Drie decennia vruchteloos gezocht, en dan vinden drie tieners plots kisten met wapens. Hoe is zoiets mogelijk?

Al drie decennia wordt met man en macht gezocht naar de Bende van Nijvel, en al die tijd werd amper concreet bewijsmateriaal gevonden. En dan vinden drie Vlaamse tieners plots twee metalen kisten vol wapens. Hoe is zoiets mogelijk? En wat kan die vondst ons nu allemaal leren?

Wat zal er gebeuren met de gevonden dozen?

De metalen dozen met munitie en wapens zullen door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) aan proeven onderworpen worden. Men wil vooral achterhalen wanneer de dozen in het kanaal gedumpt werden. Soortgelijk metaal zal in een lab in identiek kanaalwater gedompeld worden en de inwerking van het water zal worden bestudeerd. Hetzelfde zal gebeuren met de plasticverpakking waarin de wapens gewikkeld werden. Ook zal getracht worden de herkomst van zowel de metalen dozen als de plasticverpakking te achterhalen.

Wat zal gebeuren met de gevonden wapens?

Op een testbank worden ze aan een vuurproef onderworpen. Voor de riotgun zal het spoor van de slagpin op het slaghoedje van het jachtpatroon moeten zeggen of het wapen bij Bende-overvallen is gebruikt. Van de revolver kan uit het serienummer blijken of hij deel uitmaakte van de buit van de overval bij wapenhandelaar Dekaise. Een schiettest kan uitmaken of het wapen door de Bende werd gebruikt. Als de strepen van de loop op de kogel/huls overeenstemmen met teruggevonden kogels is het een match. De herkomst van de munitie kan dankzij de lotnummers – kenmerken van de fabriek – bepaald worden. Dan kan ook de afnemer achterhaald worden.

Kunnen deze voorwerpen nog DNA of vingerafdrukken bevatten?

Als ze vele jaren in het kanaal hebben gelegen, is de kans erg klein, gezien de hoge zuurtegraad van het water. Op het kogelwerende vest dat in 1986 werd opgevist, vonden de speurders nog DNA. Wat het NICC deed besluiten dat het hoogstens 10 dagen vóór de ontdekking in het water werd gegooid, niet een jaar voordien. Er bestaat een klein voorbehoud wat de teruggevonden wapens betreft omdat die in de kist ook nog in een plastic zak gewikkeld waren.

Opnieuw een vondst in het kanaal naast het Bois de la Houssière. Toeval?

Zeker niet. Bois de la Houssière, naast het hellend vlak van Ronquières, wordt beschouwd als de ‘comfortzone’ van de Bende van Nijvel. De leden oefenden er met wapens, dropten er onbruikbare delen van hun buit, staken er een van hun Golf GTI’s in brand. Ze zouden er zelfs een van hun leden hebben begraven.

Konden de dozen met wapens niet eerder gevonden worden?

In 2004 zetten de Cel Vermiste Personen en het Disaster Victim Identification Team van de federale politie een grote opkuis van het kanaal Brussel-Charleroi op het getouw met gebruik van een sonarboot. “Als die dozen daar lagen, kan de sonar ze hebben opgemerkt, voor zover ze niet onder het slib bedolven lagen. Maar toen werd specifiek naar auto’s gezocht. Het signaal van de dozen zal niet overeengestemd hebben met het volume van een auto. En bijgevolg niet verder zijn onderzocht.”

Bron » Het Nieuwsblad

De vondst van de magneetvissers

Het lijkt een toevalstreffer. Maar de dozen met wapens die drie jongemannen hebben opgevist, zouden de eerste materiële sporen kunnen zijn in de zoektocht naar de Bende van Nijvel.

Niet één, niet twee maar dríé keer hebben professionele duikers de afgelopen 32 jaar het kanaal Charleroi-Brussel doorzocht naar materiaal dat de Bende van Nijvel gebruikte bij haar moorddadige overvallen in 1982, ’83 en ’85. Slechts eenmaal was dat succesvol. Eind 1986 haalde de speurdersploeg van Dendermonde, onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch, allerlei voorwerpen uit het water. De andere pogingen, eind 1985 en (met modernere technieken) in de zomer van 2010, leidden telkens tot niets.

De vondst die drie jongemannen dit voorjaar deden vlak bij de plek waar het gerecht al meermaals had gezocht, lijkt daardoor te gek voor woorden. Maar de voorwerpen die ze opvisten, lokken vandaag bij de Bende-rechercheurs een meer dan gewone interesse uit. Het drietal stond met een ‘vismagneet’ te hengelen naar metalen voorwerpen in het kanaal, toen ze twee dozen naar boven haalden.

‘Op die dozen staat “Rijkswacht/Gendarmerie” geschreven’, zegt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die het Bendedossier beheert. ‘In de ene doos zaten ongeveer duizend munitiepatronen. De meeste zijn van het patroon 9 mm. In de andere zaten een revolver en een riotgun: een jachtgeweer met korte loop dat hagel kan afschieten.’

‘Moedig’

De mannen die de dozen vijf maanden geleden hebben opgevist, brachten de politie daarvan op de hoogte, nadat VTM dinsdagavond een documentaire over de laatste aanslag van de Bende van Nijvel opnieuw had uitgezonden. In het programma wordt de overval van 9 november 1985 op de Delhaize van Aalst gereconstrueerd. De uitzending dinsdagavond sloot af met de oproep dat wie meer informatie zou hebben over de Bende, contact kon opnemen met een gratis nummer bij de politie.

‘Het is moedig dat die jonge gasten dat hebben gedaan’, zegt Ignacio de la Serna, de procureur-generaal van Bergen. ‘Ze hadden evengoed kunnen zwijgen en alles terug in het water kunnen gooien. Dan hadden we de voorwerpen nooit kunnen onderzoeken.’

De twee magistraten hameren erop dat het te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat de wapens en munitie te maken hebben met de Bende van Nijvel. ‘De analyse is bezig, de resultaten worden zo snel mogelijk verwacht’, zegt De la Serna.

Toch konden hij en zijn collega niet onder stoelen of banken steken dat ze hoopvol zijn dat deze wapens iets opleveren. Ze hebben verschillende redenen. De dozen lagen om te beginnen op een steenworp van de zwaaikom waar al een paar keer is gezocht. Op die plek zagen getuigen in de nacht na de overval op Aalst mannen enkele zakken in het water gooien.

Op het eerste gezicht zijn de wapens en munitie die nu worden onderzocht, afkomstig uit de jaren tachtig – de periode waarin de Bende haar aanslagen pleegde. Ze gebruikten daarbij minstens twee riotguns, onder meer bij de overval in Aalst. Geen van die wapens is ooit teruggevonden. Bij de overval in Aalst werd ook geschoten met 9 mm-munitie.

Tijdens de eerste golf van aanslagen valt de Bende in september 1982 binnen bij wapenhandelaar Dekaise in Waver. Ze stelen er behalve veel andere wapens ook enkele revolvers. Die zijn nog altijd niet teruggevonden.

En dan is er natuurlijk het opschrift op de dozen: ‘Rijkswacht’. Sinds afgelopen weekend bestaat de mogelijkheid dat ‘de Reus’ van de Bende een ex-rijkswachter uit Aalst was. Daardoor is het spoor van betrokkenheid van de ‘gendarmerie’ weer op de voorgrond gekomen.

‘Rare’ munitie

In de munitiedoos die de hobbyisten uit het kanaal hebben gevist, zaten duizend patronen. De meeste zijn van het kaliber 9 mm. ‘Maar er zit ook “rare” munitie tussen’, zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer. ‘Die zal nu voort worden onderzocht.’ Meer details over welk type munitie het is, kon De Valkeneer niet geven.

Ook de link met de Bende van Nijvel staat verre van vast, maar die hanteerde wel graag aparte wapens of munitie, zoals onder meer riotguns met Legia-patronen. Wanneer die worden afgevuurd, komt er een wolk van hagel vrij met een verwoestende impact. Het gebruik daarvan bij overvallen was uitzonderlijk en droeg bij tot de maatschappelijke impact van de feiten.

Bron » De Standaard

Plots visten ze een riotgun uit het kanaal: hoe jonge kerels de gedumpte wapens ontdekten

Wat ervaren speurders de voorbije 32 jaar niet lukte, kregen drie jongemannen op enkele vrije namiddagen voor elkaar: de vermoedelijke wapens en munitie van de Bende van Nijvel opvissen. “We dachten: het zou tof zijn mochten we iets van die gangsters terugvinden en zo het tipgeld van de Delhaize krijgen”, zeggen ze. “Op dag één was het al prijs.”

Het zijn drie vrienden uit het Pajottenland. De jongste is 18, de oudste 20. Meer details over hun privéleven willen ze niet in de krant. “Eerlijk: we zijn bang”, zeggen ze. De voorbije dagen verslonden ze het nieuws over de Bende van Nijvel. Ze lazen alle kranten, keken naar elk tv-nieuws en luisterden extra aandachtig naar de radioberichten over de Reus. “Als je dat allemaal hoort, lijkt er toch een hele organisatie achter te zitten. Wie weet tot wat die gasten in staat zijn? Daarom, alstublieft: verzwijg onze namen.”

Het was nochtans allemaal onschuldig begonnen met magneetvissen. Met hun amateuristisch materiaal in het centrum van Halle hadden ze in het kanaal Brussel-Charleroi al eens verkeersborden van de bodem opgevist, en een fiets hier en daar. “In de zomer haalde een van ons ineens een kogel op. Dat had niets met de Bende van Nijvel te maken. Dat was een verdwaald jachtpatroon.”

Maar toen zagen ze het licht. “Als we een kogel kunnen vinden, zouden we dan niet eens proberen om de rest van de wapens van de Bende van Nijvel terug te vinden?” De tieners doen niet flauw over waarom. “Delhaize belooft al jaren 250.000 euro voor de gouden tip naar de daders. Wij wilden dat geld!”

Dus trokken ze met hun zodiac en een vismagneet naar het kanaal Brussel-Charleroi. De exacte plaats willen ze niet kwijt. “Woensdag is een van ons mee geweest met de speurders om te tonen waar we die spullen hebben gevonden. Hoe we onze visplek hebben uitgekozen? Simpel: we hadden gelezen dat er eerder in Ronquières wapens van de Bende waren gevonden. Die plaats was vermoedelijk al leeggevist door de speurders. Dus zochten we wat verderop.”

Al op dag één was het prijs. “Er hing al meteen een revolver aan onze magneet. We vonden dat veelbelovend.” Dus zaten ze sindsdien elk vrij moment met hun opblaasbare rubberboot op het water.

Plastic zak

“Onze techniek verbeterde snel”, zeggen ze. “We investeerden ook in een krachtiger magneet, goed voor 800 kilogram. We hadden chance. Want ineens bleef er een plastic zak aan onze magneet plakken. Daarin: een riotgun.” Ze haalden ook nog twee grote metalen koffers boven. “Ondanks dat die spullen daar al jaren liggen, konden we nog duidelijk het opschrift ‘gendarmerie’ lezen.”

De jongens sleepten hun buit mee naar huis. De revolver kreeg een plaatsje bij de oudste in de garage, de rest werd uitgestald op de werkbank in een tuinhuis bij de vriendin van de jongste magneetvisser – als was het een etalage: meer dan duizend 9 mm-kogels, de verroeste rijkswachtkoffers, intacte kartonnen dozen, de lopen van een riotgun en nog wat onderdelen. “Ik weet niet of ze nog sporen zullen vinden van de daders”, zegt de 20-jarige. Hij overwoog om ‘zijn’ revolver op te kuisen. “Ik las dat je verroeste spullen in cola kon schoonmaken. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Misschien best.” Ze prutsten thuis enkele kogels open. “Er zat nog poeder in. Volgens mij zijn die nog perfect te gebruiken.”

Volkswagen Golf II

Heel af en toe overwogen ze om naar de speurders te stappen. “Alleen: met het oog op onze beloning van de Delhaize wilden we eerst alles van de bodem halen. Want wees gerust: er ligt daar nog veel.”

Op een dag haalden de drie een stuk van een Volkswagen Golf II uit het water. “Een deel van de achterkant – vermoedelijk van hun vluchtauto. We trokken die carrosserie uit het water en legden die op de oever.” Het koetswerk was te groot voor hun autootje, dus gingen ze een aanhangwagen halen. “Toen we terugkwamen, was het weg. Gepikt door een schroothandelaar verderop. We hebben dat woensdag aan de speurders verteld.”

Door de enorme media-aandacht van de voorbije dagen beslisten de magneetvissers om hun levenswerk aan de speurders te overhandigen. Volgens de 20-jarige magneetvisser leken de speurders opgetogen. “Het waren zowel Vlaamse als Franstalige speurders. Het leek hen heel interessant. Ik mag het geloven. In feite hebben wij hun werk gedaan. Uren en dagen hebben we daar op dat kanaal gesleten. Het zou fijn zijn als we alsnog vergoed worden voor ons werk.”

Bron » De Morgen

Magneetvissers hoopten op beloning van Delhaize: ‘we zijn wel twintig tot dertig keer teruggegaan’

De jongeren die de speurders naar de Bende van Nijvel nieuw materiaal hebben bezorgd, vertellen voor het eerst zelf over hun merkwaardige vondst. ‘Toen we de eerste revolver boven haalden, zijn we verder blijven zoeken.’

Drie jongemannen deden dit voorjaar een unieke vondst in het kanaal Brussel-Charleroi waar ze met een ‘vismagneet’ stonden te hengelen naar metalen voorwerpen. Op de plaats waar in 1986 al werd gezocht naar materiële sporen van de Bende van Nijvel haalden ze twee dozen boven waarop Rijkswacht/gendarmerie geschreven stond, gevuld met munitiepatronen en enkele wapens.

‘Toen we begonnen met magneetvissen, haalden we eerst alleen fietsen boven. Toen we de eerste revolver boven haalden, zijn we verder blijven zoeken’, vertelt een van de jongeren aan VTM Nieuws. Anoniem, omdat hij toch wat schrik heeft voor de gevolgen. ‘We zijn wel twintig of dertig keer met een bootje het kanaal op gegaan, telkens een paar uur. Na de revolver vonden we de eerste kist, de zak en dan ook nog de andere kist.’

De jongeren bewaarden het materiaal in hun tuinhuis alvorens ze enkele dagen geleden naar de speurders stapten. ‘Dat was misschien niet slim, misschien waren we beter meteen naar de politie gestapt. Maar we waren van plan om naar de politie te stappen als we alles hadden. We hoopten ook op de premie van 250.000 euro van Delhaize voor de gouden tip.’

Volgens de jongeren is het materiaal nog in goede staat, maar het is nog niet duidelijk of de wapens ook effectief aan de overvallen van de Bende van Nijvel kunnen worden gelinkt. ‘De analyse is bezig, de resultaten worden zo snel mogelijk verwacht’, zei Ignacio de la Serna, de procureur-generaal van Bergen, vandaag in De Standaard.

Bron » De Standaard

Jongeren vinden wapencache Bende van Nijvel

Een vriendengroep van drie jongemannen tussen de 18 en 20 jaar oud hebben een verzameling wapens kunnen opvissen in een private zoektocht naar de Bende van Nijvel in het kanaal Brussel-Charleroi. Dit zonder tip. “We waren van plan om naar de politie te stappen zodra we álles van de Bende hadden bovengehaald”, vertelt een van de jongemannen aan Het Laatste Nieuws. Echter, volgens nieuwe informatie blijkt de vondst geen verband te houden met de Bende Van Nijvel.

De jongeren wilden de wapencache – met twee Rijkswachtkisten (!) aan 9mm-munitie, een riotgun en een revolver – pas aangeven wanneer ze alles verzameld hadden, teneinde de openstaande beloning voor tips uitgereikt door Delhaize te kunnen innen. De groep jongemannen gelooft immers dat er nog wapens te vinden zijn in het kanaal. Echter, de recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel spoorden de jongelingen aan om naar de politie te trekken met hun vondst. Vermoed wordt (maar niet bevestigd) dat het gaat om een deel van het wapenarsenaal van de Bende van Nijvel.

“Eerlijk: we zijn bang”

De autoriteiten willen de link tussen de Bende Van Nijvel en de wapenvondst van de jongelingen (nog) niet bevestigen, maar alles wijst erop dat het wel degelijk gaat om een deel van het wapenarsenaal van de misdaadbende die in de jaren ’80 België terroriseerde. De jongeren zijn een vijftal maanden geleden beginnen vissen in het kanaal Brussel-Charleroi rond de plaats waar rechercheurs reeds wapens en een kogelwerend vest vonden in 1986. Met een rubberbootje en een sterke magneet gingen de jongens op zoek.

“Op dag één hing er al een revolver aan onze magneet. En de spullen bleven maar komen”, zo licht een van de jongeren – die allen anoniem wensen te blijven – toe aan Het Laatste Nieuws. Ze visten twee munitiekisten van de Rijkswacht op en een riotgun. Dit bovenop de reeds vermelde revolver. “We wilden eerst álles van de bodem halen – want volgens ons ligt er nog veel meer – en daarna de politie inlichten. In de hoop dat we dan die beloning zouden krijgen”.

De drie jongens zijn vrienden uit het Pajottenland. De jongste is 18 jaren oud, de oudste 20. Echter, meer wouden de jongelingen niet vertellen aan Het Laatste Nieuws. “Eerlijk: we zijn bang”. Het nieuws van de afgelopen dagen en de sterke vermoedens van manipulatie in het dossier joegen de jongeren schrik aan. “Wie weet tot wat die gasten in staat zijn? Daarom, alstublieft: verzwijg onze namen”.

“Deze wapens kunnen van de Bende zijn”

Omwille van de sterke media-aandacht rond het dossier van de Bende van Nijvel de afgelopen dagen vonden de jongelingen het nodig om hun vondst aan de autoriteiten over te dragen. Procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft reeds zijn dank uitgesproken ten aanzien van het drietal. Men onderzoekt nu of en wat de wapens te maken hebben met de Bende. De wapenkisten bevatten immers serienummers die men kan traceren. gevonden revolver toont dan weer een gelijkenis met een van de revolvers die gestolen zijn bij de ’82-overval op Wapenhandel Dekaise in Waver.

“Deze wapens kunnen [inderdaad] van de Bende zijn”, aldus De Valkeneer. De kans op bruikbaar DNA is volgens de procureur-generaal echter “zeer klein”. Dat de jongeren met amateuristisch materiaal en zonder forensische opleiding een heleboel munitie en wapens konden bovenhalen is opvallend. Dit niet alleen omwille van de voor de hand liggende redenen. Er werd immers ook al door professonele speurders gezocht rond dezelfde plaats.

In 1986 werd 1,8 kilometer ten noorden van het Hellend Vlak van Ronquières de buit van de overval in Aalst in 1985, een kogelvrij vest en 5 wapens gevonden. Gisteren werd door duikers nogmaals gezocht op de plek waar de jongeren wapens en munitie opvisten. Dit onder onder de brug over het kanaal bij Virginal-Samme. De zoektocht leverde geen vruchten op. Voorlopig plant men geen nieuwe zoekacties in het kanaal Brussel-Charleroi.

Bron » Het Laatste Nieuws