Agent getuigt: “72 uur voor overval Bende van Nijvel kregen we plots het bevel bewaking Delhaize Aalst te stoppen”

De Delhaize van Aalst mocht niet bewaakt worden. Niet door de rijkswacht en evenmin door de gerechtelijke politie. De rijkswacht kreeg, volgens advocaat Jef Vermassen, een half uur voor de overval te horen dat ze moesten verdwijnen. Maar ook de gerechtelijke politie werd na vijf weekends van observaties weggestuurd, drie dagen voordat de Bende zou toeslaan. Een onverklaarbare beslissing met grote gevolgen. “We hadden de Bende van Nijvel daar kunnen vatten, maar we mochten niet”, zegt een politieagent die deel uitmaakte van de patrouilles.

Het was de bloedigste overval ooit van de Bende van Nijvel. Acht doden vielen er bij de raid op de Delhaize in Aalst, op zaterdag 9 november 1985. En dat terwijl er die dag eigenlijk rijkswachters en politieagenten op de uitkijk hadden moeten staan. Een toenmalige politieman, officier van de gerechtelijke politie (GPP), vertelt nu voor het eerst hoe die bewakingsopdracht 72 uur voor de overval abrupt werd afgeblazen. Hij bevestigt daarmee het verhaal van advocaat Jef Vermassen.

“Na eerdere overvallen van de Bende van Nijvel was beslist om tijdens het weekend de Delhaize in Aalst te laten bewaken door gemengde patrouilles van de rijkswacht en de gerechtelijke politie van Aalst”, vertelt de politieman, die anoniem wil blijven. “Die patrouilles gingen van start vijf weken voor de overval. Dat was telkens perfect verlopen. Het zesde weekend was het voor het eerst aan mij en mijn collega.”

“In het begin van de week waren we al poolshoogte gaan nemen aan de supermarkt. We hadden een duidelijk plan. Eén rijkswachter – in burger, maar gewapend met een uzi – en één GPP-er – met 9mm-pistool – als mobiele ploeg. De twee anderen zouden postvatten op de parking. Op die manier hadden we een goed zicht op al wie toekwam.”

En toen gebeurde iets waar onze getuige tot op de dag van vandaag geen verklaring voor heeft. “De woensdag voor de overval kregen we plots een nieuw bevel. De observatie van Delhaize Aalst wordt met onmiddellijke ingang opgeheven, zo stond het op het papier van de briefing. Gedaan.”

“We vonden dat allemaal een heel vreemde beslissing”, zegt de ex-politieman. “De overvallen op de Delhaize-filialen in Overijse en Eigenbrakel, waarbij respectievelijk vijf en drie doden waren gevallen, dateerden van 27 september. Zij waren net de reden waarom de gemengde patrouilles in het leven waren geroepen.”

“Maar toen een collega bij onze hoofdcommissaris L. verhaal ging halen, kreeg hij het volgende te horen: Allez, kom. Wie gaat er nu een overval plegen in Aalst? Nu, dat was een brave mens, ik kan niet geloven dat hij wist wat zou gebeuren. Mogelijk heeft hij orders van hogerhand gekregen.”

Het vervolg van het verhaal kennen we: op 9 november sloeg de Bende wel degelijk toe in Aalst. “Ik zat die avond thuis voor televisie, toen plots het nieuws kwam van de overval. Ik pakte meteen mijn telefoon en belde de permanentie. Er waren doden gevallen op de parking van de Delhaize. Maar ik moest niet komen. Er was al genoeg volk op de been, klonk het.”

“Mijn gevoel toen? Ik was een vat frustratie. Kwaad op het commando, kwaad op het gerecht. Ik ben ervan overtuigd dat we toen en daar de Bende hadden kunnen vatten. Je kan ook zeggen dat we het verhaal dan misschien niet meer hadden kunnen navertellen. Maar als jonge flik denk je daar op dat moment niet aan.”

“Waarom ze de bewaking zo abrupt hebben afgeblazen? Ik heb nog steeds geen idee, maar ik zou het na al die jaren echt graag weten. Ik hoop dat het nieuwe onderzoek tot iets leidt, dat straks eindelijk duidelijk wordt of de rijkswacht er voor iets tussen zat.”

Nooit ondervraagd

De politieman is nooit ondervraagd over deze zaak. “Vele collega’s kennen dit verhaal en ik meende dat ook het gerecht op de hoogte was. Maar als ik Jef Vermassen nu hoor, is dat niet het geval. Hij spreekt van een recente getuigenis van een rijkswachter die zegt dat hij de bewaking een half uur voor de feiten moest stopzetten. Dat kan. Wij wisten het al drie dagen, maar misschien hebben ze het die rijkswachter pas op het laatst verteld.”

De politieman wil anoniem blijven. “Ik heb ander werk nu. Voor mij is dit verhaal ten einde. Dat wil niet zeggen dat ik niet beschikbaar ben voor de Bende-speurders. Als ze denken dat mijn getuigenis nuttig is, als ze denken dat dit een bouwsteen is om de waarheid te achterhalen, dan wil ik hen desgevraagd alles vertellen.”

Bron » Het Nieuwsblad

Adresboekje dan toch niet van ‘De Reus’

In een stacaravan van Christiaan B, mogelijk ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, is een boekje gevonden uit 1984 met adressen en telefoonnummers. De Morgen schreef vanmorgen dat het boekje toebehoorde aan Christiaan B, maar dat bleek niet uit te kloppen.

Een journalist van De Morgen vond afgelopen weekend een notaboekje in de verloederde stacaravan in Cerfontaine in Namen. Het boekje bevat adressen en telefoonnummers onder meer uit Affligem, Erembodegem en Herdersem.

Volgens Bende-overlever David Van de Steen verwijst op zijn minst een van de elf namen naar een extreemrechtse wapenfreak. De krant schreef dat het boekje eigendom was van Christiaan B, mogelijk ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer reageerde verbaasd in de krant. ‘Ik heb navraag gedaan bij de speurders. Zij verzekeren mij dat ze de caravan echt grondig hebben doorzocht.’ Het boekje zou deze week in beslag genomen worden om verder te worden onderzocht.

Na onderzoek bleek echter dat het boekje niet van B. bleek te zijn, maar wel van de vorige eigenaar van de caravan.

Bron » De Standaard

Oud-collega’s ‘De Reus’ zoeken samen steun

Een zestigtal oud-collega’s van die Chris B., allemaal ex-rijkswachters, is vanmiddag samengekomen in Aalst. De meeste hebben het er moeilijk mee, dat ze jaren met de man hebben samengewerkt en nooit iets verdachts hebben gemerkt. Degenen die dat willen krijgen nu psychologische begeleiding.

De gepensioneerde rijkswachters kwamen samen in het stadhuis van Aalst. Ze werkten jaren samen met Christiaan B. of CB zoals hij hem noemen. Dat hij ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is, kunnen ze moeilijk vatten.

Daarom was er vandaag een psychologe aanwezig bij de bijeenkomst. Zelf voelen de rijkswachters zich ook slachtoffer, want de meeste waren er bij na overval op Delhaize. Ze zagen de gruwel en moesten de zaak onderzoeken met Christiaan B. die door de gangen liep.

“Er waren drie sessies onder de personeelsleden. Maar we kregen ook ongeruste vragen van ex-rijkswachters van de toenmalige brigade Aalst, die na de hervorming niet langer bij de politie van Aalst werkten. We hebben hen daarom allemaal gecontacteerd om deze namiddag samen te komen”, zegt Katrien Ottevaere van de politie van Aalst.

Het was niet de bedoeling om mensen te verhoren of bijkomende verklaringen te bekomen in het kader van het onderzoek, dat nog steeds loopt. “In de uitnodigingsbrief stond duidelijk dat het om een informeel moment ging, om emoties te delen.”

“Het was een interne aangelegenheid, geleid door de sociale diensten van de politie”, besluit Ottevaere. “Dit zijn mensen die destijds geschoten hebben of beschoten zijn. Tweeëndertig jaar geleden bestond zo’n dienst nog niet.”

Bron » De Morgen

Ex-rijkswachter: “Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was”

In Aalst zijn verschillende oud-rijkswachters samengekomen om hun hart te luchten na de onthullingen van de voorbije weken over de Bende van Nijvel. Ook deze gepensioneerde rijkswachter: “Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was van mij.”

“Ik ben veertig jaar bij de rijkswacht geweest, ik heb veertig jaar mijn werk gedaan. Ik kan alleen maar hopen dat ook anderen naar eer en geweten gewerkt hebben. Maar ik heb het er heel moeilijk mee.” Deze gepensioneerde rijkswachter heeft twintig jaar samengewerkt met Chris B. Hij was vanmiddag in de stad Aalst op de vierde bijeenkomst voor ex-rijkswachters en ex-BOB’ers na de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

“Ik heb slapeloze nachten gehad omdat Chris B. een vriend was van mij. We hebben samen veel uren plezier gehad en gelachen. En zo zijn er heel wat collega’s die over hem zullen spreken. Hij was zoals iedereen.” Enkele weken geleden raakte bekend dat Chris B., een voormalig rijkswachter, bekend heeft iets met de Bende te maken te hebben. Donderdag is het 32 jaar geleden dat de Bende van Nijvel haar laatste en bloedigste overval pleegde, op de Delhaize in Aalst.

Focus: niet het onderzoek, wel de slachtoffers

De bedoeling van vandaag was niet om het te hebben over het onderzoek, wel om de oud-rijkswachters een kans te geven hun hart te luchten. “Toen de Bende destijds actief was, was er weinig aandacht voor de slachtoffers”, zegt korpschef Jürgen D’Haene. “Als er nu vroegere collega’s tekenen vertonen van posttraumatische stress, is het goed om samen met maatschappelijke werkers en psychologen dit probleem aan te pakken.”

Volgens de burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, had de bijeenkomst haar positieve effecten. “De meesten zijn blij dat ze hun verhaal eens hebben kunnen doen en het ook hebben kunnen delen met collega’s. Dat creëert een gevoel van verbondenheid.”

En dat getuigen ook de oud-rijkswachters zelf. “Het doet deugd om erover te praten”, zegt een man die 23 jaar op pensioen is. “Vroeger hadden we geen bijstand. We moesten alles zelf verwerken. Maar ondanks alles zit ik wel nog met veel vragen.”

Bron » VRT Nieuws

Jef Vermassen zit samen met procureurs onderzoek Bende van Nijvel

Advocaat Jef Vermassen heeft maandagmiddag ‘een constructief gesprek’ gehad met de procureurs-generaal van Bergen en Luik over de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat meldt RTL TVI.

Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, betwijfelde de laatste weken of Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, zijn werk wel goed deed. Vermassen beweerde onder meer dat De Valkeneer maar in het dossier moest kijken om te weten wie achter de Bende zit. En dat de Staatsveiligheid mee verantwoordelijk is.

De Valkeneer reageerde in een interview in De Standaard dat hij het jammer vond dat Vermassen niet naar hen gekomen is met zijn probleem. ‘Ik weet niet waar zijn wantrouwen tegenover mij vandaan komt. Ik heb hem nooit ontmoet. Maar hij blijft welkom in mijn bureau.’

Vermassen is duidelijk ingegaan op deze uitnodiging en heeft maandag zowel de procureur-generaal van Bergen als Luik gesproken. De advocaat drong er bij de procureurs op aan om een centraal contactadres te hebben, waar mensen terechtkunnen met tips over de Bende van Nijvel.

Bron » De Standaard