaren verstreken aan lager wal geraakt was. Van de Steen vond de informatie geloofwaardig – ook al ging het om iemand die ooit werkte bij de elite-eenheid van de rijkswacht – en besluit naar het gerecht te stappen. “Al was ik daar aanvankelijk niet erg happig op.”

Gesprek

Het gerecht besluit de contactpersoon van David uit te nodigen voor een gesprek. Ook de broer en de ex-vrouw van ‘de Reus’ doen hun verhaal. Ook zij wisten dat de man in zijn sterfbed zijn betrokkenheid had opgebiecht. “In het Dendermondse zijn er trouwens heel wat mensen die dit verhaal kennen, maar zo lang gezwegen hebben”, zegt Van de Steen nog in het VTM Nieuws. “Dat kan ik niet begrijpen. Het gaat hier om 28 mensenlevens.”

Dat alles plots snel ging, want deze week liepen er in Aalst speurders rond met een foto van de man. “Ik heb dat nieuws niet naar buitengebracht. De speurders hadden gevraagd dat niet te doen. Ik denk dat het vooral naar aanleiding van de uitspraken van advocaat Vermassen is dat uiteindelijk beslist werd om het nieuws naar buiten te brengen.”

Volgens hem bestaat ‘de Reus’ trouwens niet. “De Bende van Nijvel werkte altijd met personen die goed op elkaar geleken. Ik ben er zeker van dat ze twee of drie reuzen hadden. Die werden af en toe ingezet en zo kreeg je verschillende beschrijvingen van getuigen. C.B. moet een van de reuzen geweest zijn en niet ‘de Reus’.”

Eindelijk een antwoord

Na al die jaren denkt David dat de hele zaak nu wel eens in een stroomversnelling terecht zou kunnen komen, maar op gerechtelijke stappen hoopt hij niet meer. “Het zou wel goed zijn, voor alle nabestaanden dan toch, dat er een antwoord komt op het waarom, op het zinloze van de dood. Deze zaak blijft maar door je hoofd spoken. Nu je weet uit welke middens het komt, denk ik niet dat het zo moeilijk wordt om verbanden te vinden. Het wordt tijd dat dit opgelost geraakt.”

David zegt ook nog dat zijn grootvader altijd had gezegd dat de daders uit het rijkswachtmilieu kwamen. “Hij bleek dus toch gelijk te hebben. Ook al zijn we in het verleden vaak uitgelachen.”

Bron » De Morgen

Belgiës meest hardnekkige criminele mythe: al 34 jaar in de ban van de Reus

Figurant in cafémoppen, personage in een Nero-strip. Maar voor alles de meest gezochte man van de jaren 80.

De mythe van de ‘reus’ ontstaat op 5 oktober 1983. Twee dagen eerder heeft de Bende van Nijvel toegeslagen in de Delhaize in Beersel. Filiaalhouder Freddy Vermaelen is zonder pardon van dichtbij doodgeschoten, nog voor hij de kans kreeg de kassa’s te openen. De Bende van Nijvel is tegen die tijd al aan z’n elfde overval toe. Freddy Vermaelen is het twaalfde dodelijke slachtoffer.

Nu stuurt de Brusselse onderzoeksrechter Guido Bellemans voor het eerst een opsporingsbericht de wereld in, op basis van getuigenissen van overlevenden in Beersel. Er staat: “Een van de daders meet ongeveer 1,90 meter.”

De reus wordt van hieraf een mythe, doet shoppers in warenhuizen bezorgd achterom kijken naar elke man met een zekere gestalte. De reus wordt zelfs een personage in een Nero-strip. Voor de modale Belg is het onbegrijpelijk dat het de politie maar niet wil lukken een crimineel met een zo uitgesproken lichaamskenmerk geïdentificeerd te krijgen.

Na de overval in Beersel vermoordt de Bende op 1 december 1983 nog een Pools juwelierskoppel in Anderlues. Het blijft daarna bijna twee jaar stil.

Lukraak

Op 27 september 1985 is de Bende van Nijvel terug, moorddadiger dan ooit tevoren. Bij een dubbele raid op de Delhaize-grootwarenhuizen in eerst Eigenbrakel en een halfuur later Overijse worden net voor sluitingsuur op vrijdagavond drie en daarna nog eens vijf mensen geëxecuteerd.

De modus operandi is identiek aan de vorige overvallen. De drie daders schieten in de supermarkt lukraak mensen dood. Ze dragen carnavalsmaskers, een met het gelaat van de latere Franse president Jacques Chirac. Ze verplaatsen zich met een snelle Golf GTI, met opengesperde achterruit van waaruit een van de drie daders tijdens de vlucht.

Een vertrouwelijk opsporingsbericht aan alle politiediensten vermeldt een dag later: “Eén dader is zeker 1,90 meter. De dader van 1,90 meter zou de ‘chef’ zijn.”

Rijkswachtsnorretje

Wat later staart hij je overal in het land aan in post- en politiekantoren. De robotfoto toont een atletisch gezicht achter een volumineuze bril en een hoedje. Met een rijkswachtsnorretje ook, merken veel mensen in die tijd al op. België is collectief in de ban van de “reus”.

Op 9 november 1985, met het bloedbad in Aalst, is hij er weer. In een opsporingsbericht wordt enkele dagen later de getuigenis van een kind van 10 weergegeven: “Gestalte 1,90 meter, type bodybuilder, sprak Nederlands en Frans.”

Opnieuw de Reus. Om na Aalst te verdwijnen in de anonimiteit en langzaam ook uit de collectieve geheugens.

Bron » De Morgen | Douglas De Coninck