Advocaat Philippe Deleuze overleden

Het zijn andere speurders dan die uit Neufchâteau die vele jaren later plots weer achter advocaat Philippe Deleuze aanzitten. Op 11 september 2001 knallen in New York twee Boeings tegen de WTC-torens. Kort nadien volgt een reeks huiszoekingen en arrestaties in het Arabische milieu in Brussel. Een deel van het onderzoek spitst zich toe op een zwendel in valse paspoorten, komende uit de gemeente Sint-Gillis.

Een van de mikpunten is het bescheiden bureautje voor juridische bijstand waar Philippe Deleuze mee is begonnen. Hij wordt er nu van verdacht enkele moslimterroristen aan valse verblijfsdocumenten te hebben geholpen en wordt opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis.

De vroegere topadvocaat is inmiddels zwaar ziek. De diabetes zit in een vergevorderd stadium en volgens zijn familie ontvangt hij nauwelijks de vereiste medische zorgen. Op 15 november 2001 overlijdt Philippe Deleuze aan de gevolgen van zijn ziekte. Bij wijze van statement delen enkele familieleden na afloop van de begrafenis de laatste exemplaren van zijn biografie uit.

Het is nog steeds niet duidelijk wat Philippe Deleuze deed besluiten om zijn eigen autobiografie uit de rekken te halen. Het is de speurders blijkbaar ontgaan dat Deleuze dood is. In de aanloop van het proces-Dutroux prijkt zijn naam op 19 december 2003 op de voorlopige lijst van 250 getuigen die openbaar aanklagers Michel Bourlet en Jean-Baptiste Andries willen oproepen.

Bron » De Morgen

Versneed moordenaar van Lot nog lijken?

Brusselse, Naamse en Bergense speurders hebben bijzonder veel aandacht voor een 58-jarige man die in Brussel werd aangehouden. Claude Dubois wordt verdacht van de moord op Karim Manouar. Deze 33-jarige man werd vorige maand in stukken gesneden en in het kanaal in het Brabantse Lot teruggevonden. Maar 18 jaar geleden was dezelfde Claude Dubois ook al aangehouden voor zijn vermeende aandeel in de moord op de toen 42-jarige Colette Dumont. Ook deze dame werd in stukken gesneden en in het water gegooid.

Dankzij een opsporingsbevel werd Karim Manouar geïdentificeerd. De resten van de man werden enkele weken geleden uit het Kanaal Brussel-Charleroi gevist. Karim zou het laatst gezien zijn toen hij een garage in de Ukkelse Vanderkinderestraat schilderde. Speurders vonden er nog één spoor van de vermoorde man: een emmer met zijn bloed.

Het onderzoek bracht snel aan het licht dat een andere beruchte maar vermiste man in de garage was gezien. Hoofdverdachte Claude Dubois bleef spoorloos. Tot eergisteren. Toen werd hij bij een vriend in Anderlecht op het toilet aangetroffen. Die vriend, Raymond Lippens, is ook al een notoir bekende van het gerecht. Hij werd veroordeeld voor een van de grootste bankdiefstallen ooit in België.

Het verleden van Claude Dubois is allesbehalve smetteloos. Vooral wat er ruim 18 jaar geleden gebeurde, interesseert de speurders. Toen was hij hoofdverdachte in de moord op Colette Dumont, een psychisch zwakke vrouw uit Watermaal-Bosvoorde die een bejaardentehuis had.

Haar in stukken gezaagd lichaam werd in november 1983 uit de Maas in Beez gevist. Ze was met een pistool doodgeschoten en in stukken gesneden, zoals Karim.

Onderzoek wees uit dat Colette Claude Dubois tien dagen eerder in Oostende had leren kennen. Hij verwende haar tot ze een half miljoen frank (12.200 euro) van de bank haalde. Vreemd genoeg werd dezelfde dag nog 205.000 frank (ruim 5.000 euro) op zijn rekening gestort. Een uur later was Colette verdwenen. De telefoontjes van Claude Dubois naar Colette – dagelijks en genoeg voor een fikse rekening – stopten op hetzelfde moment.

Claude Dubois was verdachte nummer één. Hij bleef maanden in voorhechtenis maar werd bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. In 1989 werd hij buiten vervolging gesteld.

Precies 13 jaar later leidde de gruwelijke moord op Karim Manouar opnieuw naar Claude Dubois. De makelaar uit Brussel is hoofdverdachte. In een vat in een garage in de Vanderkinderestraat in Ukkel vond de politie liters bloed. Bloed van Karim. Alles wijst in de richting van Claude Dubois, die op verdenking van moord werd aangehouden.

Seriemoordenaar

De speurders denken meer en meer dat Claude Dubois in die 18 niet stil heeft gezeten. Volgens het Bergense parket hebben de speurders van Bergen al contact opgenomen met de Brusselse collega’s. Ongetwijfeld volgt er een vergelijking van de manier waarop Karim versneden was en de manier waarop de Bergense seriemoordenaar zijn lijken heeft achtergelaten. Pas als er nieuwe elementen opduiken die aantonen dat Claude Dubois binnen de tien jaar na het sluiten van het dossier-Colette Dumont nog gelijkaardige feiten heeft gepleegd, kan het Naamse parket de moord op de veertigster heropenen.

Bron » Gazet van Antwerpen | Désirée De Poot

APAC eist vrijlating Carette na 16 jaar cel

Een dertigtal leden van Rode Hulp en APAC – Association Parents et Amis des Prisonniers Communistes – hebben zaterdagmorgen op de trappen van het justitiepaleis in Brussel betoogd voor de vrijlating van Pierre Carette, het enige lid van de Celulles Communistes Combattantes dat nog vastzit.

De betogers nemen het niet dat de Waals-Brabantse commissie voor de voorwaardelijke invrijheidstelling op 17 september 2001 geen beslissing nam over zijn eventuele vrijlating. Zijn aanvraag werd teruggestuurd naar het college in de gevangenis in Leuven, waar de procedure van voor af aan moet beginnen. De vrijlating van Carette dreigt daardoor te worden uitgesteld tot ten vroegste 2003, oppert een van zijn advocaten Meester Jean-Phillipe De Wind.

Carette, het vermoedelijke brein van de terreurbeweging CCC, zit al 16 jaar in de gevangenis. Onredelijk lang, vinden zijn medestanders. Als niet-recidivist kon hij volgens de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling na 10 jaar vrijkomen. Voor zijn medestanders is het duidelijk dat Carette in de cel blijft omdat hij zijn politieke ideeën blijft aanhouden. Om die reden wordt Carette ook nog steeds bezoek geweigerd evenals penitentair verlof. Volgens zijn advocaat wordt de vrijlating bewust op de lange baan geschoven.

Het gevangeniscollege van Leuven Centraal weigerde drie keer een beslissing te nemen, waardoor de zaak automatisch voor de VI-commissie kwam. De commissie stuurde het dossier echter terug naar de gevangenis, met de vraag dat Carette door een psychiater zou onderzocht worden. Iets wat Carette volgens zijn advocaat zal weigeren. Intussen herneemt de procedure van nul, zo besluit meester De Wind.

Pierre Carette (48) werd in oktober 1988 door het hof van assisen van Brabant tot levenslange dwangarbeid veroordeeld voor een twintigtal aanslagen die in België op belangen van de Verenigde Staten, de Navo of het financieel-economisch establishment gepleegd werden. Eén van de aanslagen, op een gebouw van het Verbond van Belgische Ondernemingen in Brussel, kostte twee brandweermannen het leven. Drie andere leden van de Cellules Communistes Combattantes, die in december 1985 in Namen samen met Carette aangehouden werden, kregen dezelfde straf. Zij zijn ondertussen vrij.

Bron » Gazet van Antwerpen