Kamer keurt hervorming assisenproces goed

De plenaire Kamer heeft vanavond het tweede potpourri-wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens goedgekeurd, waardoor de assisenprocedure grondig wordt hervormd. Dat gebeurde met 80 stemmen voor van de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open Vld en MR) en 39 stemmen tegen van PS, Ecolo-Groen, cdH, Vlaams Belang, PVDA en Défi. Sp.a onthield zich bij de stemming.

De wettekst voert een aantal hervormingen door in het strafrecht en het strafprocesrecht. Hij voert in de eerste plaats een grote hervorming door van de assisenprocedure. Assisen blijft behouden, maar sterk ontlast, omdat op enkele uitzonderingen na alle misdaden correctionaliseerbaar worden en dus voor de correctionele rechtbank kunnen worden behandeld.

Voorts verkleint minister Geens de rol van de onderzoeksrechters bijvoorbeeld bij huiszoekingen, door het toepassingsgebied van het mini-onderzoek uit te breiden. Daarnaast voert het ontwerp een procedure van ‘guilty plea’ in. Daardoor zullen geen lange debatten en procedures meer moeten volgen wanneer een verdachte onmiddellijk schuld bekent voor de rechtbank, weliswaar beperkt tot feiten waarop maximum vijf jaar celstraf staan.

Tot slot omvat het tweede potpourri-pakket de invoering van het elektronisch toezicht en probatie als autonome straf, alsook de schrapping van de nietigheidssanctie van de vordering van de onderzoeksrechter.

Bron » De Morgen

Un nouveau chef à la Cellule Brabant wallon!

L’enquête sera dirigée par un policier qui n’a pas connu les tueries du Brabant, pour la première fois de son histoire.

Selon nos informations, le commissaire divisionnaire Gilles Quinet quitte la Cellule Brabant wallon qu’il dirigeait depuis 2009 à la PJF de Charleroi. Et c’est son collègue Jean-Luc Monseur qui lui succède à la tête de l’équipe en charge jusqu’en 2025 de l’enquête sur ces bains de sang des années 1982 à 1985, qui firent 28 victimes tuées en Belgique et restent à élucider.

Le départ de Gilles Quinet atteint par la limite d’âge de 65 ans, est effectif: le commissaire récupère cette semaine les derniers jours de congé qui lui restent avant le 31 janvier.

Et la Cellule Brabant wallon (CBW) change de direction. Avec Jean-Luc Monseur, l’enquête est dirigée pour la première fois de son histoire par un policier qui n’a pas connu les tueries dans le sens où il n’a pas enquêté sur elles en temps réel, du temps où elles se commettaient. Ce qui peut apparaître comme un handicap sera-t-il au contraire un atout en apportant au dossier l’avantage de l’éclairer d’un regard neuf?

Arrivé à la CBW comme enquêteur il y a trois ans, Jean-Luc Monseur est réputé à la police belge pour avoir traité pendant vingt ans à la BSR de la gendarmerie de Bruxelles tous les dossiers de grand banditisme et prise d’otage. C’est un policier d’expérience, parmi les meilleurs.

Arrivé en 2009, son prédécesseur a dû gérer les départs dans la douleur en 2010 de Lionel Ruth puis, en 2011, du commissaire Eddy Vos, qui avaient dirigé la Cellule pendant des années.

Gilles Quinet confiait le 8 mai 2009: “Ce ne sera pas facile mais si c’était sans espoir de trouver les auteurs avant la prescription (fixée à l’époque à novembre 2015), nous ne continuerions pas. Je suis un type à trouver des solutions.”

La solution , la Belgique l’attend toujours. À la Cellule, les collègues saluent un chef qu’ils appréciaient, “un bosseur”, disent-ils, un “bouffeur de documentation qui est allé le plus loin qu’il a pu étant donné le temps qu’il avait à sa disposition.”

En mai 2009, la Cellule comptait douze enquêteurs.

Hier, ils étaient sept, installés au troisième étage du 38 avenue Emile Rousseaux, à travailler sur un dossier où absolument rien n’a été élucidé, pas même un vol de voiture, et où le premier fait date de trente-trois ans, ce qu’aucune police au monde n’a jamais fait, même après l’assassinat de Kennedy à Dallas.

Bron » La Dernière Heure

Nieuwe DNA-test kan leeftijd van misdadigers voorspellen

Wetenschappers aan de Universiteit van Leuven hebben een test ontwikkeld dat via bloedsporen de leeftijd van een verdachte kan voorspellen, met een foutenmarge van vier jaar. Deze testen kunnen de politie helpen in hun zoektocht naar misdadigers wanneer geen duidelijke DNA-sporen gevonden zijn op de plaats delict.

De testen kunnen ook nieuwe aanwijzingen geven in ‘cold cases’, zaken waar de politie geen onderzoek meer naar doet omdat het spoor is doodgelopen. Politiezones uit verschillende landen hebben al interesse getoond voor de nieuwe DNA-test.

Bron » De Standaard

Opinie: Failed state justitie

Op 29 november 2003 schreef De Standaard dat De Federale Overheidsdienst Justitie sinds oktober de rekeningen voor gerechtskosten niet meer kon betalen: “Het gaat al om 8,3 miljoen euro. De gerechtelijke onderzoeken vallen voorlopig nog niet stil, maar de gerechtsdeskundigen zijn nog weinig geneigd voor de justitie te werken”.

110.000 euro achterstal

Op 30 december 2015 werd een man die verdacht wordt van een dubbele moordpoging door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten omdat het verslag van de gerechtspsychiater uitbleef omdat hij zijn erelonen niet tijdig had gekregen. Volgens de deskundige was er een achterstand van ruim 110.000 euro.

“In de loop van december werd er slechts 50.000 euro betaald. In die omstandigheden geef ik die deskundige groot gelijk dat hij geen prioriteit meer geeft aan zijn opdrachten voor Justitie”, zegt Bruno Luyten, eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen, in Het Nieuwsblad.

Justitieminister Koen Geens heeft een andere mening over het voorval en wil dat de kwestie niet zonder gevolg blijft. Hij wijst erop dat ‘ieder onverantwoord uitstel bij de uitvoering van de opdracht of bij de neerlegging van het verslag een vermindering meebrengt van de honoraria van de deskundige’.

Bovendien kan de vorderende gerechtelijke autoriteit ook een boete van 50 tot 500 euro opleggen. “Ik heb aan de gerechtelijke autoriteiten de boodschap gegeven om deze mogelijkheid, waar nodig, niet onbenut te laten”, aldus Geens in De Standaard.

Rechtsweigering

In mei 2009 sprak een Antwerps rechter een gps-dief vrij, omdat een vorige gevangenisstraf van deze dief niet was uitgevoerd. In een uitvoerig gemotiveerd vonnis stelde de rechter dat het niet uitvoeren van die straf de dader had aangezet tot het voortzetten van zijn criminele activiteiten en dat de nieuwe feiten daardoor werden uitgelokt.

Ook toen had justitieminister De Clerck een andere mening, hij vroeg om vervolging van de rechter wat ook gebeurde. Maar zoals iedereen kon voorzien werd de rechter vrijgesproken en werd die uitspraak door het Hof van Cassatie bevestigd. Waarom deed de justieminister dan zulke uitspraken en werden die prompt door de procureur-generaal opgevolgd?

Het antwoord is duidelijk: wat zou er gebeurd zijn indien andere rechters dezelfde mening hadden overgenomen? Hoeveel vrijspraken zouden er dan zijn gevolgd? Het was duidelijk een afdreiging voor alle rechters: zie wat je te wachten staat indien je in een vonnis durft in te gaan tegen het beleid van de minister.

Ander dossier

Het is een gekende truc. Als het je het in een dossier te lastig krijgt, moet je een ander dossier openen zodat het eerste probleem op de achtergrond geraakt. Dat is precies wat de heer Geens, net als zijn voorganger De Clerck, nu doet. Aan de gerechtelijke autoriteiten geeft hij de boodschap om de deskundige te beboeten. Daardoor kan hij andere deskundigen afdreigen om niet hetzelfde te doen als de gestrafte collega.

Maar daardoor ontsnapt de minister niet aan zijn eigen verantwoordelijkheid voor de betaling van de achterstallige rekeningen. Daardoor wordt ook een ernstig probleem, dat reeds jarenlang de goede werking van justitie erg in het gedrang brengt, niet opgelost. Sinds het artikel van 2003, en dat is toch meer dan vijftien jaar geleden, is de achterstand in de betaling van tolken en deskundigen ongewijzigd gebleven.

Als het om de belangen van commerciële schuldeisers gaat, heeft de justitieminister een overigens betwiste ingreep bedacht: deurwaarders maken nu hun eigen uitvoerbare titel. Maar deze maatregel is niet van toepassing tegenover diegene die hem heeft ingevoerd: overheidsfraude van de ‘failed state’ Justitie moet je dat noemen.

Voor het departement Financiën, waar met zevenhonderd miljoen werd gegoocheld, is dat dagelijkse koek. Mag de heer Geens erop gewezen worden dat hij nu het departement Justitie beheert? Of heeft dat geen betekenis meer?

Bron » Apache | Walter De Smedt

Verhoor via videoconferentie mogelijk vanaf september 2017

Vanaf medio volgend jaar zullen rechtbanken een verdachte kunnen verhoren via videoconferentie. Dure en risicovolle transporten van gedetineerden van de gevangenis naar de rechtbank zullen daardoor vermeden kunnen worden. De plenaire Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) dat dit mogelijk maakt.

Mensen in voorlopige hechtenis kunnen vandaag enkel persoonlijk of vertegenwoordigd door hun advocaat voor de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) verschijnen. In bijzondere gevallen kan de rekening daarvan hoog oplopen.

Het nieuwe wetsvoorstel maakt verhoor op afstand mogelijk bij voorlopige hechtenis vanaf september 2017. In een latere fase hoopt N-VA-Kamerlid Van Vaerenbergh ook op een uitbreiding van het videoverhoor naar alle fasen van de strafprocedure.

Op de plannen kwam echter ook kritiek. “Omdat de verdachte de gevangenis dan niet verlaat, draagt hij nog meer de stempel van gevangene”, reageerde de Orde van Vlaamse Balies recent nog. “Een onafhankelijke beslissing of de verdachte aangehouden moet blijven, is dan niet meer mogelijk. Bovendien leidt een videoconferentie tot een afstandelijke en moeilijke communicatie.”

Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld stemden voor, net als Vlaams Belang en PP. De rest van de oppositie stemde tegen.

Bron » De Morgen