Achterbank overvalwagen geeft onderzoek weer hoop

Een werknemer van Volkswagen heeft de speurders naar de Bende van Nijvel een doorslaggevend element bezorgd voor het opstellen van een nieuwe robotfoto. De robotprent is misschien die van de leider van de Bende. Sleutelelement in deze nieuwe evolutie in het onderzoek is de achterbank van een VW Golf van de Bende, die twee dagen na de overval van 7 oktober 1983 op het Delhaizewarenhuis van Beersel nog op het parkeerterrein lag.

De dag na de overval in Beersel, die het leven kostte aan de gerant van het warenhuis, krijgt een officier van de Brusselse gerechtelijke politie een inlichting binnen. Op het parkeerterrein van het overvallen warenhuis is de achterbank van een van de overvalwagens blijven liggen. De commissaris snelt ter plekke.

Hij krijgt de hulp van een getuige, een arbeider bij VW. “De achterbank komt uit een VW Golf”, weet de man met absolute zekerheid. “Geen zwarte Golf, zoals die door de getuigen van de schietpartij is gezien, maar een rode Golf”.

De officier legt meteen de link naar de overval op het restaurant Les Trois Canard in het Waals-Brabantse Ohain. Deze overval vond vijf dagen voor het bloedbad in de Beerselse Delhaize plaats en wordt eveneens aan de Bende van Nijvel toegeschreven. Twee killers drongen het restaurant binnen en eisten de portefeuille van uitbater Jacques Van Camp. Zij hadden niet gezien dat de man het geld in zijn broekzak geschoven had. Van Camp werd in koelen bloede doodgeschoten.

Rode Golf herspoten

Vervolgens gingen de kerels er vandoor met de rode VW Golf van de dochter des huizes. Op de achterruit zat een klever I love Australia geplakt. Deze rode Golf werd in het zwart gespoten, maar de klever werd niet van de achterruit gehaald en ook de originele nummerplaat bleef op de auto zitten.

Bovendien werd op de achterbank van de Golf haar van de hond van Van Camps dochter gevonden. De klever, de plaat en het hondenhaar hebben de speurders in staat gesteld het spoor naar de Golf te reconstrueren. Dat spoor loopt van Ohain naar Landelies bij Charleroi, waar de bestuurder van de Golf een garagehouder met de dood heeft bedreigd.

Van Landelies rijdt de Golf naar de Delhaize van Beersel. Van Beersel gaat het naar Anderlues, waar op 1 december 1983 het echtpaar Szymusik in hun juwelierszaak wordt neergeknald. Als om de speurders duidelijk te maken dat de vier intussen aangehouden Borains rond Michel Cocu niks met de Bende te maken hadden.

Agressieve man

De in het zwart herspoten rode Golf van de dochter van Jacques Van Camp wordt uiteindelijk in het bos van Hourpes, in Waals-Brabant, uitgebrand teruggevonden. Op nauwelijks een paar honderd meter van de plaats waar ook een andere VW Golf van de Bende van Nijvel grotendeels ontmanteld is aangetroffen: de Golf die gediend heeft voor de moordende overval op het Colruyt-warenhuis van Halle in maart 1983.

De man van de nieuwe robotfoto is de bestuurder van de herschilderde Golf. Hij was vrij zwaar gebouwd en gedroeg zich bijzonder agressief. Hij is door verscheidene getuigen gezien op plaatsen, waar de Bende een bloedig spoor heeft achtergelaten. Maar hij is nooit op de plaatsen van de Bende-overvallen opgemerkt terwijl de feiten plaatsvonden.

Bron » De Standaard | Yves Barbieux

Cel-Jumet verspreidt nieuwe robotfoto in onderzoeknaar Bende van Nijvel

De cel-Jumet die het onderzoek naar de moordende aanslagen van de Bende van Nijvel leidt, verspreidt vandaag in het RTBf-programma Appel à Témoin een nieuwe robotfoto van een mogelijke verdachte. De Bende-aanslagen eisten tussen 1982 en 1985 het leven van ten minste 28 mensen.

De onderzoekers maakten de robotfoto op basis van een getuigenis van een man die zich al in oktober 1982 bij het gerecht gemeld had. Hij getuigde destijds dat hij een verdachte gezien had in een Volkswagen Golf, een wagen die de Bende-doders op 2 oktober 1983 bij een overval op het restaurant Les Trois Canards in Ohain gestolen hadden.

De Bende-leden hadden de oorspronkelijk rode Golf in het zwart geschilderd, maar de getuige zag dat een sticker met het opschrift ‘I Love Australia’ nog op de achterruit kleefde. De getuige vertelde dat de achterbank van het voertuig was weggehaald en dat er een gewonde man in het voertuig lag. Een dag nadat hij de auto had gezien, gebruikten de overvallers het voertuig bij de overval op de Delhaize-supermarkt in Beersel. Op 1 december 1983 werd de auto uitgebrand teruggevonden nadat hij was gebruikt bij een overval op een juwelier in Anderlues.

De speurders lieten de getuige in 1983 een reeks foto’s van verdachten zien. Dat waren toen de leden van de zogenaamde Bende van de Borinage en hun entourage. De getuige herkende in geen enkele foto de bestuurder van het voertuig. Na deze fototest legden de onderzoekers de getuigenis opzij. De cel-Jumet pikte het spoor zes maanden geleden opnieuw op.

Met de verspreiding van de robotfoto hopen de speurders informatie te verkrijgen die mogelijk een verband legt tussen deze robotfoto en een van de robotfoto’s van mogelijke daders die eerder al verspreid werden. De nieuwe verdachte is volgens geen enkele tot op heden bekende getuigenis bij een van de moordende aanslagen van de Bende opgemerkt.

Bron » De Tijd

“Procedurefouten in zaak-Dutroux”

In Neufchâteau heeft Julien Pierre, de advocaat van Marc Dutroux aangekondigd dat hij het onderzoek nietig wil laten verklaren. Volgens hem zijn er belangrijke procedurefouten gemaakt bij het onderzoek zodat het proces niet kan plaatsvinden.

De scheiding der machten zou doorbroken zijn door de parlementaire onderzoekscommissie over Dutroux. De parlementaire onderzoekscommissie heeft volgens Pierre haar rechten overschreden door verantwoordelijkheden met de vinger te wijzen voor de aanvang van het proces.

Bron » De Standaard

Bende-onderzoek niet terug naar Dendermonde

Het Hof van Cassatie heeft gisteren het beroep verworpen van Marie-Jeanne Callebaut tegen de buitenvervolginstelling van Philippe De Staerke voor de aanslagen van de Bende Van Nijvel in 1985. Het Bende-onderzoek zal dus niet terugkeren naar Dendermonde, waar de weduwe het wil. Marie-Jeanne Callebaut verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 haar echtgenoot Jan Palsterman.

De Brusselse zware jongen Philippe De Staerke werd ervan verdacht verkenningen te hebben uitgevoerd voor deze aanslag. De Staerke werd daarvoor in juni 1987 door de onderzoeksrechter in Dendermonde, Freddy Troch, in verdenking gesteld. Hij deed dat onder meer na gedeeltelijke bekentenissen van de gangster. De Staerke trok zijn verklaringen weer in.

Op 5 april 2002 werd De Staerke door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Bergen buiten vervolging gesteld voor zijn vermeende aandeel in de overval van Aalst. Hij is op dit moment op vrije voeten. Marie-Jeanne Callebaut tekende cassatieberoep aan tegen de beslissing van de KI in Bergen. Haar advocaten voerden onder meer aan dat de beslissing van de KI in Gent in de jaren ’90 om het dossier te ontnemen van onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde en aan het parket-generaal van Bergen toe te vertrouwen onrechtmatig zou zijn gebeurd.

Bron » De Standaard

Cassatieberoep tegen Philippe De Staerke verworpen

Het Hof van Cassatie heeft vandaag, conform het advies van het parket, het cassatieberoep verworpen van Marie-Jeanne Callebaut tegen de buitenvervolginstelling van Philippe De Staerke voor de aanslagen van de Bende Van Nijvel in 1985. Marie-Jeanne Callebaut verloor haar echtgenoot Jan Palsterman, in de overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst op 9 november 1985.

De Brusselse zware jongen Philippe De Staerke werd ervan verdacht minstens verkenningen te hebben uitgevoerd in voorbereiding van deze aanslag. Op 5 april van dit jaar werd de man door de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen buiten vervolging gesteld.

De Bende van Nijvel was actief in de periode 1982-1985 en pleegde meerdere uiterst gewelddadige overvallen waarbij in totaal 28 slachtoffers vielen. Buiten De Staerke werden geen verdachten opgepakt, ondanks ruim 15 jaar volgehouden onderzoekswerk.

De Staerke werd in juni ’87 door de Dendermondse onderzoeksrechter Troch in verdenking gesteld, kort na zijn veroordeling tot twintig jaar cel door het Gentse beroepshof voor een reeks overvallen.

De inverdenkingstelling volgde op gedeeltelijke bekentenissen van de gangster, maar die trok zijn verklaringen kort daarop in. Volgens de Dendermondse speurders zou De Staerke onder meer verkenningsopdrachten hebben uitgevoerd en bezat hij wapens die konden gebruikt zijn bij de overvallen.

Na onttrekking van het dossier aan onderzoeksrechter Troch van Dendermonde is de zaak behandeld door het parket van Bergen. Alle onderzoeksdaden die na de overheveling zijn gesteld zijn nu nietig door de verwerping van het Cassatieberoep.

Bron » De Standaard