Schuttersclub The Chapel: “Slachtoffer politieke afrekening” Clubleden reageren boos op sluitingsbevel

De leden van de schuttersclub The Chapel uit Sint-Niklaas zijn boos op burgemeester Freddy Willockx. Die vroeg de gouverneur de schietstand aan Vijfstraten te sluiten – wat begin deze maand ook gebeurde – nadat aan het licht kwam dat Carl De Schutter er had geoefend met het wapen waarmee later veearts Karel Van Noppen werd vermoord. De leden van de schuttersclub reageren nu verontwaardigd.

“Burgemeester Willockx heeft zich gebaseerd op foutieve en onvolledige gegevens”, klinkt het bij de leden van The Chapel. “De burgemeester beweert dat Carl De Schutter het moordwapen bij Leon Ivens van de schietstand kocht, maar dat is niet correct. Uit het onderzoeksdossier blijkt dat hij het wapen bij een handelaar in Boortmeerbeek kocht. Toen De Schutter onze club bezocht, kon hij een getuigschrift voorleggen dat hij erkend was als wapenhandelaar. Dit getuigschrift is ondertekend door Bob Cools, toenmalig burgemeester van Antwerpen.”

Op een hoopje

De leden van The Chapel nemen ook aanstoot aan de omschrijving van hun club als donkerbruin nest.

“De burgemeester gooit iedereen hier op één hoopje. De staatsveiligheid zegt dat leden van de Grijze Wolven en Vikingjeugd hier kwamen oefenen. Dit zijn bewegingen die al lang opgedoekt zijn. Het gaat om één echtpaar dat op dat moment een bewijs van goed zedelijk gedrag voorlegde en een blanco strafblad had. Het echtpaar is bovendien niet langer lid. Ook vermeldt de staatsveiligheid dat leden van het Vlaams Blok in The Chapel kwamen oefenen. We vinden niet dat schutters voor hun politieke kleur moeten gestraft worden. Heel deze actie lijkt ons meer op een goedkope verkiezingsstunt.”

Ramp

Resultaat is wel dat vierhonderd leden van The Chapel geen club meer hebben. “De sluiting van de schietstand is een ramp”, zegt de club. “Naar een andere club gaan, is niet evident. De meeste schietclubs werken nu al met wachtlijsten sinds de invoering van de Vlarem-wetgeving. We zijn een club van sportschutters met een blanco strafblad die de burgemeester zonder reden op straat heeft gezet.”

Bron » Het Laatste Nieuws

Gouverneur sluit Wase schietclub The Chappel

Op vraag van burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Herman Balthazar de vergunning ingetrokken van de schietstand The Chappel. De schietclub, eigendom van Leon Ivens en diens familieleden, zou banden hebben met het criminele milieu. Eerder kwam de zaak al in opspraak wegens banden met extreem-rechts en diverse dossiers over illegale wapenhandel.

De directe aanleiding voor de sluiting is een passage in het boek “Tussen maffia en moord”, dat Carl De Schutter vorig jaar schreef in samenwerking met een journalist van Gazet van Antwerpen. Daarin beschrijft de moordenaar van veearts Karel Van Noppen hoe hij destijds het moordwapen in The Chappel kocht van Leon Ivens. Uit het boek blijkt voorts hoe De Schutter in de club ook regelmatig ging oefenen met Albert Barrez. Van Noppen werd in 1995 vermoord in opdracht van de hormonenmaffia. Zowel De Schutter als Barrez werden onlangs wegens hun aandeel in de moord veroordeeld tot zware straffen.

Volgens Willockx staat het na een onderzoek van de staatsveiligheid en de lokale recherche vast dat De Schutter en Barrez tussen oktober 1994 en februari 1995 regelmatig schiefoefeningen deden met het moordwapen in The Chappel. “Als wordt ontkend dat dit met een formele toestemming gebeurde, kan men niet negeren dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen werden om te voorkomen dat om het even wie toegang zou hebben tot de schietstand”, stelt Willockx. Ivens gaf tijdens het weekend toe dat er mogelijk onbevoegden zonder zijn medeweten in de schietclub waren binnengedrongen, maar ontkende formeel dat het moordwapen in zijn zaak werd verkocht.

Leon Ivens heeft een indrukwekkend gerechtelijk verleden. In 1985 liep hij een veroordeling op voor het verhandelen van niet-geregistreerde oorlogswapens. In 1997 verloor hij zijn vergunning wegens internationale wapensmokkel. Het gerecht legde toen beslag op 8.500 FAL-geweren in zijn wapenwinkel, mogelijk bestemd voor Servische milities in ex-Joegoslavië. Ivens droeg later het voorzitterschap over aan zijn echtgenote Henriette Defyn, maar bleef zelf achter de schermen actief in de schietclub.

Merkwaardig is dat de autoriteiten pas nu in actie komen. Vijf jaar geleden publiceerde Albert Barrez eveneens een boek, met als titel “Operatie Zieke Koe”, waarin ook hij gedetailleerd beschreef hoe Carl De Schutter het moordwapen kocht in The Chappel. Het parket van Turnhout onderzocht enkele jaren geleden de banden tussen De Schutter en de schietclub, maar moest toen vaststellen dat het hele klantenregister bij een brand verloren was gegaan.

Bron » De Morgen

Bezoek Carl De Schutter nekt schietstand Vijfstraten

De leden van schuttersclub The Chapel in Vijfstraten zitten sinds begin deze week zonder schietstand. Gouverneur Herman Balthazar trok met onmiddellijke ingang de vergunning in. Dat gebeurde nadat de procureur des konings van Dendermonde op basis van een nieuw onderzoek concludeerde dat Carl De Schutter er Albert Barrez leerde het wapen te gebruiken waarmee hij later veearts Karel Van Noppen ombracht. De uitbaters gaan in beroep. “Dit heeft niets met de schuttersclub te maken”, klinkt het.

In april 2002 verleende de provincie een erkenning aan de schietstand, gebaseerd op de nieuwe wetgeving. Die werd in 1977 vergund voor dertig jaar. Strikt juridisch viel er op de uitbating niets aan te merken. Er waren geen bewijzen van criminele of politieke betrokkenheid.

Burgemeester Freddy Willockx (SP.A) stak zijn afkeer voor de schietstand nooit onder stoelen of banken. “Het toenemende wapengebruik roept vragen op. Ook in Sint-Niklaas werd enige tijd geleden in de Stationsstraat in het wilde weg geschoten. Ik stel vast dat bij de politie de ongerustheid hierover eveneens toeneemt.”

Het verleden van spilfiguur Leon Ivens van The Chapel speelde niet in zijn voordeel. Hij liep in 1985 een veroordeling op wegens het verhandelen van niet-geregistreerde oorlogswapens. In 1997 verloor hij zijn vergunning wegens betrokkenheid bij internationale wapensmokkel. “Ten onrechte”, beweert Ivens. Dat De Schutter en Barrez in de schietstand konden oefenen, pleitte tegen Ivens. Ofwel kregen ze daarvoor de toestemming. Was dat niet zo, dan liep er duidelijk wat mank met de beveiliging van het gebruik van de schietstand.

Beroep

Ivens, niet langer de uitbater maar wel nog steeds bezieler van de club, weerlegt elke aantijging over politieke invloed. “Politiek interesseert mij niet. Alleen wie jaarlijks een bewijs van goed gedrag en zeden voorlegt, kan lid zijn. Daarvoor rekenen we op de bevoegde instanties. We kunnen toch moeilijk zelf nagaan wat onze leden thuis uitspoken of voor wie ze stemmen.”

De boze Ivens gaat in beroep. “Hier werd nooit een proces-verbaal wegens ongeregeldheden opgemaakt. De sluiting is alleen gebaseerd op de afkeer van onze burgemeester tegen alles wat met schieten te maken heeft. Dit is een discriminatie van onze sport. Er wordt heel wat afgeknokt met biljartkeus. Biljartclubs worden daarom toch ook niet verboden?”, aldus nog Ivens.

Bron » Gazet van Antwerpen