CCC wilde Mark Eyskens ontvoeren

De Cellules Communistes Combattantes, een extreemlinkse terreurgroep, had in het midden van de jaren 80 plannen om toenmalig minister van Economie Mark Eyskens te ontvoeren, zei Eyskens in een interview met radiozender 4FM. “Ik ben enkele keren nauw in contact gekomen met de CCC”, verklaarde Eyskens. “Toen Pierre Carette en de zijnen een aanslag pleegden op de hoofdzetel van het VBO in Brussel, liep ik door de straat.”

Daar zou het echter niet bij blijven. “Toenmalig minister van Justitie Jean Gol riep mij in zijn kantoor en liet een aantal schriftjes zien die werden gevonden bij Pierre Carette. De CCC-leden hadden een volledig plan uitgewerkt om mij te ontvoeren op de 25ste verjaardag van de eenheidswet die mijn vader, Gaston Eyskens in 1960 had ingevoerd.”

Die wet was een soort vijfjarenplan om de Belgische economie aan te zwengelen. Het document stipuleerde een verhoging van de fiscale druk met 7 miljard, een beperking van de werkloosheidsuitkeringen en besparingen in landsverdediging en onderwijs. “De CCC-kopstukken zijn radicale ideologen die niet vatbaar zijn voor redelijke argumenten”, meent Eyskens. “Leider Pierre Carette is een fanaticus waarmee geen enkel land te bezeilen is.”

Bron » De Morgen

CCC-lid Sassoye en RTBF-journaliste aangehouden in terreuronderzoek

CCC-kopstuk Bertrand Sassoye en drie andere personen, waaronder een journaliste van de RTBF, zijn donderdagnacht door de onderzoeksrechter aangehouden. De vier zijn opgepakt zijn in het kader van een terrorisme-onderzoek. Zij worden beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie, meer bepaald de Partito Comunista Politico-Militare (PCPM) die vorig jaar in Italië is opgerold. Dat meldt het federaal parket.

De drie mensen die naast Sassoye zijn aangehouden, zijn RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi, de gekende gangster Constant Hormans en de Libanees Abdallah Ibrahim Adballah. De vier werden donderdag opgepakt na een onderzoek dat maanden in beslag nam en begonnen was in februari 2007 toen in Italië vijftien leden van de PCPM werden opgepakt. Die bereidden verschillende aanslagen voor, onder meer op politicus en zakenman Silvio Berlusconi.

In de pers werd toen gewag gemaakt van banden tussen de Italiaanse arrestanten en mensen die in België verbleven. Belgische speurders trokken daarop naar Italië en vonden in het Italiaanse dossier inderdaad sporen van die contacten. Een van de personen met wie de Italianen in contact stonde, bleek oud-CCC-kopstuk Betrand Sassoye.

Uiteindelijk vielen de speurder van de terrorisme-cel van de federale politie donderdag dan binnen op een tiental plaatsen om daar huiszoekingen uit te voeren. Daarbij namen ze veel documenten in beslag, maar zouden ze ook materiaal gevonden hebben om springtuigen te fabriceren. Bertrand Sassoye werd opgepakt in Brasserie Verschueren in Sint-Gillis en korte tijd later werden ook Constant Hormans, Wahoub Fayoumi en de Libanees Abdelkader in de boeien geslagen.

Het gerecht voerde ook een huiszoeking uit bij de RTBf, waar Fayoumi werkte, en nam haar computer in beslag. Het viertal is in de loop van donderdagavond en -nacht verhoord door onderzoeksrechter Bernardo-Mendes die besloot hen aan te houden. Ze moeten nu binnen de vijf dagen verschijnen voor de raadkamer.

Bron » De Morgen

Organisaties waarschuwen voor versoepeling wapenwet

Amnesty International Vlaanderen, Pax Christi Vlaanderen, Projecto Gato en Vrede vzw, samen verenigd in het Vlaamse Netwerk Lichte Wapens (VNLW), waarschuwen vrijdag voor de versoepeling van de wapenwet. Die wet wordt momenteel besproken in de Commissie Justitie en daar gaan stemmen op om onder meer de duur van de vergunning te verlengen.

Het parlement keurde de nieuwe wapenwet goed op 8 juni 2008. Aanleiding was de schietpartij die Hans Van Themsche op 11 mei 2006 aanrichtte in Antwerpen. Alle vuurwapens werden verboden, tenzij men van de gouverneur een vergunning krijgt. Binnen de Commissie Justitie circuleren er momenteel verschillende voorstellen om de wet te versoepelen.

Zo gaan er onder meer stemmen op om de vergunning oneindig te maken, in plaats van voor de huidige termijn van vijf jaar. Daarnaast zou ook passief wapenbezit mogelijk worden. Het gaat om het bezit van wapens zonder reden (bijvoorbeeld jagen), waardoor onder meer wapens-erfstukken in de familie zouden kunnen blijven. Het VNLW waarschuwt voor de versoepeling: “Hoe meer wapens, hoe meer slachtoffers”, luidde het vrijdag.

Bron » De Standaard