Derde lid van Bende van Nijvel heeft een gezicht

Drie vaste bendeleden van de Bende van Nijvel hebben nu een gezicht. Nadat de speurders eerder al robotfoto’s van “De Reus” en van “De Seriemoordenaar” vrijgaven, staat nu ook het derde “vaste” bendelid op foto: de man die op wacht moest staan. Tenminste, als de speurders van de cel Jumet het met hun theorie bij het rechte eind hebben.

Een groep gespecialiseerde speurders neemt al sinds 1998 in Jumet (Charleroi) het onderzoek naar de onopgeloste misdaden van de Bende van Nijvel opnieuw onder de loep. De Bende van Nijvel wordt verdacht van een reeks overvallen waarbij 28 doden vielen.

De speurders kwamen een paar maanden geleden tot de conclusie dat de Bende meer dan waarschijnlijk bestond uit een vaste kern van drie, waaronder één rasechte seriemoordenaar en een “reus”, de man die de buit moest verzamelen. Die drie lieten zich volgens die theorie bij het plegen van hun overvallen omringen door telkens andere medeplichtigen.

De speurders baseerden zich voor hun theorie onder meer op het werk van Franse profilers , die een psychologisch portret van de daders schetsten, en van criminaliteitsanalisten. Ook de modus operandi en de gebruikte wapens wijzen volgens de speurders in die richting. De speurders haalden uit de robotfoto’s die getuigen de voorbije jaren onder hypnose schetsten, twee vaste bendeleden: de ‘Reus’ en de ‘Seriemoordenaar’.

Een derde foto komt er nu bij nadat een nieuwe getuige zich recent bij de cel-Jumet meldde. Hij werd onder hypnose gebracht en schetste de oudere man die hij meende te herkennen vlak voor de overval op de Delhaize van Overijse op 27 september 1985.

“De nieuwe getuige vertelde ons dat hij vlak voor die overval met zijn wagen achter een splinternieuwe groene VW-Golf had gereden”, zegt Bende-speurder Eddy Vos. “Een van de inzittenden, een man die niet gemaskerd was, deed zeer agressief teken dat onze getuige niet te dichtbij mocht komen. De getuige zag de auto stoppen aan de Delhaize van Overijse. Drie mensen stapten uit, trokken carnavalsmaskers over hun hoofd en gingen de Delhaize binnen. Onze getuige is verder gereden om een boodschap te doen. Toen hij een paar minuten later terugkeerde, kwamen de mannen terug buiten.”

De getuige vertelde zijn verhaal nooit eerder aan de politie, naar eigen zeggen omdat hij meende dat hij niets essentieels aan het onderzoek kon toevoegen. “Toen hij op de radio hoorde wat er gebeurd was, ging hij terug naar de Delhaize. Daar stonden zoveel politiemensen dat hij besloot terug te draaien.”

De speurders nemen de getuigenis van de man vandaag toch zeer ernstig. “Omdat ze perfect overeen komt met wat wij al wisten. Onder meer dat de overval van Overijse gepleegd werd met een gloednieuwe VW Golf, gestolen uit de opslagplaats van D’Ieteren in Erps-Kwerps. De overvallers overvielen die avond eerst de Delhaize van Eigenbrakel en dan die van Overijse. Wij denken dat die man het ontbrekende derde vaste Bendelid is. We zijn honderd procent zeker dat die drie in Overijse en Eigenbrakel waren. Negentig procent zeker waren ze ook in Aalst.”

De nieuwe robotfoto werd gisteravond gelanceerd op het VRT-programma Ooggetuige. Daar deden de speurders ook een oproep tot informatie over een liedje dat op zaterdag 9 november 1985 om 19u. aangevraagd werd op de Aalsterse vrije radio Mi Amigo. De bellers vroegen de radio om 19u15 stipt een carnavalskraker te spelen “van de Bende van Nijvel, voor de Bende van Hofstade”.

Een kwartier nadat het liedje gedraaid werd, overviel de Bende van Nijvel, vermomd met carnavalsmaskers, de Delhaize van Aalst. “Misschien is het toeval en hadden de aanvragers gewoon een bizar gevoel voor humor, maar misschien was het een teken aan de overvallers dat ze hun slag konden slaan”, zegt Eddy Vos. De speurder vragen ook inlichtingen over een wapenencyclopedie die ze vonden in de uitgebrande VW Golf die gebruikt werd bij een van de Bende-overvallen. 

Bron » De Standaard

 

Hit De Marlets startsein voor Bende van Nijvel?

Gerecht zoekt man die 16 jaar geleden carnavalsplaat aanvroeg op vrije radio

Zestien jaar na de bloedige aanslag op de Delhaize van Aalst zoeken de speurders de identiteit van een onbekende man die kort voor de feiten in naam van de Bende van Nijvel een carnavalsnummer aanvroeg bij een lokale vrije radio. Het gerecht houdt er ernstig rekening mee dat het hier om een walgelijk spelletje ging van de daders, die het startsein van de plaat als signaal gebruikten om tot actie over te gaan. Woensdag verspreidde het gerecht ook een nieuwe robotfoto van één van de daders.

Vroegere medewerkers van de inmiddels opgedoekte lokale vrije radio Mi Amigo in Hofstade bij Aalst, kregen op 9 november 1985 rond 19u een telefoontje in de studio. Een man die keurig Nederlands praatte vroeg het plaatje ‘We gaan te voet naar Scherpenheuvel’ van De Marlets aan. Hij deed dat in naam van de Bende van Nijvel. “Het nummer moest voor 19u15 worden gedraaid, anders was het te laat”, luidde het. Kort nadat het plaatje werd gedraaid, barstte enkele kilometers verder de hel los. Bij de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis van Aalst werden acht mensen in koelen bloede gedood.

“Het kan toeval zijn. De man kan de plaat bij wijze van grap hebben aangevraagd. Maar we houden er ernstig rekening mee dat het een morbide manier was om het licht op groen te zetten voor de aanval. De maand november lijkt ons vrij vroeg voor carnavalsmuziek. Bovendien droegen de overvallers ook altijd carnavalsmasker”, zegt Bende-speurder Eddy Vos.

In het TV1-opsporingsprogramma Ooggetuige werd woensdagavond een oproep gedaan naar getuigen of naar de eventuele beller, mocht die zich herinneren dat hij toen voor de grap die bewuste plaat aanvroeg. “In dat geval zouden die piste kunnen sluiten”, aldus Vos. Tot hier toe is altijd aangenomen dat de Bende van Nijvel wellicht uit Franstaligen bestond. Als de speurders hier op een juist spoor zitten, betekent het dat de moordenaars Nederlandstalig of toch zeker tweetalig waren.

Robotfoto

Woensdag is ook een nieuwe, wellicht de laatste, robotfoto van één van de daders vrijgegeven. Het gaat om een man van om en bij de vijftig jaar die volgens onderzoeksrechter Lacroix zeker betrokken was bij de overvallen van Overijse en Eigenbrakel en wellicht ook bij de laatste in Aalst.

“De nieuwe foto werd getekend na een nieuwe getuigenis van een man die zich nooit bij het gerecht had gemeld. Hij reed op 27 september 1985 ’s avonds achter de VW Golf van de daders toen die van de overval in Eigenbrakel naar Overijse reden om daar opnieuw dood en vernieling te zaaien. We hebben nu drie foto’s van daders waarvan we zeker zijn dat ze de kern vormden van de Bende van Nijvel. Namelijk de reus, de seriemoordenaar die uit was op bloed en schoot om te doden en de vijftiger op de nieuwe robottekening”, zegt procureur Michaux van Bergen.

In speurderskringen in Dendermonde, waar het onderzoek oorspronkelijk werd gevoerd, begrijpt me niet waarom dat allemaal zo lang moest duren.

Bron » Gazet van Antwerpen

Drie maand gevorderd tegen Léopold Van Esbroeck

De Brusselse ex-gangster Léopold Van Esbroeck (52), alias Popolino, riskeert drie maanden celstraf voor zijn aandeel in een reeks drugstransporten naar Noorwegen. Van Esbroeck verscheen gisteren voor de Antwerpse strafrechter. Hij maakte midden de jaren ’80 deel uit van de Bende van Baasrode en werd later door zijn gestalte ook verdacht als ‘de reus’ in de Bende van Nijvel. Verder dan een vermoeden kwam het nooit.

In 1995 kwam Popolino vrij, maar uit geldgebrek begon hij met Frank H. drugs naar Noorwegen te smokkelen. Hij heeft daar nu spijt van. Beiden werden immers in juni 1999 in Noorwegen gepakt met 5 kilo amfetamines, 5.129 xtc-pillen en 1,9 kilo cannabis verstopt in de wielen van hun auto. Frank H. werd veroordeeld tot 9 jaar en zit nog altijd in een Noorse cel. Van Esbroeck kreeg vijf jaar en verbleef 32 maanden in de gevangenis.

Het notitieboekje van Frank H. leverde het Belgische gerecht informatie op over nog vier andere drugstransporten naar Noorwegen. Omdat Van Esbroeck al in Noorwegen is gestraft en goed heeft meegewerkt aan het onderzoek, vorderde de procureur slechts drie maanden. Vonnis volgt.

Bron » De Standaard

Nieuwe robotfoto van lid Bende van Nijvel

Het gerecht heeft woensdag een nieuwe robotfoto vrijgegeven van een lid van de Bende van Nijvel. Het gaat om een man van 45 tot 50 jaar die nogal zwaar gebouwd is. Zijn taak bestond erin de wacht te houden terwijl de anderen dood en vernieling zaaiden.

De cel Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voert, beschikt nu over drie betrouwbare re botfoto’s van personen die zeker bij de aanslagen betrokken waren. Eerder werden tekeningen vrijgegeven van ‘de reus’ en ‘de killer’. De eerste, groot en slank, moest vooral de buit verzamelen en was meestal gewapend met een machinegeweer.

De tweede, kleiner en zwaar gebouwd, was duidelijk de leider en had maar één doel: zoveel mogelijk slachtoffers maken.

Het gerecht is ook op zoek naar een onbekende die kort voor de overval in Aalst, in november 1985, bij de lokale radio Mi Amigo “namens de Bende van Nijvel” een carnavalsplaat aanvroeg.

Bron » Gazet van Antwerpen