Militaire inlichtingendienst gaat datakabels bespioneren

De inlichtingendienst bij Defensie, de ADIV, is van plan om de communicatie die loopt via datakabels te onderscheppen. Dat zegt de topman van de ADIV, generaal Eddy Testelmans, in een gesprek met De Standaard dat morgen verschijnt.

De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), die onder Defensie valt, is van plan om optische glasvezelkabels af te luisteren. Die optische glasvezelkabels gebruikt iedereen die op het internet surft, een mail verstuurt of telefoneert.

“Over vijf, hooguit tien jaar zal tachtig procent van alle communicatie langs glasvezelkabels lopen. We moeten net zoals andere westerse inlichtingendiensten toegang krijgen tot die essentiële bron van informatie”, zegt Testelmans. Vorig jaar raakte al bekend dat de Britse inlichtingen GCHQ die datakabels bespioneert wanneer ze in Engeland arriveren.

De ADIV moet inlichtingen verzamelen over de veiligheid van Belgen in binnen- en buitenland. De inlichtingendienst mag daarvoor elektronische communicatie onderscheppen. Een basisvoorwaarde is wel dat de communicatie is ontstaan in het buitenland.

Die voorwaarden sluiten echter niet uit dat de ADIV ook datakabels aftapt die in en door België lopen. De communicatie die ontstaan is in het buitenland zou dan uit die datastroom moeten worden gefilterd. Op basis van specifieke zoektermen wordt de relevante informatie eruit gehaald.

Dat aftappen zou ofwel rechtstreeks kunnen gebeuren, ofwel via de telecomproviders. Testelmans rekent erop dat deze vorm van spionage de komende jaren in orde komt.

Minister van Defensie Steven Vandeput steunt het plan alvast. “Wij vinden dat de inlichtingendienst zijn werk moet kunnen doen”, reageert Vandeput via zijn woordvoerder. “Dit soort informatie verzamelen hoort daarbij. Buitenlandse inlichtingendiensten doen dit al. Belgische moeten dat ook kunnen. Maar het is belangrijk dat dit werk gebeurt binnen goede internationale afspraken en een duidelijk wettelijk kader.”

Generaal Testelmans sluit uit dat dit tot ontsporing zal leiden. “Je mag niet vergeten dat wij zeer grondig gecontroleerd worden. Intern, door het kabinet van de minister van Defensie en vooral door het Comité I. Zij gaan na wat de ADIV kan, mag en doet.”

Bron » De Standaard

Alain en Patrick De Pauw scheiden

De gebroeders Alain en Patrick De Pauw hebben hun financiële belangen gescheiden. Beide zonen van de vastgoedmagnaat Charly De Pauw gaan rentenieren. In praktijk heeft Alain De Pauw de aandelen overgenomen die zijn broer aanhield in de twee ‘oude’ familiale vennootschappen CDP en CIC. Daarop heeft Patrick De Pauw zijn holding vereffend.

Beide broers houden elk meer dan 100 miljoen euro over aan de operatie. Ondertussen komt Christophe De Pauw in beeld. Deze zoon van Patrick De Pauw neemt de laatste vastgoedprojecten over. Christophe De Pauw is gehuwd met de Britse adellijke lady Isabella Hervey. Zij maakte in het Verenigd Koninkrijk carrière als TV-model.

Beide broers De Pauw maakten fortuin met de ontwikkeling van de Brusselse Noordwijk, een project dat hun vader Charly had opgestart in de schaduw van de toenmalige Brusselse politicus Paul Vanden Boeynants. Ondertussen werden al die projecten afgewerkt en verkocht. De gebroeders De Pauw vonden het tijd om te rentenieren. De Nederlandse Stichting Administratiekantoor CDP werd vereffend en Alain De Pauw kocht de aandelen van de onderliggende vennootschap CDP over van zijn broer Patrick. Over de prijs van die aandelen werd blijkbaar nog even juridisch gebakkeleid. Bij CDP konden we echter geen commentaar of toelichting verkrijgen.

Twee nog af te werken vastgoedprojecten werden overgedragen aan Christophe De Pauw, zoon van Patrick De Pauw. Beide projecten zijn bouwprojecten op gronden die in handen zijn van de groep Bouygues Immobiliën Belgium. Eén van de projecten slaat op de bouw van 33 appartementen in Sint-Jans-Molenbeek. Het tweede op de bouw van appartementen in Ukkel. Beide hebben samen een waarde van meer dan 9 miljoen euro.

Christophe De Pauw is in februari 2014 officieel verloofd met Isabella Hervey, de jongste dochter uit het huwelijk van de 6de Markies van Bristol en zijn derde echtgenote Yvonne Marie Sutton. Meteen behoort ze daarmee tot de hogere Britse adel. Maar dat betekent niet dat ze ook meteen ook vermogend is.

Haar vader overleed wanneer ze drie jaar was en liet haar zo goed als geen erfenis na. Hervey werd bekend door haar deelname aan reality shows zoals The Games in 2004 en Celebrity Love Island een jaar later. Ze werd in 2006 verkozen tot meest sexy Britse aristocraat. Op 18 jarige leeftijd werd ze slachtoffer van boulemie.

Ze leerde Christophe De Pauw kennen toen die in Londen aan het Regent’s Park college studeerde voor psychotherapeut. Ze verblijft nu in België. Volgens de Britse populaire pers kocht De Pauw voor zijn verloofde een paard en twee witte poedels, Simba en Sky, waaraan ze haar hart heeft verloren. In september 2014 werd het huwelijk voltrokken.

Bron » derijkstebelgen.be

372 Belgen in buitenlandse cel

Er zitten op dit moment welgeteld 372 Belgen in een buitenlandse gevangenis, een kleine daling in vergelijking met 2014. Toen zaten er halverwege juli precies 399 landgenoten in het buitenland achter slot en grendel.

Dat blijkt uit cijfers van Buitenlandse Zaken. Meer dan de helft van de gedetineerden zit in de cel wegens drugscriminaliteit. Andere veel voorkomende motieven zijn moord, oplichting, zedenfeiten, geweld en diefstal, aldus woordvoerder Michael Mareel van Buitenlandse Zaken.

Frankrijk telt het grootste aantal Belgische gedetineerden, namelijk 87. In Duitsland zitten 49 Belgen in de cel, in Spanje 45, in Marokko 33, in Italië 23 en Groot-Brittannië gaat het om 21 landgenoten.

Deze zes landen zijn samen goed voor ruim twee derden van het aantal Belgische gedetineerden in het buitenland. Overigens bevat de lijst van Buitenlandse Zaken in totaal vijftig landen waar Belgen opgesloten zitten.

Bron » De Standaard