Ook huisbaas Belliraj was informant

Naast de Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj werkte ook zijn Gentse huisbaas Brahim L. als informant voor de Staatsveiligheid, zo vernam De Morgen. Speurders van de federale politie voerden dinsdag een huiszoeking uit in zijn woning. De man werd niet aangehouden.

Al enkele dagen gonst het van geruchten dat verschillende personen in de entourage van Belliraj eveneens als betaalde informanten van de Staatsveiligheid gewerkt hebben. Gisteren werd bekend dat in opdracht van het federaal parket nieuwe huiszoekingen werden verricht in Oost-Vlaanderen, meer bepaald in de Gentse woning van Brahim L.

Vorige week was er al een huiszoeking in de woning van Belliraj in Evergem, eveneens in opdracht van het federaal parket. Volgens woordvoerster Lieve Pellens heeft het parket sinds dinsdag een communicatiestop over de zaak afgekondigd.

Dat betekent dat er geen enkele officiële informatie meer wordt vrijgegeven over het geopende opsporingsonderzoek naar het Belgische luik van het Marokkaanse onderzoek naar de terreurgroep rond Belliraj. Alain Winants, chef van de Staatsveiligheid, heeft inmiddels een klacht tegen onbekenden ingediend over het lekken van namen van informanten.

De Belgisch-Marokkaanse Brahim L. is een jonge islamleraar die begin 2004 het huis in Evergem kocht en verhuurde aan Belliraj. De aanhouding van Belliraj was voor hem een “volslagen verrassing”, zo verklaarde hij. L. staat aan het hoofd van de moskee Al Markaz At-Tarbawi (Het Educatief Centrum) aan de Elyzeese Velden in Gent.

Hij is ook voorzitter van de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen van Oost- en West-Vlaanderen, de koepel van Marokkaanse moskeeën in beide provincies, en was kandidaat om lid te worden van de Moslimexecutieve.

De gerechtelijke autoriteiten in Marokko hebben Belliraj inmiddels officieel in verdenking gesteld wegens terrorisme en betrokkenheid bij zes moorden en tenminste twee hold-ups in België. Met die beslissing wordt het Belgische gerecht zonder enig overleg de facto uitgeschakeld en is de kans dat Belliraj ooit voor een Belgische rechtbank zal moeten terechtstaan voor de in ons land gepleegde feiten definitief verkeken (DM 4/3).

“Het is jammer voor de algemene geloofwaardigheid van de zaak”, zegt een juridische bron. “Dat Marokko over elementen beschikt over de Marokkaanse feiten is één zaak, dat het ook over de Belgische dossiers gaat is een andere. Als het dossier enkel op bekentenissen steunt, is dat een wankele basis.”

Bron » De Morgen | Georges Timmerman

Zaak-Belliraj leidt tot oorlog tussen antiterreurdiensten

De affaire-Belliraj veroorzaakt een open oorlog tussen de Staatsveiligheid en de federale politie, twee diensten die met elkaar rivaliseren op het terrein van de bestrijding van het terrorisme. Hun conflict wordt nu op de spits gedreven door de chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants.

Winants heeft bij het gerecht klacht ingediend tegen de ‘onbekenden’ die verantwoordelijk waren voor het uitlekken van het feit dat Abdelkader Belliraj een informant van zijn inlichtingendienst was.

De spectaculaire onthulling van vorige vrijdag over het informantenstatuut van de Marokkaanse Belg veroorzaakt oplopende spanningen tussen de antiterreurdiensten. Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, heeft tot nu toe gezwegen. Maar hij was razend over het uitlekken van de naam van zijn informant.

Gisteren kreeg Winants toestemming van Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) om gerechtelijke stappen te zetten tegen diegene die de naam van de informant heeft gelekt naar de media. Winants dient een klacht met burgerlijkepartijstelling in tegen onbekenden wegens schending van het beroepsgeheim, de wet op de inlichtingendiensten en van de organieke wet op de geclassificeerde informatie. Als gevolg daarvan moet het parket een onderzoeksrechter aanstellen. Volgens het strafwetboek riskeert iemand die de identiteit van een informant onthult tot drie jaar gevangenisstraf en 165.000 euro boete.

De demarche van Winants is frappant omdat minister Vandeurzen dinsdag in de Kamercommissie Justitie nog weigerde te bevestigen dat Belliraj een informant van de geheime dienst was. De informantenlijst van de Staatsveiligheid is geclassificeerd als ‘zeer geheim’, de namen van informanten behoren tot de meest gevoelige en geheime informatie waarover een inlichtingendienst beschikt. Maar met de klacht van Winants wordt het informantenstatuut van Belliraj dus wel impliciet bevestigd.

Het Comité I, dat namens het parlement toezicht houdt op de werking van de inlichtingendiensten, kreeg zoals aangekondigd gisteren van de parlementaire begeleidingscommissie opdracht om eveneens uit te zoeken wie verantwoordelijk was voor het ‘verbranden’ van Belliraj (DM 5/3).

“Het is nu voor iedereen duidelijk dat de flikkenoorlog tussen de federale politie en de Staatsveiligheid in volle hevigheid woedt”, zegt senator Paul Wille (Open Vld), die lid is van de begeleidingscommissie.

In de veronderstelling dat het lek niet afkomstig is uit de rangen van de Staatsveiligheid zelf gaan de vermoedens vooral in de richting van de federale politie. De voorbije jaren was er al sprake van een koude oorlog achter de schermen tussen de antiterreurdienst van de politie en de inlichtingendienst. Beide diensten communiceerden hun gevoelige informatie niet aan elkaar en eisen elk een dominante positie op in de strijd tegen het moslimterrorisme.

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, was razend over het uitlekken van de naam van zijn informant. Zijn klacht bevestigt trouwens impliciet dat geheime statuut van Belliraj.

Bron » De Morgen | Georges Timmerman

Wapenarsenaal Marokkaanse terreurgroep kwam uit België

De indrukwekkende wapenvoorraad die de Marokkaanse politie ontdekte bij de arrestatie van de terreurgroep rond Belliraj was afkomstig uit ons land. Bij huiszoekingen in Nador en Casablanca werden onder andere negen kalasjnikovgeweren en twee Uzimachinepistolen gevonden. Dergelijke Uzi’s van Israëlische makelij werden ook door de Belgische rijkswacht gebruikt. Daarnaast trof men 23 pistolen aan van verschillende merken, plus laders, geluidsdempers en bijbehorende munitie.

Het gaat om de grootste wapenvondst in Marokko sinds het begin van de jaren tachtig. “Dit is het soort materiaal dat in de jaren zeventig werd gevonden bij terreurgroepen als die van Aboe Nidal of Carlos”, zegt een terrorisme-expert.

Volgens La Dernière Heure zijn de wapens afkomstig uit België en werden ze door in ons land wonende Belgische Marokkanen van de groepering van Belliraj naar Marokko gesmokkeld. Zij zouden de wapens over land naar ginder hebben bracht in twee fasen, de eerste tussen 1993 en 1994 en de de tweede in de loop van 2000. Het Marokkaanse gerecht kon achterhalen dat ze via de Spaanse grensposten van de enclaves Ceuta en Mellilla over de grens werden gebracht.

De politiedelegatie die zich momenteel in Marokko informeert over de stand van het onderzoek, moet onder meer controleren of bij de gevonden pistolen het wapen zit dat werd gebruikt voor vier van de zes politieke moorden die volgens het Marokkaanse gerecht door Belliraj werden gepleegd.

Zowel Abdullah Al Ahdal, de imam van de Grote Moskee in Brussel, zijn Tunesische medewerker als een klusjesman van de Saoedische ambassade in Brussel werden neergekogeld met hetzelfde 7.65 mm-pistool. Ook de Joodse leider Joseph Wybran werd met een pistool van hetzelfde type neergeschoten, maar omdat de kogelhuls in dit geval nooit werd gevonden, bleef het onduidelijk of het om hetzelfde pistool ging.

Bron » De Morgen

Beruchte wapenhandelaar opgepakt in Bangkok

De Thaise politie heeft de Russische wapenhandelaar en voormalige KGB-agent Viktor Bout na een klopjacht van een maand gearresteerd. Hij wordt onder andere verdacht van het leveren van wapens en explosieven aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, al-Qaida, de taliban en verschillende regimes en rebellengroepen in Afrika. De 41-jarige Bout werd in een hotelkamer in het centrum van Bangkok in de kraag gevat.

De New Yorkse justitie heeft Bout in beschuldiging gesteld voor samenzwering met het oog op de verkoop van wapens voor miljoenen dollars aan het Farc dat voor de VS een terroristische organisatie is. De VS zullen om zijn uitlevering vragen. Tevens is een medeplichtige, Andrew Smulian, in staat van beschuldiging gesteld.

Schendingen van wapenembargo’s

De ex-majoor geldt als een der grootste en minst scrupuleuze wapensmokkelaars ter wereld. Hij werkte met een netwerk van bedrijfjes, kleine luchtvaartmaatschappijen en militaire uitrusting die in zijn handen kwam na het uiteenspatten van de Sovjet-Unie. In meerdere rapporten van de VN luidt het dat de man een expert is in het omzeilen van sancties tegen regimes of baronieën. Hij zou wereldwijd vijftig vliegtuigen tot zijn beschikking hebben en inkomsten uit de illegale diamanthandel hebben gebruikt om zijn smokkeloperaties te financieren.

In de val

De Amerikaanse drugbestrijdingsdienst DEA speelde een rol bij de arrestatie van Bout. Hij zou in een val van de dienst gelopen zijn, nadat de DEA erin geslaagd was te infiltreren in zijn organisatie en in contact te komen met sommige van zijn naaste vertrouwelingen. Amerikaanse agenten hadden zich in Bangkok uitgegeven voor leiders van het Farc, aan wie Bout al geruime tijd wapens verkocht.

“Het was een voldoende realistisch scenario. Hij dacht echt dat hij met vertegenwoordigers van het Farc te maken zou krijgen. Hij zou ze in Bangkok ontmoeten om de laatste hand te leggen aan de transactie.” De Amerikaanse agenten hebben dan de Thaïse politie verwittigd, aldus een anonieme bron bij de DEA tegenover AFP.

Afrika

De volgens zijn Russisch paspoort op 13 januari 1967 in Tadzjikistan geboren vroegere Sovjet-Russische luchtmachtofficier is door Interpol gezocht wegens het schenden van meerdere door de VN afgekondigde embargo’s, in het bijzonder in Afrika. Zo wordt hij ervan beschuldigd en/of verdacht wapens te hebben geleverd aan de Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor, aan Congolese rebellen (in het bijzonder de stijders van Jean-Pierre Bemba toen die nog rebellenleider was), de Unita-rebellen in Angola en aan de taliban plus al-Qaida in Afghanistan tot aan de vooravond van de aanslagen van 11 september.

Blauwhelmen in Somalië

Volgens het weekblad Knack zou de man minstens vijf namen en paspoorten uit diverse landen gebruiken. Er zijn volgens het blad aanwijzigingen dat hij in 1993 betrokken is geweest bij de logistieke bevoorrading van de Belgische blauwhelmen in Somalië.

Oostende

Bout verbleef ook in ons land. In maart 1985 verhuisde hij naar Oostende, waarbij hij en zijn naaste omgeving in het oog werden gehouden door de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst. Hij stichtte in Oostende de Trans Aviation Network group, waarbij het parket van Brugge een onderzoek voerde naar inbreuken op de economische wetgeving, aldus Knack. In 1997 hield Bout het voor bekeken in Oostende.

Internationaal arrestatievel

Volgens een in 2002 door de FOD Buitenlandse Zaken verspreide mededeling heeft België een internationaal arrestatievel tegen Bout uitgeschreven wegens schending van VN-wapenembargo’s. Mogelijk vraagt Moskou de uitlevering wegens zijn verdenking in talrijke strafrechterlijke onderzoeken in Rusland.

Volgens het Russische persbureau heeft de Amerikaanse overheid in 2005 zijn rekeningen bevroren, en het sanctiecomité van de VN een lijst voorgelegd van dertig bedrijven waar Bout bij betrokken zou zijn.

Lord of War

Overigens zou Victor Bout model hebben gestaan voor de rol die Nicolas Cage heeft vertolkt in de film ‘Lord of War’. Zelf heeft de Rus alle betichtingen aan zijn adres steeds van de hand gewezen. “Ik heb in mijn leven nooit iets gedaan waar ik schrik zou moeten voor hebben”, zei hij in 2002 tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN. Bout studeerde talen en spreekt er minstens zes vloeiend.

Bron » De Morgen