Carrosserie Dirk omgevormd tot filmset

Carrosserie Dirk aan de Gentsesteenweg in Erondegem vormde de voorbije twee dagen het decor voor opnames van ‘Niet Schieten’, de verfilming van een boek dat Aalstenaar David Van de Steen schreef over de bloedige overval op de Delhaize in Aalst in 1985. Hij verloor daarbij zijn familie.

Eerder al draaide regisseur Stijn Coninx opnames voor de film in Aalst, deze week verhuisden de filmmakers naar Erondegem. “Het is niet toevallig dat ons bedrijf werd uitgekozen als decor voor de film”, zegt zaakvoerder Jeffry Van Den Steene.

“Ik ben al jaren bevriend met David Van de Steen, die het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa’ schreef, het relaas van de gruwelijke Bende van Nijvel-aanslag in Aalst waarbij David als negenjarige jongen zijn beide ouders en zijn zus verloor.” David werd toen in de heup geschoten door De Reus van de Bende, maar overleefde de aanslag.

“Toen David mij bekendmaakte dat zijn boek verfilmd zou worden en dat ze een garage als decor nodig hadden, heb ik spontaan ons bedrijf aangeboden. Onze garage staat nu vol met auto’s die in 1985 reden, het jaar waarin de Bende van Nijvel haar laatste overval pleegde.”

Woede-uitbarsting

“Een van de scènes die in Erondegem werd gedraaid, was een woede-uitbarsting van de grootvader van David, vertolkt door Jan Decleir, toen hij in zijn garage bezoek kreeg van alweer een nieuwe onderzoekscel uit Charleroi”, licht persverantwoordelijke van de opnameploeg Isabelle Couvreur toe.

“De grootvader schreeuwde vertwijfeld uit waarom hij voor de zoveelste keer hetzelfde moest vertellen aan de onderzoekers, terwijl het gerechtelijk onderzoek geen millimeter opschoof. Die en een paar verwante opnames zijn intussen beëindigd en de filmploeg verhuist de komende dagen naar Mechelen.”

Jan Decleir vertolkt de hoofdrol in de film als grootvader van David Van de Steen. Een andere belangrijke rol is toebedeeld aan acteur Jonas Van Geel, die de volwassen David speelt. De ouders van David worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello.

David Van de Steen, die het boek schreef waarop de film is gebaseerd, woont zowat alle opnames bij.

Bron » Het Nieuwsblad

Crew ‘Bende van Nijvel’ filmt in BimSem: “Meerderheid had geen benul van terreur in 1985”

De school BimSem in Mechelen is woensdag en donderdag het decor voor de opnames van ‘Niet schieten’, de nieuwe film van Stijn Conincx over de Bende van Nijvel. De ingang langs de kant van de Bleekstraat werd verbouwd zodat die helemaal lijkt op de gevel van de Delhaize in Aalst waar die bende in 1985 een aanslag pleegde.

Het scenario van de film is gebaseerd op het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ van David van Steen. Hij was er als negenjarige jongen in 1985 getuige van hoe tijdens de overval op de Delhaize van Aalst zijn beide ouders en zijn zus werden vermoord. Hijzelf overleefde de aanslag en werd opgevoed door zijn grootouders. In de film speelt Jonas Van Geel de rol van David, Jan Decleir en Viviane De Muynck spelen zijn grootouders.

De bende van Nijvel komt nu tijdens de lessen aan bod

Sinds vorige vrijdag wordt de gevel in de Bleekstraat verbouwd. De leerlingen van het Berthoutinstituut-Klein Seminarie wandelen nu de school binnen langs de Delhaize voorgevel. De meesten van hen kennen het verhaal van de Bende van Nijvel niet eens.

Dat zegt ook Tom Pyck die technisch verantwoordelijke is van de school. “Het is heel speciaal voor onze leerlingen. Een beetje vreemd ook, ze hadden er vele vragen over. Tijdens de lessen worden de feiten van destijds zelfs besproken. De grote meerderheid had er geen benul van dat we in 1985 in ons land al met terreur te maken hadden. Zij het dan een ander soort dan de aanslagen van IS. Iedereen vindt het alleszins super dat onze school werd uitgekozen voor de film en ze zijn allemaal onder de indruk van het decor.”

De eerste contacten met BimSem hierover dateren van mei van dit jaar. Een team van locatie hunters nam toen contact met de school. “Ik denk dat ze onze school geschikt vonden om twee redenen”, legt Tom Pyck uit. “Onze gevel heeft van die grote glaspartijen die typisch zijn voor de jaren ’70 en ’80. Blijkbaar zijn die identiek aan de gevel van de Delhaize destijds in Aalst. Een tweede reden zijn de appartementen die aan de overkant van de straat staan. Ook van daaruit zal er gefilmd worden. Het fijne weet ik er niet van, maar volgens de filmploeg waren er in Aalst eveneens appartementen van waaruit getuigen de overval zagen gebeuren.”

Schietscenes

Niet alleen de voorgevel werd verbouwd. Op de speelplaats is een tent geplaatst waarin een deel van het interieur van een Delhaize wordt nagebouwd. “De binnenopnames gebeuren niet bij ons”, zegt Pyck, “maar zo lijkt het wel echt als de scenes aan de ingang van de Delhaize worden opgenomen. De opnames zullen ‘s avonds gebeuren wanneer het donker is. Volgens ik vernomen heb gaat het vooral om schietscenes die men zal filmen. Vanaf de namiddag zijn alle acteurs en 75 figuranten al aanwezig om te repeteren.”

De leerlingen en de directie van BimSem zijn dan wel trots dat Stijn Conincx in hun school komt filmen, veel meer dan de eer hangt er niet aan vast volgens Tom Pyck. “Uiteraard krijgen we wel een vergoeding voor het gebruik van onze lokalen, en er werd ons ook toegezegd dat twee van onze leerlingen een interview mogen afnemen van de acteurs en de regisseur.”

Zelf gaan kijken naar de opnames hoef je niet te doen. De filmploeg wil zo min mogelijk gestoord worden en de omgeving zal daarom gedeeltelijk afgesloten worden.

Bron » Gazet van Antwerpen

6.260 misdaden opgehelderd dankzij DNA-databank

In drie jaar tijd zijn 6.260 misdaden en misdrijven opgelost dankzij de internationale ­uitwisseling van DNA-gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om diefstallen, zedenzaken en moorden. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Sinds juli 2014 wisselt ons land DNA-gegevens uit met vier buurlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. In 17.971 gevallen leverde de uitwisseling een positieve match op. “Dikwijls gaat het om een overeenkomst met het DNA van een onbekende dader die ook in het buitenland toesloeg”, zegt Bieke Vanhooydonck van het NICC. Speurders kunnen in zo’n geval de twee misdaden met elkaar vergelijken.

Maar bij 6.260 gevallen leverde de DNA-match ook een naam op, doordat die persoon in onze buurlanden verplicht werd om zijn erfelijk materiaal af te staan, omdat hij al veroordeeld werd of verdachte was in een zaak. “Vaak komt eenzelfde identiteit verschillende keren naar boven, bijvoorbeeld omdat een dader op verschillende plaatsen toesloeg. In totaal had de test eind 2016 al 2.098 keer een unieke naam opgeleverd.”

Vanaf volgende week wil ons land ook DNA-sporen beginnen uitwisselen met Zweden.

Bron » De Standaard

Justitie blundert: telefoontap zoekgeraakt, mensensmokkelaar vrij

De manier waarop justitie telefoontaps bewaart, is amateuristisch. Dat erkent ook de voorzitter van de rechtbank in Brussel. In een onderzoek naar mensensmokkel is justitie belangrijke telefoontaps kwijt geraakt. De rechtbank in Brussel kon daardoor niet anders dan een mensensmokkelaar vrij te spreken.

De Irakees Ibrahim A. (37) stuurde in 2011 zijn kat naar zijn strafproces in Brussel. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel, omdat hij samen met 17 andere mensensmokkelaars aan snelwegparkings illegalen op vrachtwagens zette richting het Verenigd Koninkrijk.

Hij vocht zijn veroordeling aan en stond de voorbije week opnieuw terecht. De rechtbank zag evenwel geen andere oplossing dan de verdachte over de hele lijn vrij te spreken.

Aanklager heeft gefaald

Reden? De telefoontaps, waarop het gerechtelijk onderzoek gebaseerd is, werden niet bewaard. Dus heeft het Openbaar Ministerie volgens de rechter gefaald in de bewijsvoering.

“Een vrijspraak was het enige logische gevolg”, zegt Thomas Gillis, de advocaat van de mensensmokkelaar. “Justitie zit met een structureel probleem. Men bewaart telefonieonderzoek één jaar op een centrale server. Nadien wordt het naar USB-sticks of cd-roms gekopieerd.”

“Als zo’n cd zoekraakt, kan dat een onderzoek onderuithalen. Dat geen back-ups worden gemaakt, is spelen met vuur, zeker in terreur zaken die gebaseerd zijn op telefoontaps.”

Niet laatste keer

Luc Hennart, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, bevestigt het probleem. “Justitie moet ervoor instaan dat men over de nodige apparatuur beschikt om materiaal als telefoontaps of camerabeelden permanent te bewaren. We leven in de 21ste eeuw, maar op het gebied van informatica zitten we in de middeleeuwen. Als niet snel wordt ingegrepen, vrees ik dat een rechter nog vaker mensen zal moeten vrijspreken.”

Het parket van Halle-Vilvoorde, dat het onderzoek voerde, gaat nu na waar het fout is gelopen met de verdwenen telefoontaps. ‘De ­gesprekken werden wel opgeslagen, maar vermoedelijk werd op een bepaald moment beslist om die gegevensdrager te vernietigen’, zegt woordvoerster Carol Vercarre.

Bron » De Standaard

Zoektocht naar wapens Bende van Nijvel gaat zeker voort

De zoektocht naar wapens van de Bende van Nijvel in een vijver in Adinkerke gaat zeker verder, maar niet in de geplande periode in november. Daar vindt dan het vuurfeest plaats, een evenement van de gemeente. Maar er komt dus wel zeker een vervolg.

Duikers zochten eerder al in opdracht van het parket naar wapens die hier meer dan dertig jaar geleden gedropt werden door de bende Van Nijvel. De zoekactie bleef zonder resultaat, maar is wel efficiënt klinkt het.

Speurders wachten dan ook op een nieuwe datum die past voor het leger om de eerste vijver die maar iets meer dan een meter diep is verder uit te kammen. Of het parket straks ook opdracht heeft voor een tweede vijver is nog onduidelijk. Dat zou moeilijker worden omdat die dieper is en ook een echte natuurvijver is met veel planten.

Bron » Focus WTV