Justitie beheert half miljard ‘amateuristisch’

De dienst die bij justitie meer dan een half miljard euro inbeslaggenomen geld beheert, moet dat zonder boekhouding doen. In 2012 werd 425.000 euro uitgetrokken voor een nieuw boekhoudprogramma, maar er is intussen bespaard op de consultant die daarbij moest helpen. Dat schrijft De Tijd.

Vier jaar later waarschuwt Théo Jacobs, de topman van de inbeslagnamedienst COIV, dat het project op apegapen ligt. “Je kan ons boekhoudprogramma vergelijken met hoe u en ik onze rekeninguittreksels bijhouden. Dat is geen boekhouding. Dat is primitief.”

“Het is onbegrijpelijk”, reageert N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. “Een boekhoudprogramma van liefst 425.000 euro wordt niet gebruikt en het COIV beheert anno 2016 de inbeslaggenomen gelden en goederen op een volstrekt amateuristische wijze.”

Jacobs en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) schuiven de zwarte piet voor het debacle naar elkaar door. “Het project is op verzoek van de directeur opgeschort, zonder dat een nieuwe datum is vooropgesteld. Daarom is de oude boekhouding nog altijd in dienst”, zo klinkt het bij Geens.

Jacobs, die in het buitenland zit, spreekt de uitleg van de minister tegen. “Het is absoluut niet mijn fout. Integendeel. Er was een burgerlijk ingenieur als consultant aangesteld om ons te helpen het nieuwe boekhoudprogramma te installeren. Maar om te besparen heeft het kabinet zijn contract niet verlengd.”

Bron » De Standaard

Moeten we echt besparen op Staatsveiligheid?

Ze haalt 80 procent van haar informatie van websites en openbare documenten. Maar ze tapt ook telefoons en e-mails af, waarna ze alle puzzelstukjes samenlegt. Met haar beperkte middelen doet de Belgische Staatsveiligheid wat moet: waarschuwen voor riskante buitenlandse investeringen.

Hoe professioneel gaat de Belgische staatsveiligheid te werk? Niet heel erg, als we Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) mogen geloven. De brief van de Staatsveiligheid over het Chinese bedrijf State Grid is “maar een papiertje”, vindt hij. “Iedereen weet dat State Grid een staatsbedrijf is, daar hoef je geen zes maanden over te studeren”, vindt Bourgeois. Als de Staatsveiligheid niet meer kan doen dan samenvatten wat je op het net vindt, valt er volgens Bourgeois nog wel wat te besparen op de dienst.

Vorige week stuurde de Staatsveiligheid een brief aan verschillende mininsters over de Eandis-deal met State Grid. Daarin pleitte de dienst voor de grootst mogelijke terughoudendheid om State Grid te laten investeren in een strategische sector. State Grid legt 830 miljoen op tafel voor 14 procent van de aandelen van Eandis, de grootste distributeur van elektriciteit en gas in Vlaanderen. Goed nieuws voor de lege kas van de steden en gemeenten, maar tegelijk riskant omdat State Grid gelieerd is aan de Chinese communistische partij.

2.200 nota’s

Reden te meer om aan te manen tot voorzichtigheid, vinden federale vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld). Zij namen de verdediging van de Staatsveiligheid op zich. “Geert Bourgeois heeft onvoldoende kennis van Staatsveiligheid. In tijden van terreur moeten we net meer in plaats van minder investeringen doen”, stelde Peeters. Ook De Croo kon er niet mee lachen. “Het is erg dat de minister-president zo’n zware uitspraak doet, want de Staatsveiligheid is cruciaal voor ons veiligheidsbeleid.”

Op zich is het niet uitzonderlijk dat de Staatsveiligheid een nota opstelt. “In 2015 maakte ze er meer dan 2.200 over aan ministers en overheidsdiensten. En dit jaar zullen dat er nog meer zijn”, zegt Kristof Clerix, journalist bij Knack en auteur van twee boeken over inlichtingendiensten. Het Comité I, het parlementaire controleorgaan op de inlichtingendiensten, besliste in 2003 dat de Staatsveiligheid betrokken moet worden bij de controle op buitenlandse investeringen in strategische sectoren. Clerix: “Het is dus niet verwonderlijk dat de Staatsveiligheid een waarschuwing heeft uitgestuurd.”

Politieke agenda

Toch roept de Eandis-nota twee grote vragen op. Waarom overstijgt de informatie amper het niveau van Wikipedia? En waarom komt hij nu pas, terwijl het dossier al zes maanden aansleept?

Het strookt niet met het geheimzinnige beeld dat in films wordt opgehangen van een inlichtingendienst, maar de Belgische Staatsveiligheid haalt het overgrote deel van haar informatie van websites, uit jaarverslagen en andere openbare documenten. Dat bevestigt Jaak Raes, de grote baas van de Staatsveiligheid: “Ongeveer 80 procent van onze informatie komt uit open sources. De rest komt binnen via andere kanalen, zoals buitenlandse inlichtingendiensten.”

Dat verklaart ook waarom de nota nu pas opduikt. “Half september hebben wij via de Australische inlichtingendienst belangrijke informatie gekregen over State Grid. Dat heeft de doorslag gegeven om deze nota op te stellen”, zegt Raes. Meer wil hij daarover niet kwijt. “Wij mogen die gegevens uit Australië niet zomaar op straat gooien. Vandaar dat de nota misschien wat summier lijkt, maar we weten wel degelijk meer dan wat daarin staat.”

De topman ontkent ook dat de staatsveiligheid nota’s op bestelling zou leveren. “Wij laten ons niet leiden door politieke agenda’s”, klinkt het. “We hebben bewust gekozen om een zo laag mogelijk geclassifieerde nota uit te sturen. Zo wisten we dat veel mensen hem zouden gebruiken. Maar het was uiteraard nooit de bedoeling dat hij in de pers zou belanden.”

Bron » De Morgen

Geens: “Justitie bespaart in geen geval”

Justitie kan niet meer besparen. Dat zegt minister Koen Geens van CD&V. Gisteren bleek dat de federale regering 4,2 miljard euro nodig heeft om de begroting in evenwicht te krijgen, bijna dubbel zoveel als eerst gedacht. Dat zou kunnen betekenen dat er nieuwe besparingen nodig zijn.

Minister Geens is behoorlijk categorisch: “Justitie bespaart in geen geval”, zo zei hij. Dat is voor mij duidelijk, kort en klaar. We hebben gedaan wat we enigszins konden, en we hebben gezien dat dat op sommige domeinen tot continuïteitsproblemen leidde. Meer kunnen we echt niet slikken.”

Eerder had minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) ook al gezegd dat er in haar departement niet meer bespaard kan worden. Vanochtend wilde ze die uitspraak niet meer herhalen in “BEL10” op Radio 1, maar gaf ze toch aan dat er op haar departement niet veel te rapen valt. “Ik heb in de gezondheidszorg nog een heel traject af te leggen”, zei ze.

Bron » VRT Nieuws

Brand bij NICC heeft geen gevolgen voor terrorismedossiers

De brand die eind augustus een deel van de laboratoria van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek in de as legde, heeft geen invloed op de terrorismeonderzoeken die gevoerd worden door het federaal parket. Dat laat het federaal parket weten.

De brand in het NICC in Neder-over-Heembeek werd gesticht in de nacht van 28 op 29 augustus. Verschillende personen drongen met een wagen het terrein van het NICC binnen en stichtten brand in een van de vleugels van het instituut, meer bepaald de vleugel waar zes van de tien labo’s huizen.

Het ging onder meer om de labo’s voor kruitsporen, voor brandversnellers, voor kledingvezels, en dat voor biologische microsporen. Vooral dat laatste raakte daarbij zwaar beschadigd, maar ook in de andere labo’s was er veel rook- en waterschade.

Kort na de brand werden in de omgeving van het NICC vijf personen opgepakt, maar die werden nog dezelfde dag vrijgelaten. Het onderzoek naar de feiten loopt nog en verschillende pistes liggen open.

Bron » VRT Nieuws

Onderzoeksrechters vragen Geens controle te garanderen

De Belgische onderzoeksrechters zijn ‘gigantisch fan’ van de modernisering van de bijzondere opsporingsmethoden die justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft uitgewerkt. Maar alles staat of valt met hun eigen voortbestaan. “Als u ons wil afschaffen, dan zeg ik: dit is geen goede wetgeving”, waarschuwde onderzoeksrechter Philippe Van Linthout dinsdag in de Kamer.

“We zijn heel enthousiast, zeer onder de indruk en zeer hoopvol over het ontwerp dat op tafel ligt. Het is heel vernieuwend en heel noodzakelijk om onze job als onderzoeksrechter te kunnen doen”, zo strooide Van Linthout met wel erg veel bloemen. Een enthousiasme dat trouwens in belangrijke mate gedeeld werd door de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle.

Voor de onderzoeksrechters is de hele zaak echter onlosmakelijk verbonden met hun eigen voortbestaan. Naast de uitbreiding van de mini-instructies loopt immers ook al jaren de discussie over een evolutie van onderzoeksrechters naar eerder een soort rechters van het onderzoek, waarbij de parketten een veel grotere rol zouden krijgen ten koste van de onderzoeksrechters. Het nieuwe wetboek van strafvordering waar Geens aan werkt zal daarover wellicht klaarheid brengen.

“Ik ben enkel fan wanneer er voldoende controle is”, waarschuwde Van Linthout. “Als u ons wil afschaffen, dan zeg ik: ‘dit is geen goede wetgeving’, want dan ontbreken de nodige checks and balances. Dus u krijgt een pluim, maar het is een package deal. Enerzijds moeten we zorgen dat we terug meekunnen met de criminelen, maar langs de andere kant mag de controle niet afkalven.”

De criminelen weer bijbenen, daar draait het hele wetsontwerp om. Technologie en communicatiemiddelen zijn de jongste jaren in ijltempo gedigitaliseerd en geëvolueerd, wat een juridische update hoogstnoodzakelijk maakt opdat politie en gerecht de mogelijkheid krijgen om communicatie via alle mogelijke apps te volgen, online te infiltreren, computers te hacken of stiekem te doorzoeken.

Heterdaad

“Dit beantwoordt allemaal aan concrete vragen op het terrein”, bevestigde ook procureur-generaal Delmulle. Al hadden hij en federaal magistraat Jan Kerkhofs nog enkele verbeterpunten in gedachten, zoals de uitbreiding van de speciale regeling voor heterdaadsituaties naar terrorisme.

Het wetsontwerp van Geens voorziet die mogelijkheid nu enkel voor een handvol andere misdrijven, wat Delmulle een gemiste kans vindt. Binnen de regering zou intussen al een consensus bereikt zijn om die optie effectief toe te voegen. Met name in de eerste uren na een aanslag – wanneer onduidelijk is of er nog terreurdaden op til zijn – zou dat een wereld van verschil kunnen maken.

Bron » De Standaard